• Turkhane Logo

Fransız haber ajansı AFP'nin İnce analizi: Gelenekleri yıkıyor

Fransız haber ajansı AFP, abonelerine CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce hakkında bir analiz sundu.

12:53 24 Mayıs 2018 Perşembe
Fransız haber ajansı AFP'nin İnce analizi: Gelenekleri yıkıyor
Fransız haber ajansı AFP, abonelerine CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce hakkında bir analiz sundu.




Ajans Frans Presde ( AFP ), 24 Haziran seçimleri ve Muharrem İnce üzerine bir analiz yayımlandı. İncenin uzun süredir güç kaybetmekte olan Türkiye soluna yeni bir soluk getirebileceğinin ve asıl rekabetin ikinci turda yaşanacağının altı çizilen yazıda, Muharrem İnce 2010da partinin başına geçtiğinden beri Erdoğanın zırhını delmeyi başaramayan, sakin mizaçlı Kılıçdaroğlunun tamemen aksıne, Erdoğanın taktiklerini taklit etmekten çekinmeyen yetenekli bir konuşmacı. olarak tasvir ediliyor.


Yer yer Amerikan karşıtı söyleme sahip ateşli konuşmalar yapan bir aday olduğu belirtilen Muharrem İnce’nin gelenekleri yıkan bir performans sergilediği vurgulandı.

Analizde, Muharrem İnce’nin bisiklete binerek, traktör kullanarak halka yakın bir görüntü verdiği, CHP’nin yıllar boyunca destek bulamadığı kesimlerle köprüler kurmaya çalıştığı yorumunda bulunuldu.

Analizin satırbaşları şöyle:

 *Seçimlere bir ay kala, CHP kaderini tersine çevirip oyların dörtte birinden fazlasını elde etmeyı umuyor. Bu sefer, parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziranda aday olmama kararı aldı ve kendisiyle iki kez parti başkanlığı için yarışan deneyimli milletvekili ve eski fizik öğretmeni Muharrem İnce yi aday gösterdi.

 *Bu ay başında aday gösterilmesinden beri, Muharrem İnce ülkenin dört bir yanını gezerek coşkulu konuşmalar yaptı, bisiklete bindi, traktör sürdü ve kasket taktı.

 *İnce, bir geleneği daha bozarak CHP nin tabanının dışındaki gruplarla da ilişkileri güçlendirmeye çabalıyor. Aday olarak ilk eylemlerinden biri, HDPnin cezaevindeki Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaşı ziyaret etmek oldu.

 *CHP, ülkenin tahminen beşte birini oluşturan ve partiyi milliyetçi/kendi çıkarlarıyla ilgilenmeyen bir parti olarak göre Kürtlerle hassas bir ilişkiye sahipti.

 *İstanbul Politikalar Merkezi yöneticisi Fuat Keyman, hem İncenin hem de İYİ Partinin milliyetçi adayı Meral Akşenerin kampanyaları sırasında Kürt meselesine karşı oldukça açık bir tavır sergilediklerini söyledi.

 *Sembolik olarak, İncenin ilk mitingi Yunanistan sınırındaki Erdirnede, ikincisi ise Irak-İran sınırındaki, kürt nüfusun yoğunlukta olduğu Hakkaride gerçekleştirildi.

 *Muharrem İnce, Erdoğanı örnek aldı ve CHP nin geleneksel bakış açısı ile çelişen bir şekilde Batıya karşı daha anormal bir tutum benimsedi.

 *Fethullah Gülen’i iade etmedikleri takdirde ABD’yi bir hava üssünü kapatmakla tehdit etti.

AKŞENER VE YENİ PARTİSİNDEN DE OY ALIR

 *İncenin seçimdeki stratejisi, Erdoğana karşı en güçlü muhalefet adayı olarak ortaya çıkmak ve birinci turda Cumhurbaşkanının yüzde 50nin altında oy almasını umarak, 8 Temmuzda muhalefetin oylarını toplamak.

 *Ege Üniversitesinden Tanju Tosun, eğer ikinci tura kalınırsa, Muharrem İnce nin Kürt oylarını toplayabilecek ve Erdoğana meydan okuyabilecek tek aday olduğunu söyledi. Tosun, İncenin kimi analistlerin atılım yapacağını düşündüğü Akşener ve yeni partisinden de oy çalacağını iddia etti.

Son güncelleme: 12:53 24.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı