• Turkhane Logo

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin: Devletin 15 Temmuz’dan haberi vardı, ‘temizlik’ için böyle

16:50 31 Temmuz 2023 Pazartesi
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin: Devletin 15 Temmuz’dan haberi vardı, ‘temizlik’ için böyle





Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, 15 Temmuz’a gelen süreç ve sonrasına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi öncesinde önemli bir hazırlık süreci geçirdiğine dikkat çeken emekli Korgeneral Pekin, “Bizleri ve Avrasyacıları cezaevlerinden çıkardı. Çok iyi yığınaklama yaptı. Böyle bir şey yapmasalar (15 Temmuz) temizleyemezlerdi. Bugünkü noktaya gelemezdik. Temizlik için böyle bir şey şarttı.” dedi.



İsmail Hakki Pekin, KRT TV’de 15 Temmuz sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. AKP iktidarının darbe girişiminden haberdar olduğunu söyleyen Pekin, şöyle konuştu:




Devletin darbe olacağından haberi vardı. Belki zamanını kestiremiyorlardı. Bir sürü toplantı olmuş. Yoksa başka türlü temizleyemezlerdi bunları. Bunların bankada parası olması ve başka bir şey yapması suç sayılmıyordu. Onları temizlemek mümkün değildi.



Darbenin ne olacağı hesaplanmış olabilir. En fazla nereye kadar ilerleyeceği hesaplanmış olabilir. Kimlerin katıldığı büyük ihtimalle vardır. İstihbarat başkanını diyanet işleri başkanı ile yemek yemesi, sayın cumhurbaşkanın Marmaris’te olması öyle bir şey gösteriyor. Bunları temizleyebilmek için yapılmış olabilir.



(‘Bunu devlet aklının doğru çalıştırılması bakımından doğru kabul eder misiniz’ sorusu üzerine) Ben ederim. Böyle bir şey yapmasalardı temizleyemezlerdi. Bugünkü noktaya gelemezdik. Temizlik için böyle bir şey şarttı.



“Hükümet, ‘Bırakın gelsinler biz bu işi hallederiz’ diye mi düşündüler diye düşünüyorum. Bunları rahatlıkla tasfiye ederiz, halkın gözünde de demokrasi kahraman olarak çıkarız diye düşünmüş olabilir. Böyle bir düşünce varsa eleştiririm. Çok sayıda insan öldü. Daha farklı bir yöntem bulunabilirdi. Farklı bir yöntemle bunlar tasfiye edilebilirdi.



Erdoğan, darbenin arkasında Batılılar olduğunu düşünerek Avrasyacılarla işbirliğine gitmek zorunda kaldı. Erdoğan, Avrasyacı değil ama pragmatik davrandı. Bizleri ve Avrasyacıları cezaevilerinden çıkardı. Çok iyi yığınaklama yaptı.




TÜRKER ERTÜRK: GAYRİ HUKUKİ BİR DÖNEM İHTİYAÇ VARDI



Emekli amiral Türker Ertürk de geçtiğimiz hafta benzer açıklamalarda bulunmuş ve “Peki bu girişime neden ihtiyaç vardı? Çünkü gayri hukuki bir döneme ihtiyaç vardı bunları tasfiye edebilmek için. Normal yargı ve demokratik yöntemlerle bu iş olamazdı.” ifadelerini kullanmıştı.



ALLAH’IN LÜTFU!



AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 15 Temmuz sonrası yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’u ‘Allah’ın bir lütfu’ olarak tanımlamış ve bu sayede TSK’yı ‘temizlediklerini’ söylemişti.



NORMAL SÜREÇLERLE ATMAYA KALKSAK 2030’A KADAR SÜRERDİ



Yine bir başka AKP’li üst düzey yönetici Numan Kurtulmuş da “Eğer normal süreçlerle bunları atmaya kalksaydık 15 Temmuz’dan sonra bunları 2020 yılına kadar, 2030 yılına kadar devlet memurluğundan çıkaramazdık. Devlet kendini korumak için böyle acil olağanüstü bir tedbir almıştır.” ifadelerini kullanmıştı.



BOZDAĞ: SUÇ YOK, İDARİ TASARRUF!



Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da geçtiğimiz yıllarda katıldığı bir televizyon programında, hukuksuz KHK’larla ihraç edilenlerin mutlaka suçlu olmadığını, bu ihraçların adli değil idari bir tasarruf olduğunu itiraf etmişti. Bozdağ’ın açıklamasına göre ‘suçlu-suçsuz’ ayrımı yapılmaksızın onbinlerce insan ihraç edilmişti.

Son güncelleme: 16:50 31.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı