• Turkhane Logo

Foreign Policy: Erdoğan IŞİD'le mücadele sözünde samimi değil

Washington DC merkezli FP, Trump'ın Erdoğan'a güvenmesini 'kumar' olarak nitelendirdi.

17:20 01 Ocak 2019 Salı
Foreign Policy: Erdoğan IŞİD'le mücadele sözünde samimi değil
Washington DC merkezli FP, Trump'ın Erdoğan'a güvenmesini 'kumar' olarak nitelendirdi.

 Washington DC merkezli Foreign Policy dergisi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trumpın Suriyeden çekilme planını eleştiren bir analize yer verdi. Kararın IŞİDle mücadelede yükü sırtlanması için Türkiyeye güvenmek anlamına geldiğini yazan dergi, bunun yeniden canlanması için örgüte bir fırsat vereceğini öne sürdü.
Analizde, Erdoğanın öncelikli hedefi Suriyedeki Kürtlerin daha fazla toprağı konsolide etmesine engel olmak oldu denerek IŞİDin Türkiye için ikinci planda olduğu yorumu yapıldı.
2016daki darbe girişiminin ardından ordu ve istihbaratta birçok kişinin görevden alındığını yazan Foreign Policy, bunun güvenlik güçlerinin lider kadrolarının mücadele azmini azalttığını ve kurumlar arasında çatlaklar yarattığını öne sürdü. Dergi, bunun IŞİDle mücadeleyi daha da zorlaştıracağı yorumunu yaptı.
Orta Doğuda düşmanının düşmanı dostun olarak görülür ifadesine yer verilen analizde Ankaranın IŞİDi Kürtlere karşı bir stratejik derinlik kaynağı olarak gördüğü öne sürüldü.
IŞİDle mücadelede mezhepçi bir bakış açısının da olduğunu yazan dergi, IŞİDin Şii Beşşar Esad rejimine karşı savaştığını hatırlatarak Erdoğanın bölgede Sünni İslamın en üretken savunucusu imajını çizdiği yorumunda bulundu.

Foreign Policy analizinde Ordusu başka bir ülkede savaşırken ve içeride terörizmle mücadele ederken Erdoğanın Trumpa verdiği sözü tutarak IŞİDin kökünü kazıyıp kazıyamayacağı bir hayli şüpheli dendi.
TÜRKİYE SAMİMİ OLMADI
Türkiyenin IŞİDle mücadelesinde hiçbir zaman samimi olmadığı iddiasına yer veren Foreign Policy, Türkiyeden 8 ila 10 bin kişinin Suriye ve Iraka giderek IŞİDe katıldığını öne sürdü. Makalede ayrıca Türkiye halkının yüzde 9unun IŞİDi terör örgütü olarak görmediği ve yüzde 5inin örgütün eylemlerini desteklediği öne sürüldü.
IŞİDLE ETKİLİ SAVAŞMASI NEREDEYSE İMKANSIZ
Analizde, Şimdi Türkiyenin IŞİDle etkili bir mücadeleyi nasıl vereceğini görmek zor. IŞİDin elinde kalan son yerler Türkiye sınırından 300 mil uzakta. Dolayısıyla Türkiye ordusu ve yerel mütteffiklerinin bu bölgelere ulaşarak IŞİDe karşı etkili bir şekilde savaşması ve ellerindeki topraklar üzerinde tam kontrol sağlaması neredeyse imkansız denildi.
ÖSO DİSİPLİNSİZ
Erdoğan ÖSOya güveniyor ifadelerine yer verilen analizde, Türkiyenin QSDye yönelik saldırıda ÖSO unsurlarını sahaya sürebileceği belirtildi. Bu kararla ilgili karışık meselelerin olduğunu yazan dergi, ÖSOnun disiplinsiz bir oluşum olduğunu ve adının zaman zaman yapılan gaddarlıklarla anıldığını vurguladı. Analizde ÖSOnun içinde birçok eski IŞİDli olduğuna da işaret edildi.
TRUMP KUMAR OYNADI
Foreign Policynin analizi şu ifadelerle sona erdi:
Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, Erdoğanın IŞİDe karşı savaşmak için verdiği sözde tamamıyla samimi olmadığı açık. Aslında Türkiye Cumhurbaşkanı gelecek yerel seçimler için partisine güç kazandırmanın derdinde; Trumpa verdiği IŞİDin kökünü kazıma sözü, yetenekli bir lider ve komutan olduğunu göstererek popülaritesini artırmak için içeride kullanacağı bir manivela.
Washington, ABD’yi Suriye iç savaş bataklığından çıkarmak için planlarını ne kadar çabuklaştırmak istese de Trump bu kumarı ancak Erdoğan IŞİDi yok etme sözünü tutarsa -ki tarih Türkiye Cumhurbaşkanının sözünü tutmakta isteksiz olabileceğini vaat ediyor- kazanabilir.

Son güncelleme: 17:20 01.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı