• Turkhane Logo

“Eşime 14 gün boyunca işkence yaptılar, elektrik verdiler, tehdit ettiler…”

Ev hanımı Fatma Kerez, 3,5 yıldır tutuklu olan eşine gözaltındayken elektrik verildiğini, zorla sigara içirildiğini ve tehdit edildiğini söyledi. Yetkililere “Eşimi kurtarın” çağrısında bulundu.

10:15 15 Nisan 2020 Çarşamba
“Eşime 14 gün boyunca işkence yaptılar, elektrik verdiler, tehdit ettiler…”
Ev hanımı Fatma Kerez, 3,5 yıldır tutuklu olan eşine gözaltındayken elektrik verildiğini, zorla sigara içirildiğini ve tehdit edildiğini söyledi. Yetkililere “Eşimi kurtarın” çağrısında bulundu.


Bold Medyadan Sevinç Özarslanın haberine göre  11 Eylül 2016’dan beri tutuklu olan İsmail Kerez’in eşi Fatma Kerez, eşine gözaltındayken işkence yapıldığını belirtti. Cemaat soruşturmaları kapsamında Ordu’nun Kumru ilçesinde gözaltına alınıp tutuklanan Kerez, 1 yıl Ünye Cezaevinde kaldıktan sonra Ordu Efirli Cezaevine nakledildi. İsmail Kerez’e Kumru’da gözaltında kaldığı 14 gün boyunca işkence yapıldı.

“ELEKTRİK VERDİLER”


Eşinin yaşadıklarını ilk başta anlatmadığını söyleyen Fatma Kerez, “Biz 15 Temmuz’dan 5-6 ay önce Kumru’ya yerleşmiştik. Eşim orada kimseyi tanımıyorum dediği için ciddi bir şekilde işkence görmüş. Başına gelenleri önce hiç anlatmadı. Karar mahkemesinde zorla sigara içirdiklerini, elektrik verdiklerini, eşiyle tehdit edildiğini, türlü ilaçlar verildiğini söyledi.” dedi.

“İKİ BÜKLÜM, ELİ BELİNDE GETİRDİLER”

8. gün savcıdan izin alabildiğini ifade eden Fatma Kerez, “Çocuklarım o zaman çok küçüktü. Biri 5 aylık, diğer 3 yaşındaydı. Büyük oğlum 7 yaşındaydı. 8. günde emniyet amiri eşliğinde eşimle görüştüm ama gözleri kan çanağı olmuştu. İki büklüm, eli belinde ağlayarak getirdiler. Ne olduğunu sordum. Böbreklerim ağrıyor, iğne yaptılar, iyiyim, merak etmeyin dedi ve çaresizce gitti. Kıyafet götürmüştüm. Onları hiç vermemişler. İkinci gidişimde kıyafetlerini bana verdiler. Hep ıslak, su gibi olmuş, üzerine su dökülmüş gibi. O zaman çok kötü olmuştuk. Büyük oğlumla birlikte ağlamıştık.” ifadelerini kullandı.

Eşinin daha sonra emniyetten alınıp jandarmaya ait bir yere konulduğunu anlatan Kerez, “Bir kere de orada gördüm eşimi. Yine zorla izin alabilmiştim. Kapkaranlık küçük bir yerdi. Hatta küçük kızımın bile hala hafızasında, ‘Babamı karanlığa kapatmışlar, ismini vererek bağırıyorlar’ diyor” diye konuştu.

2 YILDIR HÜCREDE TUTULUYOR

Fatma Kerez sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yıl Ünye’de kaldı. 7 yıl 15 ay verdiler. Ordu Efirli Cezaevine gönderdiler. Burada 1 yıl koğuşta kaldıktan sonra 11 Nisan 2018’de Ankara’dan yazı geldi, koruma altına alıyoruz denilerek hücreye koydular. Eşim yaklaşık 2 yıldır hücrede. Her şey kısıtlı. Belli bir süre havalandırmaya bile çıkarmadılar. Aşırı kilo kaybetti.

/
Fatma-İsmail Kerez ve en küçük çocukları Salih (4), bir görüş gününde.

ELLERİ TİTREMEYE BAŞLADI, PSİKİYATRİSTE GİTTİ

Son görüşmede eşinin ellerinin titrediğini ifade eden Kerez, eşinin kurtarılması için yetkililere çağrıda bulundu. “Elleri titriyordu. Nedenini sordum, bana pek söylemiyor. Bilmemi istemiyor. İki elini tuttu, yok titremiyor dedi. Hareketsizlikten titreme başlamış. Duvarlar üstüme üstüme geliyor dedi. Psikiyatriste gitti, kilo kaybı olduğu için aldığı ilaçlar ağır gelmeye başladı. Hücrede olduğu halde havalandırmaya çıkarmıyorlardı. Savcılığa ve cezaevlerine dilekçeler yazdım. Eşimi sebepsizce hücrede tutmayın, bırakın diye. Cevap gönderdiler. Cezaevi şartlarına göre tek kişilik özel odaymış, hücre değilmiş. Şimdi haftada bir kez yarım saat çıkarıyorlar. Lütfen bulunduğu durumdan kurtarın eşimi. ”

ANNESİ KEMİK İLİĞİ KANSERİ

İsmail Kerez, anne-babası görüş günlerine gelmekte zorlandığı için memleketi Trabzon’a 12 kez nakil istedi ama hep reddedildi. Kayınvalidesinin 8 yıldır kemik iliği kanseri olduğunu ifade eden Fatma Kerez, “Babası 74, annesi 72 yaşında. Nakil için söyledik, onu bile reddettiler, hasta olduğuna dair raporları mahkemeye götürdüm, hiç dikkate bile almadılar. Şu an ağlıyor annesi, sızlıyor. Her ay görmeye geliyor oğlunu, görüşten sonra çok etkileniyor, bağırarak ağlıyor, çocuklar çok etkileniyor, niye ağlıyor babaannemiz diye. Kadıncağız kaç kere ilçedeki karakola gitti, oğlumu bırakın diye. Hep hüsrana uğradı.” diye konuştu.

“OĞLUM OKULDA DIŞLANDI”

Fatma Kerez, babalarının yokluğunda çocuklarının okulda dışlandıklarını da anlattı: “Okulda oğlum çok zorluklar çekti. Senin baban yok, siz fakirsiniz diye türü türlü şeyler söylediler, çok ağladı. Okula gitmek istemedi, günlerce ağladı. Okula gittim öğretmeni ile görüştüm. Her gün birlikte gittik, orada bekledim, arkadaşlarıyla konuştum. Sonra vazgeçtiler. 

/
İsmail Kerez oğlu Musab ile bir görüş gününde.
  Musab (10), Bahar (7), Salih (3)... 4 yıldır babalarından ayrı.

Babamı çok özledik, kardeşlerim babam için ağlıyor. Lütfen babamı serbest bırakın. Şu mübarek 3 aylar hürmetine babam gelsin.

MeclisTasarıda EşitlikDesin pic.twitter.com/faQootO50J — MelekLeyla (@MelekLeyla2) April 1, 2020
Kerez çiftinin Musab (10), Bahar (7) ve Salih (4) adında üç çocuğu bulunuyor. Üç kardeş, Yeni İnfaz yasası TBMM Genel Kurulundan geçmeden önce video mesaj yayınlayarak babalarının serbest bırakılmasını istemişti. Musab, “Üç ayların hürmetine babamı bırakın.” demişti.

/
Fatma Kerez: “Kızım üzüntüden bazı besinleri alamadığından purpura diye adlandırılan hastalığa yakalandı. 1 hafta hastanede yatırdılar, kanını serumla değiştirdiler.”


Erzurum Atatürk Üniversitesi Pazarlama bölümünden mezun olan İsmail Kerez, hapiste Açıköğretim İlahiyat okuyor.


Kaynak: BOLD
 

Son güncelleme: 10:15 15.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı