• Turkhane Logo

Finlandiya’dan Rusya sınırına NATO Karargahı

Finlandiya'nın Rusya sınırına yaklaşık 140 km uzaklıkta NATO'nun karargah kuracağı iddia edildi

13:35 12 Nisan 2024 Cuma
Finlandiya’dan Rusya sınırına NATO Karargahı
Finlandiya'nın Rusya sınırına yaklaşık 140 km uzaklıkta NATO'nun karargah kuracağı iddia edildi

TURKHANE.COM- MOSKOVA
Komersant gazetesi, Finlandiyanın Mikkeli şehrinde NATO kara kuvvetleri için yeni bir karargah kurulacağını ve Kremlin’in tepkili olduğunu yazdı.
İddiaya göre bu karargahın Rusya sınırına yaklaşık 140 km uzaklıkta olacağını belirtiyor. Mikkelideki NATO karargahı, ABDnin doğu kıyısındaki Norfolktaki karargahın yönetimi altında faaliyet gösterecek. Barış zamanında, karargah bölgedeki NATO eğitim faaliyetlerini planlama yetkisine sahip olacak. Bu karar sonrası Kremlin, ülke sınırlarına NATO tehdidinin arttığı yorumlarını yaptı.
İskandinav ülkelerinin Norfolkun liderliğinde olmasından yana oldukları belirtiliyor. Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram, karargahın oluşturulmasının Norveç savunma kuvvetleri komutanı adına başladığını açıkladı. NATO kaynaklarına göre, yaklaşık 375 subayın, 25i Finlandiyalı olmak üzere, Norfolka gelecek. Bu subaylar, kara kuvvetlerinin operasyonlarına liderlik edecek ve gerektiğinde İsveç ve Finlandiya askeri güçlerini kontrol etmeye hazırlanacaklar.
Kremlin’den Litvanyada askeri üs kurma planlarına tepki gösterdi
Aynı şekilde daha önce Kremlin, Almanyanın Litvanyada askeri üs kurma planlarına da tepki göstermişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanyanın Litvanya topraklarına asker göndermesinin ve bu ülkede askeri üs kurma planlarının gerilimi artıracağını belirtti.
Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasciunasun açıklamalarına göre, Almanyanın Litvanyaya 20 askerlik birlik göndermesi planlanıyor ve 2027ye kadar 5 bin Alman askerinin Litvanyaya konuşlandırılması hedefleniyor. Peskov, Rusyanın Berlinin bu adımlarına olumsuz baktığını vurguladı ve bu durumun Rusyanın güvenliğini sağlamak için özel önlemler almasını gerektirebileceğini ifade etti.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas arasında Aralık 2023te imzalanan askeri işbirliği anlaşmasına göre, Litvanyaya Alman askerlerinin konuşlandırılması planlanmıştı. Pistorius, bu anlaşmanın Almanya ve silahlı kuvvetleri için tarihi bir an olduğunu belirtmişti.

Son güncelleme: 13:35 12.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı