• Turkhane Logo

Eski TÜİK başkanı: Erdoğan’ın aldığı oyların yüzde 3’ünü açıklayamıyoruz

Sandıklardaki usulsüzlükler çeşitli analizlerle ortaya konuluyor. Erdoğan’ın normalden fazla oy aldığı iller ve Yeşil Sol Parti’nin oylarının MHP’ye aktarılmasına ilişkin tespitler dikkat çekiyor. İYİ Partili Ayrdemir, 22 bin sandığı işaret ediyor.

09:50 23 Mayıs 2023 Salı
Eski TÜİK başkanı: Erdoğan’ın aldığı oyların yüzde 3’ünü açıklayamıyoruz
Sandıklardaki usulsüzlükler çeşitli analizlerle ortaya konuluyor. Erdoğan’ın normalden fazla oy aldığı iller ve Yeşil Sol Parti’nin oylarının MHP’ye aktarılmasına ilişkin tespitler dikkat çekiyor. İYİ Partili Ayrdemir, 22 bin sandığı işaret ediyor.





14 Mayıs seçimlerinin ardından çeşitli illerde meydana gelen sandık usulsüzlükleri kamuoyunun gündeminde. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir de Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla sandıklarda gerçekleşen usulsüzlüklere dikkat çekti.



Polimetre’nin illerdeki oy oranları baz alınarak yapılan çalışmasında Erdoğan’ın normalden 1 milyon 650 bin fazla oy aldığı iddia edildi. Tartışmalar sürerken, İYİ Partili Aydemir de 14 Mayıs seçimlerindeki usulsüzlük iddialarına ilişkin tespitlerini Twitter hesabı üzerinden paylaştı.



‘HARRAN’DA YÜZDE 100 MHP ÇIKIYOR, BU AÇIKLANABİLİR Mİ?’



Artı Gerçek’e değerlendirmede bulunan Aydemir, Polimetre’nin önceki seçimleri baz alarak bir hesaplama yaptığını, kendi tespitlerinin ise mevcut durumun manzarası olduğunu söyledi. Aydemir, yaptığı çalışmada Erdoğan’ın aldığı oyların yüzde 3’ünün normal görünmediğini ifade etti.



Konuya ilişkin pek çok teknik analiz yaptıklarını belirten Aydemir, “Çalışmada çarpıcı örnekler de verdim. Harran’da partilerin oylarına bakıyorsunuz, yüzde 100 MHP çıkıyor. Bu açıklanabilir mi? Böyle oyları topladığınızda MHP’nin oyu 0,66 fazla çıkıyor. Hesapladığımız metotlarla Erdoğan’ın aldığı oyların yüzde 3’ünü de açıklayamıyoruz, şüpheli görünüyor” dedi.



’22 BİN SANDIKTA ŞÜPHE VAR’



İkinci tur seçimlerinde sandıklara hakim olmanın daha kolay olduğunu belirten Aydemir, “Yaklaşık 22 bin sandıkta şüphe var. Şu anda muhalefetin, özellikle CHP’nin üstüne düşen şey bu 22 bin sandığa hakim olmak. Her sandıkta ne olduğu belli artık. Bu sandıklara hakim olunacak ve gerekli görevlendirmeler yapılacak. Özellikle avukatların gitmesi lazım” yorumunu yaptı. Sandıklara hakim olunmadığı takdirde seçimin kazanılamayacağını ifade eden Aydemir, Ankara’nın Batıkent ilçesinde Muharrem İnce damgalı bir oy pusulasının seçmene verildiğini söyledi.



‘JANDARMALAR EŞLİĞİNDE OY KULLANDIRMANIN YANSIMASI BU’



Aydemir, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde Yeşil Sol Parti’nin oylarının MHP’ye yazılmasının bölgedeki sandık güvenliği zafiyetinin bir işareti olduğunu ifade etti. Yurttaşların sandığa gitmekten çekinmesinin veya korkmasının bu tür sonuçlara sebep olduğunu vurgulayan Aydemir, “Mardin Nusaybin’de bir sandıkta MHP’nin oyu yüzde 85. Bu mümkün mü? Harran’da MHP’nin oyu yüzde 100. Orada hiç mi CHP’den sandık görevlisi yoktu, Yeşil Sol’dan sandık görevlisi yoktu? O bölgede jandarmalar eşliğinde oy kullandırılmasının yansıması bu sandıklar işte. Jandarmanın ne iş var sandık başında?” diye konuştu.



Aydemir, 14 Mayıs seçimlerinin adil olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:



“Muhalefetin ve vatandaşların üstüne düşen şey, sandıklara sahip çıkmaktır. Herkes oy kullandığı sandığa sahip çıkarsa bir şey olmaz. Vatandaşların sandıklar açıldığında gözlem yapmak kanuni hakları. Her vatandaş o sandıktaki tutanakların fotoğrafını resmini alabilir.”




SEÇİMLERDE HATA – USULSÜZLÜK NASIL OLUYOR?

USULSÜZLÜKLER NASIL TESPİT EDİLEBİLİR?

YAKLAŞIK 6 MİLYON SEÇMENİ KAPSAYAN 22.000 SANDIK NEDEN ŞÜPHELİ?

Tespitlerim pic.twitter.com/Iga8TEGz2e— Birol Aydemir (@BirolAydemir15) May 21, 2023

Son güncelleme: 09:50 23.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı