• Turkhane Logo

Evren Civelek’e 25 yıl veren hakim 8 gün sonra Yargıtay’a seçildi

Cemaat yargılamalarında verilen en acımasız hüküm olarak nitelenen kararda imzası bulunan Ağır Ceza Reisi Zikrullah Özbağ, bu kararın 8. gününde Yargıtay’a atandı.

14:21 06 Şubat 2019 Çarşamba
Evren Civelek’e 25 yıl veren hakim 8 gün sonra Yargıtay’a seçildi
Cemaat yargılamalarında verilen en acımasız hüküm olarak nitelenen kararda imzası bulunan Ağır Ceza Reisi Zikrullah Özbağ, bu kararın 8. gününde Yargıtay’a atandı.




Bold Medyadan Gazeteci Cevheri Güvenin haberine göre Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yagrıtay’a 8 yeni üye atadı. Atananların tamamı Cemaat soruşturmalarındaki katı tavırlarıyla biliniyor. Atananlar arasında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zikrullah Özbağ da bulunuyor.


Özbağ’ın başkanı olduğu mahkeme verdiği ağır cezalar, çok sayıda müebbet, ağırlaştırılmış müebbet ve uzun tutukluk uygulamalarıyla biliniyor.

Özbağ, iki kızını, annesini ve kayınpederini kaybeden Evren Civelek’e de 25 yıl hapis cezası veren hakim. “Cemaat davalarında verilmiş en acımasız karar” olarak nitelen bu kararı verdikten 8 gün sonra Yargıtay’a üye olarak atandı.

CİVELEK’E 25 YIL VERDİ 8 GÜN SONRA YARGITAY’A SEÇİLDİ

Evren Civelek’i ailesi tutuklu bulunduğu Kırıkkale Keskin Cezaevi’nde ziyaret etmiş dönüş yolunda kaza yapmışlardı. 7 Aralık 2018 Cuma günü yaşanan kazada, Evren Civelek’in eşi Hatice Civelek ağır yaralanmış, kızları Naime (8) ve Betül (3), annesi Havva Civelek ile kayın pederi Emin Balıkçı hayatını kaybetmişti.

Kazanın ardından Evren Civelek hakkında hazırlanan psikolog raporunda intihar edebileceği belirtilmiş, psikolojisinin çok kötü olduğu vurgulanmıştı. Ancak başında Zikrullah Özbağ’ın bulunduğu Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye talebini reddetmişti. Civelek’in yaşadığı travma nedeniyle akıl sağlığında problemler başgöstermiş ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesine sevki yapılmıştı.

Bu sevkin yargılamanın seyrin değiştirme ihtimal üzerine Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sevk kararını onaylamadan savcılığın “delillerin toplanmadığı” yönündeki uyarısına rağmen alel acele 25 yıl 6 ay şeklindeki kararını açıkladı.

28 Ocak 2016’da görülen karar duruşmasında Evren Civelek, “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçlarından ayrı ayrı cezalandırdı. Bu uygulama hukuk açısından skandal olarak niteleniyor. Bu iki suçtan ayrı ayrı ceza verilmesi yasal olarak imkansız.

Ancak Zikrullah Özbağ, kararı bu şekilde açıkladığı gibi iki cezayı da yarı oranında artırarak toplamda Evren Civelek’i 25 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı, tutukluluk halinin de devamına karar verdi. Bu ağır karardan 8 gün sonra Zikrullah Özbağ, Yargıtay’a üye olarak seçildi.

ACIMASIZ KARAR YARGITAY’A SEÇTİRDİ

Evren Civelek, yaşadığı travmaya rağmen hücrede tutulmaya devam edilmiş ve Keskin Cezaevi’nde geceleri kaybettiği iki kızının ismini pencereden haykırmasıyla gündeme gelmişti.

Civelek olayı toplumun farklı kesimleri tarafından sahiplenilmiş ve sembol olaylardan biri haline gelmişti. Ancak en hassas davada olabilecek en ağır cezanın iki katını veren Ankara 1.3 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zikrullah Özbağ, bu karardan 8 gün sonra Yargıtay’a üye olarak atandı.

Özbağ şimdi Yargıtay’da kendi verdiği çok sayıda ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve onlarca yıl hapis cezası alan sanıkların dosyalarına bakıp onaylayacak. Kendi verdiği cezalar kendi önüne onay için gelecek.

DURUŞMADA AÇIKLADIĞI KARARI ODADA DEĞİŞTİRDİ

Hakim Zikrullah Özbağ’ın uygulamalardan biri de mahkeme salonunda verdiği kararları, daha sonra odasında değiştirmesi.

Örnek olay, 2 Şubat 2018’de görülen Özel Hava Alay Komutanlığı davasıydı. Karar duruşmasında Mahkeme Başkanı Zikrullah Özbağ’ın duruşma salonunda açıkladığı karar ile daha sonra sisteme giren yazılı kısa karar birbirinden farklıydı.

Dava Tuğgeneral Semih Terzi’nin Etimesgut’taki havaalanından, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na helikopterle götürülmesi ile Alay Komutanının kaçırılması iddiasıyla ilgiliydi.

27 sanık hakkındaki davada Mahkeme Başkanı Zikrullah Özbağ, 14 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis, 8 sanığa ise müebbet cezası açıkladı. 1 sanığın 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını, tutuksuz 5 sanığın dosyasının ayrıldığını duyurdu. Karar medyaya da Başkanın açıkladığı şekilde yansıdı.

Ancak açıklanan yazılı kısa kararda 14 sanık değil Başkan Özbağ’ın, “müebbet” diye duyurduğu 8 sanığın da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığı yazılıydı. Ağırlaştırılmış müebbet ile müebbet arasında çok büyük fark bulunuyor.

İSTİNAF DİLEKÇELERİNİ ZAPTA GEÇİRMİYOR

Zikrullah Özbağ, ayrıca avukatların İstinaf dilekçelerini zapta geçmemesi, kısa kararları avukatlara vermemesi ve duruşmalarda sanıklara fırça atmasıyla da biliniyordu.


Kaynak: Bold Medya

 

Son güncelleme: 14:21 06.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı