• Turkhane Logo

Fay hatları üzerinde 18 il, 80 ilçe, 500 köy, 100 bin yapı var

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Türkiye’de 18 il, 80 ilçe ve 500’ü aşkın köyde 100 binin üzerinde yapının fay hatları üzerinde olduğu belirtilerek TBMM’ye acil ‘fay yasası’ çağrısında bulunuldu.

13:19 24 Şubat 2020 Pazartesi
Fay hatları üzerinde 18 il, 80 ilçe, 500 köy, 100 bin yapı var
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Türkiye’de 18 il, 80 ilçe ve 500’ü aşkın köyde 100 binin üzerinde yapının fay hatları üzerinde olduğu belirtilerek TBMM’ye acil ‘fay yasası’ çağrısında bulunuldu.



İran’ın Khoy şehrinde gerçekleşen deprem, Van’ın Başkale İlçesine bağlı sınır mahallelerinde yıkıma neden olmuş, yaşanan depremin ardından resmi verilere göre 10 kişi yaşamını yitirirken, 8’i ağır olmak üzere 35 kişi de yaralandı. Başkale İlçesine bağlı Kaşkol, Gelenler, Güvendik, Özpınar, Bilgeç Mahalleleri başta olmak üzere birçok yerleşim biriminde konutlar yıkılarak ağır hasar gördü. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) depremle ilgili yaptığı açıklamada, yıkılan köylerin aktif fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekti.

YIKILAN ÖZPINAR MAHALLESİ FAY’IN TAM ÜSTÜNE KURULMUŞ


Oda açıklamasında, “Bölge incelediğinde, en fazla hasarın oluştuğu ve 7 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, Özpınar Mahallesi yerleşim alanın fay hattının tam üzerine kurulmuş olduğu, yine Güvendik, Gelenler, Bilgeç, Ömerdağı ve Kaşkol mahalleleri yerleşim alanlarının ise Başkale-Khoy Fayı zonuna çok yakın mesafelerde kurulduğu görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

SİVRİCE, DENİZLİ, MANİSA. AKHİSAR’DE YIKIM YERLEİR FAY HATLARI!

Oda açıklamasında Elazığ’da 42 vatandaşın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Sivrice merkezli depremde de yıkılan yerleşim yerlerinin fay hatlarının tam üzerinde yer aldığına vurgu yapılarak, “Gerek 42 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 1600’ü aşkın vatandaşımızın yaralandığı Sivrice (Elazığ) depremi, gerekse Denizli, Manisa, Akhisar ve bugün yaşanan ve 10 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 35’i aşkın vatandaşımızın yaralandığı Khoy depremleri de göstermektedir ki, en çok ölüm ve hasar doğrudan fay zonları ve hatları üzerinde kurulan yerleşim birimlerinde meydana gelmektedir” denildi.

18 İL, 80 İLÇE, 502 KÖY FAY ÜZERİNDE

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün 2012 yılında yayınladığı Türkiye Diri Fay Haritası göz önüne alındığında 18 kent, 80’i aşkın ilçe, 502’yi aşkın köyümüzün doğrudan fay zonları üzerine bulunduğu, bu zonlar üzerinde 100.000’i aşkın binanın yer aldığı kaydedildi. “Fay hatları veya zonları üzerinde yer alan binalarda yaşayan yurttaşlarımız her an olabilecek bir depremde öncelikli olarak etkilenecek, hiç istemesek de, birçok yurttaşımız yaşamını yitirecektir” değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) göreve çağırdıklarını kaydeden Jeoloji Mühendisleri Odası, acilen bir ‘fay yasasının çıkarılması’ gerektiğini kaydetti. Açıklamada, “Fay zonları üzerindeki binalar kentsel dönüşüme tabii tutularak boşaltılmalıdır. Bu alanlara, insani kullanım amaçlı yapıların yapılması önlenmelidir. Kentsel dönüşüm uygulamalarına öncelikli bu alanlardan başlayarak, bugün yaşadığımız depremden kaynaklı yıkımlardan ve acılardan toplumun korunması sağlanmalıdır” denildi.

GÖRÜR: EN BÜYÜK ULUSAL PROJE ‘DEPREM KUŞAKLARINDA KENTSEL DÖNÜŞÜM’ OLMALI

Bu arada Elazığ Sivrice’deki depremi önceden bilmesiyle gündeme gelen deprem araştırma uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de deprem kuşaklarındaki binalar riskine dikkat çekti. Başkale depreminden sonra Görür sosyal medya hesabından, “Van/Başkale depreminden sonra gelin başta Sn Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm hükümet yetkililerine, tüm muhalefete, tüm aydınlarımıza, tüm halkımıza, kısaca tüm yurtseverlere şunu haykıralım: lütfen ama lütfen bugünden sonra en büyük ulusal projemiz ‘Deprem kuşaklarımızda kentsel dönüşüm’ olsun. Ülke olarak bazı eksiklikleri sineye çekeriz, yeter ki artık insanlarımız ölmesin. Birbirimize yazalım, duyuralım bunu. Zaten hükümet de bu yolda bir adım atmıştı” açıklamasında bulundu.

Son güncelleme: 13:19 24.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı