• Turkhane Logo

Esma Uludağ’ın annesi: En zor gün, yine mezarının başındayız

Sürgün yollarında hayatını kaybeden üç çocuk annesi Esma Uludağ’ın vefatının ikinci yıl dönümü. Annesi Makbule Işık, bu sabah saat 07.00’de kızının yanındaydı.

15:38 29 Nisan 2020 Çarşamba
Esma Uludağ’ın annesi: En zor gün, yine mezarının başındayız
Sürgün yollarında hayatını kaybeden üç çocuk annesi Esma Uludağ’ın vefatının ikinci yıl dönümü. Annesi Makbule Işık, bu sabah saat 07.00’de kızının yanındaydı.



BOLD MEDYAdan Sevinç Özarslanın haberine göre; Üç çocuğuyla birlikte Meriç’i geçtikten sonra beyin kanamasından hayatını kaybeden Esma Uludağ’ın ölümünün üzerinden iki yıl geçti. Çocukları Veli Said, Müşerref Zümra ve Ceyda Almanya’ya yerleşmek zorunda kalan babaları Mehmet Ali Uludağ’a kavuştu ve burada yeni hayatlarına tutunmaya çalışıyorlar.

29 Nisan 2018’de Atina’da vefat eden Esma Uludağ’ın cenazesi, annesi, babası ve iki kız kardeşinin yaşadığı İzmir Buca’da toprağa verildi. Annesi Makbule Işık, kızının ikinci ölüm yıl dönümünde, bu sabah saat 07.00’de onun yanındaydı. O anları “En zor gün, yine mezarının başındayız” diye anlatan Işık’ın gözyaşı iki yıldır dinmiş değil. Makbule-Enver Işık çiftinin 3 kızı bulunuyor. Diğer kızları öğretmen. Dershanelerde öğretmenlik yapan damatları ise şu an hapiste, hükümlü.


ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ SEMBOL OLDU

Esma Uludağ 11 Ekim 2017’de çocukları ile yola çıkmış ve Meriç’i geçtikten sonra 5-6 saat Yunanistan topraklarında yürümek zorunda kalmıştı. Ceyda’yı sırtında taşıyan Uludağ’ın özgürlük yürüyüşü sırasında çekilen kısa videodaki hali, Ceyda’nın gözyaşları ve Zümra’nın “Anne dondum” haykırışı Tenkil sürecinin sembol anlarından biri oldu.

Esma Uludağ’ın ve ailesinin yaşadıkları Bold Medya tarafından geçen yıl belgesel yapılmıştı.

/
Makbule Işık, kızının mezarının başında, 29 Nisan 2020.

/
Esma Uludağ, mezarı başındaki bu örtüyü Yunanistan’da kaldığı evde kullanıyordu.



64 GÜN SİNCAN CEZAEVİNDE KALDI

Esma Uludağ 17-25 Aralık sonrasında yaşanan hukuksuzlukların ilk kurbanlarından. Çocuğunu Yamanlar Kolejine gönderdiği için memur olarak çalıştığı İzmir Karabağlar Kaymakamının hedefi oldu. Onun hikâyesi 20 Nisan 2015’te sabaha karşı kapısının çalınmasıyla başladı. Ankara’da yürütülen soruşturma kapsamında polisler evine geldi ve gözaltına alındı. 24 Nisan’da tutuklandı, 64 gün Sincan Cezaevinde kaldı. Ardından mesleğinden ihraç edildi. Çocuğunu Hizmet Hareketi’ne bağlı bir okula göndermek, Şifa Hastanesinde tedavi olmak, Bank Asya’daki hesabında 293 lira 28 kuruş para bulundurma suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

5 KEZ EGE VE MERİÇ’İ GEÇMEYE ÇALIŞTI

Eşi Mehmet Ali Uludağ da zabıta olarak çalıştığı mesleğinden ihraç edildi. Hakkında soruşturma açılınca, sekiz ay boyunca bir arkadaşının evinde saklanmak zorunda kaldı. Bu arada evine sürekli polis geldiğinden ailesine zarar gelmemesi için Mehmet Ali Uludağ Almanya’ya iltica etmeye karar verdi. Esma Uludağ da eşinden üç ay sonra yurt dışına çıkma kararı aldı. Özgürlük için önce Ege Denizinde, ardından Meriç Nehrinde şansını denedi. Üç çocuğuyla beraber beş kez nehirleri, denizleri aşma girişiminde bulundu. 25 gün süren Türkiye’den çıkma girişimi sırasında defalarca ölümle burun buruna geldiler. En sonunda sınırın diğer tarafına, Yunanistan’a ulaşmayı başardılar.

AİLE BİRLEŞİMİ İÇİN 6,5 AY BEKLEDİ

Esma Uludağ, aile birleşim için altı buçuk ay bekledikleri Atina’da sekiz defa ev değiştirmek zorunda kaldı. Sekizinci eve taşındığı gün, eşine mesaj atıp “İyi değilim.” dedi. Üç çocuğuyla yaşadıkları artık ağır geliyordu. Yaşadığı sıkıntı ve strese bağlı olarak vücudunda sivilceler çıkmaya, kalbi teklemeye, bedeni yavaş yavaş uyuşmaya başlamıştı. Psikolojisi de iyi değildi. Yeni bir eve taşındıkları günün akşamında önce felç, ardından beyin kanaması geçirdi.

BİRİNCİLİK DİPLOMASINI 38 GÜNLÜK BEBEĞİYLE ALDI

Gediz Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulundan birincilikle mezun olan Esma Uludağ, sıra dışı bir başarı öyküsüne sahip. 32 yaşında ölen Uludağ, 2007 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Bölümünü bitirdi, 2009’da bu kez Celal Bayar Üniversitesinde lisanüstü eğitimi gördü. Bu arada evlendi, memur oldu, anne oldu ama öğrencilikten asla kopmadı. Son olarak Gediz Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulunu kazandı.

Bir yandan İzmir Karabağlar Kaymakamlığında çalışıp eğitimini sürdürdü, diğer yandan da çocuklarına annelik yaptı. Bu sırada 3’üncü çocuğunu dünyaya getirdi. Memurluğa ve anneliğe öğrenciliği ekleyen Esma Uludağ, derslerinde de üstün başarı elde etti. 4 üzerinden 3.89 not ortalamasıyla tüm arkadaşlarını geride bıraktı. Bölüm birincisi olarak diplomasını 8 yaşındaki oğlu Veli Said, 4 yaşındaki kızı Müşerref Zümra ve 38 günlük bebeği Ceyda ile beraber aldı.

HAYALİ AVRUPA’DA HUKUK OKUMAKTI

Öğrenme ve kendini geliştirme merakıyla bilinen Esma Uludağ iki üniversite bitirmişti, üçüncüsünü ise özgür olmak için yola çıktığı Avrupa’da tamamlamak istiyordu. Yaşasaydı, hukuk okuyup insan hakları savunucusu bir avukat olmak en büyük hayaliydi.


KAYNAK: BOLD MEDYA

Son güncelleme: 15:38 29.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı