• Turkhane Logo

Fransa'da TÜSİAD da hedefte

Fransız Senatosu kısa adı TÜSİAD olan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin Fransa'daki faaliyetlerini tehdit olarak algılayan bir rapor yayınladı

09:29 09 Ekim 2021 Cumartesi
Fransa'da TÜSİAD da hedefte
Fransız Senatosu kısa adı TÜSİAD olan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin Fransa'daki faaliyetlerini tehdit olarak algılayan bir rapor yayınladı

DWnin haberine göre Senato tarafından hazırlanan Avrupa Dışı Devletlerin Fransız Üniversite ve Akademi Dünyasındaki Nüfuzları ve Bu Nüfuzların Etkileri başlıklı enformasyon raporunda Çin, Rusya, Türkiye ve kimi Körfez devletlerinin Fransadaki akademi dünyasını etkilemek suretiyle kendi görüşlerini dayatmaya çalıştıkları öne sürüldü. Fransanın diğer Batı devletleri gibi, başta Çin olmak üzere bu ülkelerin hedefi haline geldiği mesajı verilen raporda, bu devletlerin diplomatik stratejilerinin, milliyetçilikleri ve liberal ülkelere cephe alışlarıyla kendini gösterdiği görüşü savunuldu.
Raporun Türkiye bölümünde AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002den bu yana kültürel diplomasi alanında aktif politika yürüttüğü, AB entegrasyon perspektifinden uzaklaştığı ve 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana bu alanda iletişimin daha ofansif hale geldiği not edildi.
TÜSİAD destekli enstitüTürkiyenin düşünce kuruluşları kurup finanse ederek ve araştırmacıları hedef alan baskılar olmak üzere iki temel eksende üniversite ve akademi dünyası üzerinde etki oluşturmaya çalıştığının savunulduğu raporda, bu düşünce kuruluşlarına örnek olarak TÜSİAD destekli Bosfor Enstitüsü (Institut du Bosphore) gösterildi. 2009 yılında Pariste Fransız iş dünyasıyla ortaklaşa kurulan Enstitünün Türkiye tarafından desteklendiği ve finanse edildiği görüşüne yer verildi. Enstitünün, yalan gerçekler yaymasa da, tek taraflı görüş belirten tez ve notlar savunduğu ya da bilinçlice bir sorunun boyutlarını unuttuğu kaydedildi.
Senato, rapor hazırlanırken görüşüne başvurduğu Fransız Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi araştırma müdürü tarihçi Claire Mouradianın Bosfor Enstitüsü Türkiye hakkında yazı yazanları gözetliyor ifadelerine de yer verdi. Mouradianın bu durumu göz korkutma olarak değerlendirdiği not edildi.
Başkanlığı Bahadır Kaleağası tarafından yürütülmekte olan Enstitünün yönetiminde Türk ve Fransız iş ve akademi dünyasından isimler bulunuyor. Temel hedefi Türk-Fransız ve Türkiye-AB ilişkilerini ilerletmek olan Enstitünün yönetiminde AXA, Koç Holding, LOréal, Bell Holding, TAV Holding, TEB, Mars Logistics gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri de yer alıyor.
Akademisyenlere baskıAnkaranın, yabancı araştırmacıların Türkiyede arşivlere erişimini kısıtladığı görüşüne de yer verilen raporda, Lyon Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr Tuna Altınel örnek gösterilerek, kimi akademisyenlerin Türkiyeye gidişlerinin tehlikeli hale geldiği kaydedildi. Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) başkanının 2017de bir TV kanalında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kullandığı ifadeler sonrası Türk milliyetçilerinin IFRIye karşı sosyal medya üzerinden hakaret ve tehditler yağdırdığı öne sürüldü. Bu tür eylemlerin çoğu zaman doğrudan Türk hükümeti tarafından yönetilmediği, milliyetçi grupların işi olduğu ama resmi makamlar tarafından cesaretlendirilerek desteklendiği görüşü dile getirildi.
Maarif OkullarıRaporda Türkiyenin Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüleri aracılığıyla sadece Fransa değil küresel planda nüfuz sahibi olmaya çalıştığı görüşüne de yer verildi. Yeni-Osmanlıcılığın sadece Türkiye sınırları dışında bir etki alanı oluşturma arayışı değil, aynı zamanda küresel planda parlama iradesi olduğuna işaret edildi. Geçmişte Fethullah Gülen okulları olarak bilinen okulların yönetiminin Maarif Vakfına devredilmesi için bu okulların bulunduğu ülkelere baskı yapıldığı ileri sürüldü.
Fırtınalı ilişkilerAnkara-Paris ilişkileri son yıllarda fırtınalı bir evreden geçiyor. İki ülkenin diplomatik çıkarları Fransa birçok dosyada örtüşmüyor. Fransa, Türkiyenin son yıllarda Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Karabağ ve Fransada İslamla ilgili tartışmalara ilişkin politikalarından rahatsız olduğunu gizlemiyor. İki ülke arasında son olarak Cezayir krizi patlak verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun Osmanlı İmparatorluğu için Cezayirde Fransadan önceki sömürgeci güç imasına Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu popülist yaklaşım ifadeleriyle tepki göstermişti.

Son güncelleme: 09:29 09.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı