• Turkhane Logo

Financial Times: Gözaltılar ifade özgürlüğüne yönelik kaygıları arttırıyor

İngiliz gazete Financial Times Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) 11 kişinin gözaltına alınmasını sayfalarına taşıdı.

09:46 31 Ocak 2018 Çarşamba
Financial Times: Gözaltılar ifade özgürlüğüne yönelik kaygıları arttırıyor
İngiliz gazete Financial Times Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) 11 kişinin gözaltına alınmasını sayfalarına taşıdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 11 gün önce Suriyenin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde başlattığı operasyona Savaş bir halk sağlığı sorunudur şeklinde karşı çıkmasıyla Erdoğanın hedefi haline gelen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 doktorun gözaltına alınmalarını sayfalarında yer verdi. Gazete gözaltıların, Avrupa başkentlerinde Türkiyede ifade özgürlüğüne yönelik kaygıları artıracağını yazdı.

Financial Timestaki haber, gazetenin Ankaradaki Türkiye muhabiri Laura Pitelin imzasını taşıyor.

Haberin başlığı, Türk doktorlar, Suriyedeki harekatı eleştirmeleri sonrası gözaltına alındı.

Financial Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın TTByi geçen hafta terörist seviciler diyerek eleştirdiğini hatırlatıyor.

Haberde yer alan bilgiler şöyle:

Gözaltılar, Türkiyenin Suriyenin kuzeybatısında Kürtlerin kontrolündeki Afrin bölgesine harekatını eleştirenlere yönelik olarak artan önlemlerin bir parçası. Askeri operasyonun başlangıcından bu yana 300den fazla kişi sosyal medyada terör propagandası yaydıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

80 bin doktoru temsil eden TTB, Suriyede Kürt milislere yönelik harekatı kamuoyu önünde eleştiren az sayıda kuruluştan biri. TTB, geçen hafta yayımladığı ve Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir ifadelerine yer verdiği açıklamayı şöyle bitirmişti: Savaşa hayır, barış hemen şimdi.

Bu açıklamanın yayımlanması sonrası TTB; telefon, e-mail ve sosyal medya üzerinden şiddet ile tehdit edilmişti.

Financial Times, New York merkezli İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütünün de Türkiyedeki sindirme kampanyasını eleştirdiğini hatırlatıyor.

Gazeteye konuşan örgütten Doktor Homer Venters şunları söylemiş:

Bir grup doktorun fiziksel şiddetle tehdit edilmeden barışçıl bir açıklama yapamamaları ve Cumhurbaşkanı tarafından kınanmaları, Türkiyede durumun hiç de iç içıcı olmadığını gösteriyor. Profesyonel hekimlerin, kamu sağlığına yönelik tehditler hakkındaki görüşlerini cezalandırılma korkusu olmadan ifade etme özgürlüğü olmalı.

Financial Timestaki haberde şu satırlar da yer alıyor:

Gözaltılar, Avrupa başkentlerinde Türkiyede ifade özgürlüğüne yönelik kaygıları artıracak. Sayın Erdoğan Avrupalı yetkilerce giderek daha fazla otokrotik bir yönetim sergilemekle suçlanıyor. Özellikle de Termmuz 2016daki darbe girişimi sonrası 160 binden fazla kişinin tutuklanmaları, görevden uzaklaştırılmaları ya da açığa alınmalarından sonra.

Türkiyede, Kürtlerin hakim olduğu solcu Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışında muhalefet partileri de harekata destek veriyor. Tıpkı ana akım medya gibi, ki bu yayın kuruluşlarının arasında sık sık hükümeti eleştiren gazeteler de var.

  / TTBDEN BASKI VE ZULME KARŞI HAYIR / ERDOĞANIN HEDEF GÖSTERDİĞİ TTBDEN 7 MADDELİK AÇIKLAMA / TETİKÇİ GAZETE YENİŞAFAK TABİPLER BİRLİĞİNİ HEDEF GÖSTERDİ TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ ÜYESİ DOKTORLARA GÖZALTI

Son güncelleme: 09:46 31.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı