• Turkhane Logo

France 24'ten seçim analizi: "Muhalefet, 'hiç olmadığı kadar zayıf' durumdaki Erdoğan'a karşı birleşti"

Fransa'nın kamu yayımcısı France 24, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimleri haberleştirdi.

21:26 11 Mart 2023 Cumartesi
France 24'ten seçim analizi:
Fransa'nın kamu yayımcısı France 24, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimleri haberleştirdi.

Fransanın kamu yayımcısı France 24 yayınladığı haberde, Türkiyede 14 Mayısta yapılacak seçimlere yer verdi.
Independent Türkçenin France 24e dayandırdığı haberine göre, kuruluşun internet sitesinde dün Türk muhalefeti seçimler öncesinde her zamankinden daha zayıf Erdoğana karşı birleşiyor başlıklı haber yayınlandı. Haberde, Millet İttifakının adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu na ithafen Türkiyenin Gandisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana rakip oldu dendi.Haberde Kılıçdaroğlu, ülkedeki ekonomik kriz ve şubatta meydana gelen yıkıcı depremlerin etkisiyle boğuşan Erdoğanı üçüncü dönemden mahrum bırakmayı umuyor  ifadeleri kullanılırken,  İyiParti Genel Başkanı Meral Akşenerle altılı masadaki diğer partilerin yöneticileri arasındaki anlaşmazlıkların ardından ittifakın içten çökme noktasına geldiği ama zorlu bir sürecin sonunda muhalefetin adayını belirleyebildiği aktarıldı.

CHP liderinin aday gösterilmesi mantıklı bir seçimdiBu sürece dair Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsünden Türkiye uzmanı Didier Billionun şu görüşlerine yer verildi: CHP, ittifaktaki en önemli parti ve koalisyonun kuruluşundan beri Erdoğana karşı muhalefeti temsil ediyor. Bu partinin liderinin aday gösterilmesi mantıklı bir seçimdi.
Haberde, Kılıçdaroğlunun 2017de Ankaradan İstanbula düzenlediği Adalet Yürüyüşü ve 2019daki yerel seçimlerde AKP karşısında CHPnin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi önemli şehirlerde yakaladığı başarı da vurgulandı. Öte yandan Kılıçdaroğlunun lider karizmasına sahip olmadığına dair eleştirilere de değinilirken, Billionun şu yorumları öne çıkarıldı:
Bazılarının karizma eksikliği olarak gördüğü şey, nihayetinde seçim kampanyasında avantaja dönüşebilir. Kılıçdaroğlu, otoriter ve kavgacı görülen Erdoğandan çok farklı bir imaja sahip. Halk bu tür bir normallik istiyor.
Ortak paydaları başkanlık rejimine son vermekTürkiye üzerine çalışmalar yapan bağımsız araştırmacı Aurélien Denizeaunün de Erdoğana ilişkin Hiç olmadığı kadar zayıf ama hâlâ sağlam bir seçmen tabanına sahip değerlendirmesi de paylaşıldı. Haberde muhalefetin Erdoğanı yerinden etmeye odaklandığı için uzun vadeli bir program hazırlamadığını vurgulayan Denizeaunün şu yorumları da aktarıldı:
Ortak paydaları Erdoğanı devirmek, başkanlık rejimine son vermek ve parlamenter demokrasiye geri dönmek. Ekonomik ve sosyal konulardaysa seçim sonrasına kadar ayak sürüyorlar ve uzlaşma sözü veriyorlar.
Erdoğan, 18 Haziranda yapılması gereken seçimlerin 14 Mayısa alınmasına yönelik kararı imzaladığını dün duyurmuştu. 

Son güncelleme: 21:26 11.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı