• Turkhane Logo

Fas'a 'satılan' İHA'ların hikayesi: Büyük kıyak ortaya çıktı

Bayraktar insansız hava araçları Fas'a diğer ülkelere verilenin yarı fiyatına verildi. Yapılan bu büyük indirimin nedenine dair bir açıklama bulunmuyor

14:30 24 Mayıs 2021 Pazartesi
Fas'a 'satılan' İHA'ların hikayesi: Büyük kıyak ortaya çıktı
Bayraktar insansız hava araçları Fas'a diğer ülkelere verilenin yarı fiyatına verildi. Yapılan bu büyük indirimin nedenine dair bir açıklama bulunmuyor

Geçtiğimiz ay 13 Bayraktar TB2 İHAsının Fasa satışı için Türkiye 70 milyon dolarlık bir sözleşmeye imza attı. Anlaşma kapsamında Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri için ayrıca Fastaki bir havalimanına İHA komuta üssü de inşa edilecekti.
Bu sözleşmede dikkat çekense bu sözleşmenin diğer ülkelere yönelik satışların yaklaşık yarısı bir bedele imzalanması oldu.
İki yıl önce 6 İHA 70 milyon dolara satılmıştıFasa 13 İHA geçtiğimiz ay 70 milyon dolara satılırken iki yıl önce Ukraynaya 69 milyon dolar karşılığında sadece 6 İHA verilmişti. Keza 2017 yılında Katarla Baykarın yaptığı anlaşma da Ukraynanınkiyle paralellik gösteriyordu.
Batı Sahrada işgal ettiği topraklarda yürüttüğü savaş sırasında yabancı devletlerden edindiği İHAları kullanan Fasın en büyük silah tedarikçileri arasında Türkiye, Fransa ve gayri resmi yollarla İsrail bulunuyor. İsrailin Heron Mark II İHAlarından 3 tanesini Fransa üzerinden 48 milyon dolara Kuzey Afrika ülkesine satılmıştı.
Fasla İsrail Donald Trumpın İbrahim Anlaşmaları dolayısıyla yakın zamanda resmi olarak ilişki kurmaya başlamış durumdalar, dolayısıyla gelecekte bu silah ticareti için bir aracıya gerek olmayabilir.
Diğer ülkeler Fasa yönelik silah satışlarında Türkiye kadar bonkör davranmazken Bayraktar İHAlarında uygulanan büyük indirimin arka planı bilinmiyor.
Pekerin Fas macerasıÜlkücü mafya lideri Sedat Peker bu sabah yayınladığı videosunda arandığı BAEye yerleşmeden önce Fasa kaçtığını ve burada bir müddet kaldığını belirtirken şöyle demişti:
Benim olmadığım gün, Fasta olduğum gün Makedonyada operasyon, gözaltı dediler, aynı gün Türkiyede operasyon yaptılar. Ben Fastan gelecektim, bu operasyona kılıf yapacaklardı. Bir araştırsanıza gazeteciler, Fasa insansız hava aracı hibe edilmiş mi, çok düşük paralara verilmiş mi? Fastan çıkacağız, uçuş iptal. Tabii ben binmedim uçağa, girdim insanların içine.  Kısacası Peker, kendisinin teslim edilmesi karşılığında Fasa büyük bir indirimle İHA verildiğini söylüyordu. Pekerin sözünü ettiği süreçle Fasa satılan İHAların teslimi birbirine yakın zamanlara denk geliyor. 
Şu ana kadar iddialara dair Türkiyeden ilgili hiçbir kurum resmi bir açıklamada bulunmuş değil.

Son güncelleme: 14:30 24.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı