• Turkhane Logo

"Finlandiya ve İsveç destek vermeyecek"

Türkiye'nin NATO'ya üyeliklerine çekincesini belirttiği ülkelerden Finlandiya'nın dört büyük partisinden biri olan Merkez Parti Milletvekili ve Parlamento Savunma Komitesi Üyesi Joonas Kasperi Köntta, İsveç ile birlikte ülkesinin de YPG/PYD terör örgütlerine destek vermeyeceğini açıkladı.

22:53 18 Ekim 2022 Salı
Türkiye'nin NATO'ya üyeliklerine çekincesini belirttiği ülkelerden Finlandiya'nın dört büyük partisinden biri olan Merkez Parti Milletvekili ve Parlamento Savunma Komitesi Üyesi Joonas Kasperi Köntta, İsveç ile birlikte ülkesinin de YPG/PYD terör örgütlerine destek vermeyeceğini açıkladı.

Moskova yönetiminin Ukrayna saldırısı sonrası olası bir Rus müdahalesinden çekinen İsveç ile Finlandiya, NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu.
Ancak bu başvuru konsunda Türkiye, özellikle İsveç yönetiminin teröre verdiği destek nedeniyle çekincesini belirtmişti.
Bu engeli aşmak için ülkeler arasındaki müzakereler sürerken, Finlandiyanın dört büyük partisinden biri olan Merkez Parti Milletvekili ve Parlamento Savunma Komitesi Üyesi Joonas Kasperi Könttadan konuyla ilgili bir açıklama geldiği belirtildi.
Könttanın, İsveç ile birlikte ülkesinin de YPG/PYD terör örgütlerine destek vermeyeceğini açıkladığı belirtildi.

Cumhuriyette yer alan habere göre Madridde varılan mutabakat kapsamında; Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında, iki ülkenin NATOya üyeliğine ilişkin yapılan müzakereler devam ediyor. Türkiye ve Macaristan; Finlandiya ve İsveçin NATO üyeliğini henüz onaylamıyor.
İsveçte yeni hükümetin kurulmasının ardından, ülkenin yeni Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiyeye karşı mevcut pozisyonlarını koruyacaklarını ve üç ülke arasında imzalanan mutabakata bağlı olduklarını dile getirdi.

Türkiye, terörle mücadele alanında beklentilerini açıkladığı Finlandiya ve özellikle İsveçi, yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiyanın NATO üyeliğinin, İsveçin NATO üyeliğinden daha yakın olduğunu belirtmişti.

Finlandiyanın dört büyük partisinden biri olan Merkez Parti Milletvekili ve Parlamento Savunma Komitesi Üyesi Joonas Kasperi Köntta, Finlandiya-Türkiye müzakerelerine ilişkin son durumu Cumhuriyete değerlendirdi.

MÜZAKERELER İYİ VE YAPICI BİR ŞEKİLDE İLERLİYOR
Joonas Köntta; Madridde varılan mutabakatı hatırlatarak, görüşmelerin yapıcı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

İlgili mutabakatın, ülkesi tarafından uygulandığını belirten Köntta, müzakere sürecinin yapıcı bir iş birliği içinde ilerlediğini aktardı.

Köntta, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonenin Brükseldeki NATO toplantısında bir araya gelmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ, YPG/PYDYE DESTEK VERMEYECEK
Köntta, ülkesinin, terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini kınadığını belirterek, terörü önlemek için aktif olarak çalıştıklarını söyledi.

Köntta, Türkiye söz konusu olduğunda, Finlandiyanın terörle mücadele konusundaki yaklaşım ve eylemlerinin, NATOnun genel çizgisiyle tam olarak uyumlu olduğunu belirtti.

Son güncelleme: 22:53 18.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı