• Turkhane Logo

Esed-Erdoğan görüşmesi için yeni koşul

Ankara-Şam müzakerelerinde, dikkatlerin M4 karayoluna çevrildiği belirtildi. Şarkul Avsat, Ankara'nın M4 karayolunun kontrolünü devralma konusunda 'esneklik gösterdiğini' iddia etti.

15:14 23 Ocak 2023 Pazartesi
Esed-Erdoğan görüşmesi için yeni koşul
Ankara-Şam müzakerelerinde, dikkatlerin M4 karayoluna çevrildiği belirtildi. Şarkul Avsat, Ankara'nın M4 karayolunun kontrolünü devralma konusunda 'esneklik gösterdiğini' iddia etti.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşme sürecinde Şam yönetiminden toprak bütünlüğü ve işgal açıklamaları gelirken, müzakere sürecinde dikkatlerin M4 karayolunun yeniden açılmasına çevrildiği belirtildi. M4 adıyla bilinen Halep-Lazkiye uluslararası karayolunun yeniden açılması için Lazkiyenin Kasab bölgesinde, gizli görüşmeler yapıldığı iddia edildi.
Suudi gazetesi Şarkul Avsat, Ankara ve Şam arasında güvenlik düzeyinde görüşmelerin gerçekleştirildiğini aktardı. Toplantılar kapsamında, Türkiyenin M4 karayolunun kontrolünü devralma konusunda esneklik gösterdiği ileri sürüldü. 
Çekilme için takvim belirlensinGazete Duvarın aktardığı habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentyevin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ile görüşmek üzere Şama gittiği belirtildi.
Esedın, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak olası bir görüşme öncesi Türkiyenin ülkenin kuzeyinden çekilmesi talebini yinelediği, en azından bir takvim belirlenmesi gerektiğini söylediği aktarıldı. Geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Rus diplomat Lavrentyev, Erdoğan ile Esed arasında bir görüşme için zemin aradıklarını duyurmuştu. 
Şam, Esed ve Erdoğanı bir araya getirmeden önce bir tür sembolik başarı talep ediyor ifadelerinin yer aldığı haberde, Ankaranın Suriye topraklarından çekilme talebini reddettiği aktarıldı. Buna göre Ankara, Türkiyenin Suriyeden hiçbir koşulda, hatta Amerikalılar çekilse bile çekilmeyeceği mesajını verdi. 
Fidan ile McGurk arasında gizli görüşmeÖte yandan, MİT Başkanı Hakan Fidanın da bir Körfez ülkesinde Beyaz Sarayın Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Brett McGurk ile görüştüğü ileri sürüldü. Fidan ile Brett McGurkün gündeminde, Türkiyenin talepleri ile operasyon ihtimali ve IŞİDle mücadelenin yer aldığı belirtildi. 
Fidan-McGurk görüşmesinin ardından ise, ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi Nicholas Grangerın Ankara ve Kamışlıya bir dizi gizli ziyaret gerçekleştirdiği iddia edildi. Habere göre, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı iç güvenlik güçlerinin (Asayiş) sınırın 30 kilometre güneyine çekilmesi ve Suriyeli mültecilerin bu bölgelere geri dönüşü, Granger’in başlıca gündem maddelerini oluşturdu.

Son güncelleme: 15:14 23.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı