• Turkhane Logo

Financial Times, ‘çöküşü hızlandırabilecek’ ihtimali yazdı

24 Haziran seçimleri dış basında da analiz edilmeye devam ediyor.

09:33 26 Haziran 2018 Salı
Financial Times, ‘çöküşü hızlandırabilecek’ ihtimali yazdı
24 Haziran seçimleri dış basında da analiz edilmeye devam ediyor.



İngilterede yayımlanan Financial Times gazetesi, seçimlerle ilgili başyazısında Erdoğan gibi güçlü liderler bile günah keçisine ihtiyaç duyar başlığını ve İşler ters gittiğinde Türkiyenin cumhurbaşkanı bütün sorumluluğu üstlenmek zorunda kalacak alt başlığını kullandı. BBC Türkçenin aktardığına göre yazıda, ABD’deki davadan dolayı Halkbankası’na kesilebilecek olası ağır cezanın Türkiyenin Batılı müttefiklerle ilişkisindeki çöküşü hızlandırabileceği yorumuna yer veriliyor.

Erdoğan, 46 yıllık iktidarı boyunca 56 başbakanla çalışan Ürdün Kralı Hüseyini örnek alsa daha bilgece davranmış olurdu diyen Financial Timesın başyazısında şu ifadeler yer alıyor:


Erdoğan 18 ay sonraki seçim tarihini beklemeden erken seçime giderek risk aldı ama beklemesi daha riskli olabilirdi. Türkiye derinleşen sorunlarla karşı karşıya ve cumhurbaşkanı bekleseydi gücü tek elde toplama planları daha kırılgan hale gelecekti.

Bu seçimde pek çok nahoş öğe vardı. Seçime adil demek zordu. Selahattin Demirtaşın cezaevinden propaganda yapması gerekirken Erdoğan maksimum güçle, medyayı, mahkemeleri kontrol ederek ve olağanüstü halin verdiği gücü kullanarak kampanya yürüttü.

Ama seçimler biraz da olsa umut verdi. 15 yıldır artan otoriterliğe rağmen Türk demokrasisinin canlılığı ve çeşitliliği seçimde kendini gösterdi. Muharrem ince kitleleri harekete geçirdi. Kürtler bastırılamadı ve HDP yüzde 10 barajını aştı. Türkiye İncenin de uyardığı gibi tehlikeli bir tek adam dönemine giriyor olabilir. Ama Erdoğan, 46 yıllık iktidarı boyunca 56 başbakanla çalışan Ürdün Kralı Hüseyini örnek alsa daha bilgece davranmış olurdu. Güçlü liderlerin de günah keçilerine ihtiyacı olur. Erdoğan, 46 yıllık iktidarı boyunca 56 başbakanla çalışan Ürdün Kralı Hüseyini örnek alsa daha bilgece davranmış olurdu. İşlerin ters gitmesine yol açabilecek pek çok şeyin ufukta göründüğü bir dönemde Erdoğan tüm sorumluluğu omuzlarına aldı.”

Türkiyenin ekonomisinin kırılgan ve hemen karşılaşacağı testler olduğuna dikkat çekilen yazıda, “Türk lirası değer kaybetmeden hemen önce döviz borç alan bankalar kırılgan. ABD Hazinesinin İran yaptırımları nedeniyle Halkbanka vereceği cezanın açıklanması bekleniyor. Milyarlarca dolar tutabilecek bu ceza Türkiyenin Batılı müttefiklerle ilişkisindeki çöküşü hızlandırabilir” görüşü dile getiriliyor ve şöyle devam ediyor:

Bunlar kötüleştikçe Erdoğan eski hasımları Rusya ve İrana daha fazla bel bağlar oldu. Fakat Türkiye yatırım ve ticaret için Avrupaya bağımlı. Ankaranın Suriye ve Iraktaki askeri maceraları güney sınırının alevlenmesine yol açabilir. Türkiye bölünmüş durumda. Toplumun yarısı Erdoğanın otoriterleşme eğilimini reddediyor. Bütün ihtişamı ve gücüne rağmen Türkiyenin güçlü lideri bu demokratik şevki yok etmekte zorlanacak. Erdoğanın seçmenin kutuplaşmış olduğunu kabullenip bu durumu alicenaplık göstererek olağanüstü hali kaldırmak, siyasi tutukluları serbest bırakmak ve bir zamanlar iyi yaptığı şeye, ekonomik reformlara odaklanmak için kullanması bilgece olur.

Gazeteye konuşan Washington merkezli düşünce kuruluşu Centre for American Progressten Alan Makovsky Bu sonuçlar Türk demokrasisi için bir kabus. Türkiyenin otokratik lideri daha da güçlendi. Türkiye kötü bir dönemle karşı karşıya olabilir ve bundan beş yıl boyunca bir çıkış yok dedi.

Erdoğanı kurtaran şeyin, milisler ve suçlularla ilişkisiyle bilinen MHP olduğunu yazan gazetenin Türkiye muhabiri Laura Pitel, Türkiyenin AB ve ABDdeki müttefiklerinin Erdoğanın muhaliflerine karşı daha yumuşak bir ton takınmasını ve Ankarada gerilen ilişkileri düzeltmesini umduğunu belirtti.

Gazeteye göre Erdoğanı bekleyen en büyük zorluk, borç yükü fazla ve dış yatırımcıya bağımlı olan ekonomiyi yönetmek olacak.

Son güncelleme: 09:33 26.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı