• Turkhane Logo

Esad'la kuzeni Mahluf arasındaki kriz büyüyor

Şam rejimi ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın kuzeni Rami Mahluf arasındaki vergi krizi büyüyor. Şam, Mahluf'u

13:05 19 Mayıs 2020 Salı
Esad'la kuzeni Mahluf arasındaki kriz büyüyor
Şam rejimi ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın kuzeni Rami Mahluf arasındaki vergi krizi büyüyor. Şam, Mahluf'u

Şam yönetimi, Suriyenin en zengin iş adamlarından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadın kuzeni Rami Mahlufla yaşanan vergi krizinde baskıyı artıyor. Suriye İletişim Bakanlığı, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada Mahlufu dolandırıcılık kampanyası yürütmekle suçladı.
Mahlufun yürüttüğü kampanyanın devlet hazinesinin taleplerini yerine getirmeme amacı taşıdığı belirtilen Bakanlık açıklamasında, Mahlufun devlete vergilerini ödemediğine işaret edildi.
Suriyedeki telekomünikasyon şirketi Syriatelin sahibi Mahluf, Esadın en büyük destekçilerinden biriydi. Ancak Esadla bir süredir anlaşmazlık içinde olan Mahluf, vergilerini ödemediği gerekçesiyle Şam yönetimiyle kriz yaşıyor. Mahlufun Syriatel için talep edilen vergileri yüksek bulduğu için ödemekten kaçındığı belirtiliyor.
Mahlufun açıklamalarına göre Suriye Maliye Bakanlığı, Syriatelden 130 milyar Suriye Poundu talep ediyor.
Şirkete baskın düzenlendi
Şamla Mahluf arasında yaşanan gerginlik geçtiğimiz haftalarda Mahlufun Facebook hesabından yayınladığı üç video ile kamuoyuna yansımıştı. Mahluf, bu paylaşımlarında doğrudan Esadı hedef almış ve Esadın Syriateli batırmakla tehdit ettiğini söylemişti.
Bu açıklamaların ardından da güvenlik güçleri şirkete baskın düzenlemiş ve bazı şirket çalışanları gözaltına alınmıştı.
ABD ve ABnin yaptırım listesinde
Suriyede giderek yaygınlaşan yolsuzluğun sembolü olarak görülen Mahluf, Suriye hükümetini desteklediği gerekçesiyle Aerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliğinin (AB) yaptırım listesinde yer alıyor. Mahlufun son zamanlarla kamuoyuna açıklamalar yapması ise Suriye yönetimindeki elitler arasında yaşanan derin çatlağın bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.
Mahluf ve Şam arasındaki anlaşmazlığın arka planında Rusya olduğu şeklinde iddialar da var. Bu iddialara göre Rusya, Şamdan kendisine ödemesi gereken paraları talep ettiği için Şam rejimi de Mahluftan yüksek miktarda vergi ödemesini istiyor.
BMden Rusya ve ABDye diyalog çağrısı
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde dün düzenlenen oturumda Suriye krizi ele alındı. Oturumda konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, krizin çözümü için ABD ve Rusyaya diyalog çağrısında bulundu. Rus-Amerikan diyaloğunun Suriyede kilit rol oynayacağına inandığını söyleyen Pedersen, Suriyedeki taraflardan da BMnin yürüttüğü siyasi çözüm sürecine destek olmalarını istedi.

Son güncelleme: 13:05 19.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı