• Turkhane Logo

Fincancı: Verilerle oynadıklarını kendileri kanıtladı

Sağlık Bakanlığı, aktif vaka sayısını eksi olarak açıklamasına tepki gösteren TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı Bakanlığın son açıklamasıyla verilerle oynadıklarını kendilerinin kanıtladığını söyledi.

18:22 30 Nisan 2022 Cumartesi
Fincancı: Verilerle oynadıklarını kendileri kanıtladı
Sağlık Bakanlığı, aktif vaka sayısını eksi olarak açıklamasına tepki gösteren TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı Bakanlığın son açıklamasıyla verilerle oynadıklarını kendilerinin kanıtladığını söyledi.


Sağlık Bakanlığının açıkladığı son verilerin ardından Türkiyede korona virüsü vaka sayılarının eksiye düşmesine sağlıkçılardan tepki geldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, eksi aktif vaka açıklamasını “Artık aklımızla dalga geçiyorlar” diye değerlendirdi. 

Evrenselden Vural Nasuhbeyoğlunun haberine göre Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın eksi 4 bin 776 aktif vaka açıklamasına “Bu nasıl bir toplama, çıkarma, hesaplama ifade etmek zor” diye konuştu.


BİR HATA DENİLİP GEÇİŞTİRİLEMEZ

Açıklanan bu tablonun ‘bir hata yapmışız, bir eksi koymuşuz yanına’ denilecek bir durum olmadığını çok ciddi bir hata olduğuna işaret eden Fincancı “Çünkü burada toplum sağlığı söz konusu. Maske zorunluluğunun kaldırılarak, ‘pandemi bitti’ ilanı yapılarak insanlar da rehavete sürükleniyor. Ama dünyada yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Türkiye’de ne bu varyantları tespit edecek bir uygulama ne de bir önlem var. Toplumun da düşük açıklanan resmi verilere güvenmemesi ve önlemleri bırakmaması gerekir” diye konuştu.

BAŞTAN BERİ BİLİM DIŞLANDI, YOK SAYILDI

Maske zorunluluğunun Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla kaldırıldığını, toplantıdaki Bilim Kurulu üyelerinin talimatla maskelerini çıkarmaya zorlandığını hatırlatan Fincancı “Baştan beri bilim dışlandı, yok sayıldı. Biz TTB olarak baştan beri verilerle oynadıklarını, bilimi dikkate almadıklarını söyledik. Bakanlık açıkladığı son verilerle bunu kendisi kanıtlamış oldu” ifadelerini kullandı. Fincancı, bu akıl almaz verilerin bu kurumlarda adrese teslim, liyakatsiz atamaları da bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çekti.  

RAKAMLARIN GERÇEK OLMADIĞININ GÖSTERGESİ

Bakanlığın verilerine sosyal medyada da tepki gösterildi. Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Aktif vaka sayısını da negatife düşürdük yani diyorsunuz... Dünyada bir ilk... Şimdiye kadar verdiginiz tüm rakamların gerçeklikle ilgisi olmadığını gösteren Allahin sopasıdır bugün yaşanan Sn. Bakan... ifadelerini kullandı.

İSTATİSTİK AÇIKLAMAKTAN ACİZ

Prof. Dr. Güner Sönmez de yaptığı paylaşımda, Aktif vaka sayısı - 4776, yani iyileşen ve vefat edenlerin toplam sayısı, toplam vaka sayısından yüksek. Mesela toplam 100 kişi hasta olmuş şimdiye kadar ama hasta olmadan iyileşen 100 kişi (!) ile birlikte 200 kişi iyileşmiş. Matematik ve istatistik açıklamaktan aciz! dedi.

MATEMATİĞİMİZ HESAP YAPMAYA YETMİYOR

İstatistikçi Özkan Soytürk, 29 Nisan 2022. Günün verileriyle birlikte aktif vaka eksi değere düşmüş oldu. Tatmin edici bir açıklama yapılmadıkça bizim matematiğimiz hesaplama yapmaya yetmiyor artık. Bugüne kadar ilgili olan herkese çok teşekkür ederim ifadelerini kullandı.

TURCOVİD19: YAYINA ARA VERDİK

Pandemi süresince Türkiye’de salgın ve aşılama verilerini akademik bir disiplinle toplayıp elektronik erişime açan, web sitelerinde detaylı grafik ve analizleri her gün kesintisiz güncelleyen Turcovid19 ekibi yayınına ara verdiğini duyurdu. Açıkalamda şu ifadelere yer verildi: “Aktif vaka sayısının negatif değer almasının teorik olarak mümkün olmadığından formülümüzdeki veya verilerdeki olası hata sebebiyle grafik yayınımıza ara vermiş bulunmuktayız. Anlayışınız için teşekkürler.” 

Son güncelleme: 18:22 30.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı