• Turkhane Logo

Faruk Bildirici’den Cumhuriyet’e sorular: 500 bin lira alındı mı?

Faruk Bildirici'den Cumhuriyet'e sorular: '500 bin lira alındı mı?'

10:00 15 Haziran 2023 Perşembe
Faruk Bildirici’den Cumhuriyet’e sorular: 500 bin lira alındı mı?
Faruk Bildirici'den Cumhuriyet'e sorular: '500 bin lira alındı mı?'





Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu’nun gazeteden ayrılmasına giden “para karşılığı manipülatif haber” iddiası gündemdeki yerini koruyor.



Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, iddiaları inceleyerek Cumhuriyet gazetesine 6 soru yöneltti.



Bildirici, kendi internet sitesinde kaleme aldığı, “‘Para karşılığı haber’in öyküsü ve Cumhuriyet’e sorular” başlıklı yazısında, “Cumhuriyet yönetimi, ‘Saldırı altındayız’ savunmasıyla geçiştirmek yerine ortaya çıkan sorulara tatmin edici yanıtlar vermesi gerekli. Savcılığın kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiş olması da bu dosyanın kapanması için yeterli gerekçe olamaz. Çünkü Mollaveisoğlu’nun da vurguladığı gibi bu artık ceza davasının değil, gazetecilik meslek etiğinin konusu” yorumunu yaptı. 



Bildirici, “Cumhuriyet’in üzerine düşen gölgeyi kaldırmak için” şu soruların yanıtlanması gerektiğini belirtti:



1-  E-ticaret şirketinden yeni çıkan yasa aleyhine haber yapmak için 500 bin lira alındı mı?



2-  Bu konuda gazete içinde inceleme başlatıldı mı; başlatıldıysa sonucunda nasıl bir işlem yapıldı?



3-  Kamu yararı yerine piyasada tekel konumunda olan bir e-ticaret şirketinin çıkarlarını koruyan haberler yayımlamak gazetecilik etiğine ve Cumhuriyet’in ilkelerine aykırı değil mi?



4 – Temmuz 2022’de ilk çıktığında yasaya destek veren Cumhuriyet, neden Aralık 2022’de tam tersi bir tutum alarak yasa aleyhine tam altı haber yayımladı?



5 – Yasayı destekleyen ilk haberde mesleki kodlara uygun olarak karşı görüşe de yer verilirken, Aralık 2022’deki altı haberde de sadece yasa aleyhine görüşlerin kamuoyuna yansıtılması etik açıdan sorunlu bir tutum değil mi?



6-  Neden bu haberlerde yasal düzenlemeye şirketler değil de yasanın asıl muhatapları olan tekelleşmenin önlenmesi ve tüketiciler açısından bakılmadı?” 

Son güncelleme: 10:00 15.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı