• Turkhane Logo

Feyzioğlu, konuşmasında Erdoğan’a 9 kez “Sayın Cumhurbaşkanım” dedi

Saray’daki adli yıl açılışında konuşan Metin Feyzioğlu, hiçbir siyasi partinin muhalifi veya destekçisi olmadığını savunduğu konuşmasında AKP’li Erdoğan’a 9 kez “Sayın Cumhurbaşkanım” diye hitap etti.

13:29 02 Eylül 2019 Pazartesi
Feyzioğlu, konuşmasında Erdoğan’a 9 kez “Sayın Cumhurbaşkanım” dedi
Saray’daki adli yıl açılışında konuşan Metin Feyzioğlu, hiçbir siyasi partinin muhalifi veya destekçisi olmadığını savunduğu konuşmasında AKP’li Erdoğan’a 9 kez “Sayın Cumhurbaşkanım” diye hitap etti.



Baroların ve bazı Yargıtay üyelerinin boykot ettiği yeni adli yıl açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapıldı. Yürütmenin ev sahipliğindeki törene katılması nedeniyle eleştirilerin odağında yer alan ve baro başkanlarının boykot ettiği törene katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmasında törene katılmasının sebeplerini izah etmeye çalışan Feyzioğlu, sözlerine ‘Sayın Cumhurbaşkanım’ hitabıyla başladı, tam 9 kez bu hitabı tekrar etti. Feyzioğlu, “Bugün buradayız. Çünkü; vatandaşlarımızın yargıya ilişkin sorunları ve bizlerden beklentileri vardır. Avukatların yargıya ilişkin sorunları ve bizlerden beklentileri vardır. Bu sorun ve beklentiler birbirinden farklı ve bağımsız değildir. Avukatın sorunu, vatandaşın sorunudur. Çözümler de ortaktır” dedi. “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Adalet Bakanımızın yadsınamaz destekleriyle, ilgili her kesimin katkılarıyla hazırlanmış olan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde sorunlarımızın önemli bir kısmının çözümüne yer verilmiştir” diyen Feyzioğlu,  belgenin TBB’nin katılımıyla hazırlandığını kaydetti. Feyzioğlu, “Reform paketleri suratle çıkarılmalı ve hızla uygulamaya geçirilmelidir.” çağrısı yaptı.


KUVVETLER AYRILIĞI VURGUSU

Konuşmasında HSYK’nın kuvvetler ayrılığına göre yeniden şekillendirilmesi çağrısı yapan Feyzioğlu, “Türkiye’nin normalleşme sürecinde Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısının kuvvetler ayrılığını tam olarak sağlayacak şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisinde uzlaşma ile yeniden düzenlenmesini öneriyoruz” dedi.

YARGI REFORMU MECLİS AÇILINCA KANUNLAŞMALI

Feyzioğlu, şunları söyledi: “Türkiye’ye yönelik çeşitli algı operasyonlarının yürütüldüğü ve bunların hedefi malumumuzdur. Yabancı kamuoylarının ülkemize karşı olumsuz etkilenmesini önleyecek en etkili çare, hukuk devletinin taşıyıcı kurumlarını güçlendirmektir. Yargı Reformu Strateji Belgesi bu sebeple de önemlidir. Hayata geçirilmelidir. Eksiklikleri de süreç içerisinde giderilmelidir.

Meclisimiz açılır açılmaz bir an önce ilk paketi kanunlaştırmalıdır. Pek çoğu bulundukları yerde kanaat önderi olan, müvekkil çevrelerini dikkate aldığımızda milyonlarca vatandaşımızla etkileşim içinde bulunan 125.000 avukat meslektaşımızın beklentisi budur. Vatandaşlarımızın beklentisi budur.”

Feyzioğlu konuşmasında hakim-savcılık ve avukatlık için mesleki sınav, avukatlardan alınan verginin indirilmesi ve tutuklamayı kolaylaştıran katalog suçların kanundan çıkarılması gibi taleplerde bulundu. Feyzioğlu’nun konuşmasında dile getirdiği bazı başlıklar şöyle:

KADINA ŞİDDET

-Ülkemizin kanayan yarası, biz avukatların da hedefi olduğumuz toplumsal şiddetle ve kadına – çocuğa karşı şiddetle hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Amacımız o ilk tokat, o ilk şiddet eyleminden itibaren mağdurun yanında onu sarıp sarmalayacak bir avukatın bulunmasının sağlanmasıdır. Bu konu partiler üstüdür. Milli bir meseledir. Hiç kimse ve hiçbir kurum kendi başına yeterli değildir. Herkes ve her kurum üzerine düşeni yaparsa çözüm olacaktır.

MESLEKİ SINAV

–Hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavı bir an önce getirilmelidir. Bilgiyi ölçen, zor bir sınav olmalıdır. Böylece hukuk fakültelerinin eğitim öğretim seviyelerini çağın gereklerine uygun hale getirmeleri sağlanacaktır.

–Yeni hukuk fakültesi açılmasına, mevcutlar arzu edilen seviyeye gelinceye kadar son verilmelidir.

–Hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesi getirilmelidir. Türkiye’nin son dönem gerçeği olan iki üç yıl kıdemli, yani tecrübesiz hâkim ve savcılarla adalet dağıtılmasında büyük sorun vardır. Bu müessese bu sorunu çözecektir.

–Hâkim ve savcı adayları dahil olmak üzere kamuya personel alımlarında mülakat uygulamasına bir disiplin getirilmelidir. Mülakatlar kamera kaydına alınmalıdır.

İSTİNAF KARARLARI

-İstinaf mahkemelerinin kararlarının daha büyük bir yüzdesi Yargıtay denetimine açılmalıdır. Yargıtayın içtihat mahkemesi özelliği güçlendirilmelidir. Düşünce özgürlüğünü ilgilendiren her suç tipi mutlaka Yargıtayın denetiminden geçmelidir.

–Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurulardaki ilke kararlarına uygun kararlar vermek, hakimlerin yükselmelerinde en önemli ölçüt haline getirilmelidir.

KATALOG SUÇ KANUNDAN ÇIKARILMALI

–Tutuklama tedbirinin peşin ceza gibi uygulanmasına sebebiyet veren katalog suçlar kanundan çıkarılmalıdır.

–Vatandaşlarımızın üzerindeki avukatlık hizmetinden kaynaklanan KDV yükü azaltılmalıdır. Kararname konusudur. Hızlıca çözülebilir.

Son güncelleme: 13:29 02.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı