• Turkhane Logo

Fehim Taştekin: ABD, Bağdadi operasyonunda Türkiye'ye güvenmediğini göstermiş oldu

Ortadoğu uzmanı gazeteci Fehim Taştekin, IŞİD lideri Bağdadi'ye karşı yapılan operasyonda "ABD, Türkiye IŞİD konusunda sana güvenmiyoruz demiş oldu" dedi.

17:20 01 Kasım 2019 Cuma
Fehim Taştekin: ABD, Bağdadi operasyonunda Türkiye'ye güvenmediğini göstermiş oldu
Ortadoğu uzmanı gazeteci Fehim Taştekin, IŞİD lideri Bağdadi'ye karşı yapılan operasyonda "ABD, Türkiye IŞİD konusunda sana güvenmiyoruz demiş oldu" dedi.





Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Hamburg Bilim ve Eğitim Sendikasında (GEW) Ortadoğuda paylaşım kavgası ve Suriyede süren savaş konulu düzenlenen Sol Parti Hamburg Milletvekili Deniz Çelikin moderatörlüğünü üstlendiği sempozyuma Ortadoğu uzmanı gazeteci Fehim Taştekinin yanı sıra Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve DİDİF Hamburg Başkanı Dilan Baran konuşmacı olarak katıldı.


Artı Gerçekten Süheyla Kaplanın haberine göre Taştekin, Suriyede şu anda çıkmaz bir durumun olduğunu ve dengelerin dehşet içinde değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu:

IŞİDin kurucusu Ebubekir el Bağdadinin ABD operasyonu ile öldürülmesi Türkiyenin IŞİD konusunda sahtekarlığını ortaya çıkardı. ABD İncirlik Üssünü kullanmadı. Erbil hava sahasının kullanılmasıyla ABD, Türkiye IŞİD konusunda sana güvenmiyoruz demiş oldu. Türkiye sınırlarının dibinde karargahlar bulunmasına ve Türk istihbaratının her yerde olmasına rağmen, ABD Bağdadiye yönelik operasyonda Türkiyeye güvenmediğini göstermiş oldu.

Taştekin, YPGnin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobanenin Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranmasına rağmen ABDye davet edilmesini, ABDnin terörle mücadelede Kürtleri ortak olarak görmesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Taştekin, Erdoğanın Kürtlere saldırmasının stratejik nedenlerini ise dört maddede şöyle sıraladı:

1. Erdoğan Kürtlerin bölgede özerklik statüsünü almasını istemiyor. Bölgede sadece Erdoğanın kişisel hırsları değil; CHP, asker, MHP gibi devletin resmi ideolojisini yürüten bir politika ile saldırı politikası egemen.

2. Erdoğan eğittiği Milli Ordu ile Suriyede alternatif bir ordu oluşturmak istiyor.

3. Suriyenin yeniden inşasında Türkiyeye pay dayatmak isteniyor.

4. Yeni Osmanlıcılık hayali. Açıkça dile getirilmesi de yeniden diriliş anlamında Yeni Osmanlıcılık yayılmacı politika güdülerek bölgede egemen olunmak isteniyor.

EMEP Genel Başkanı Gürkan, Ortadoğuda emperyalist güçler arasında rekabetin devam ettiğini belirterek Türkiye, bölgede yayılmacı bir politika izleyerek Esadsız bir rejim inşa etme amacını güdüyor. Türkiyenin bu yayılmacı politikası Kürtleri bir tehdit olarak görmektedir. Aralarında hiçbir ideolojik farklılıklar bulunmayan ÖSO gibi güçler ile Türkiye yayılmacı politikalarından dolayı ittifak içinde girdi. Savaşın Suriye sorununu çözemeyeceği görülmelidir dedi.

DİDİF Başkanı Baran ise Suriye ve Türkiye politikasında Almanyanın izlediği dış politikayı eleştirerek, Merkel hükümetinin savaş karşısında sessiz kaldığını söyledi.

Son güncelleme: 17:20 01.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı