• Turkhane Logo

Esad ve Erdoğan yıllar sonra aynı karede

19:50 11 Kasım 2023 Cumartesi
Esad ve Erdoğan yıllar sonra aynı karede





AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, uzun yıllar sonra aynı karede yer aldı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Gazze’ye ilişkin gerçekleştirilen Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında liderler birlikte fotoğraf çektirdi. Erdoğan ve Esad, aralarında duran 4 lider ile aynı karede yer aldı.



AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, uzun bir aradan sonra ilk kez aynı karede yer aldı.



İsrail’in Gazze’yi hedef alan saldırıları 36’ncı gününe girerken, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkeleri Suudi Arabistan’da bir araya geldi. Riyad’daki zirvenin, iki örgütün ortak toplantısı şekilde gerçekleştirildi.



Arap Birliği, iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı. Ancak bu yıl 14 Nisan’da Cidde, 1 Mayıs’ta Amman’da yapılan ön müzakerelerin ardından 7 Mayıs’ta Kahire’de düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında Suriye’nin Arap Birliği Meclisi’nin yanı sıra tüm kurumsal çalışmalara katılımının önü açılmıştı. Ardından Esad isterse 19 Mayıs’ta Riyad’da düzenlenecek liderler zirvesine katılmıştı.



Bugünkü Zirve’ye de Arap Birliği üyeliği ile katılan Esad, İİT üyeliği ile Zirve’ye katılan Erdoğan ile aynı karede poz vermiş oldu.



Öte yandan Erdoğan, Zirve’de yaptığı konuşmada “Batı’nın şımarık çocuğu gibi davranan İsrail yönetimi, yol açtığı tahribatı tazmin etmek mecburiyetindedir. İsrailli bakanlar tarafından varlığı ikrar edilen nükleer silahlar araştırılmalı, uluslararası denetimden kaçırılanlar varsa ortaya çıkarılmalıdır.” dedi. Erdoğan, “İnsan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Batılı ülkelerin Filistin’de süregelen katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Hastanelerin, okulların, mülteci kamplarının bombalandığı, sivillerin katledildiği, tarihte eşi benzeri görülmemiş barbarlıkla karşı karşıyayız. Zulüm karşısında susanlar da en az zalimler kadar akan kana ortaktır.” dedi. Ayrıca Erdoğan, “Hastaneler başta olmak üzere acil ihtiyaç içindeki yerlere akaryakıt ulaştırılması hayati önemdedir. Gazze’nin yeniden ayağa kaldırılması için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.



Zirvenin açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Gazze’de ateşkes çağrısını yineledi ve “kuşatma altındaki bölgede sivillere karşı işlenen suçlardan” İsrail’i sorumlu tuttu. “Filistin’deki kardeşlerimize karşı yürütülen acımasız ve merhametsiz savaşı şiddetle kınıyor, askeri operasyonun derhal sona erdirilmesi ve Gazze’de insani geçişlerin sağlanması çağrısında bulunuyoruz.” diyen Veliaht Prens, sözlerini şöyle sürdürdü: “BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumun başarısızlığını gösteren bir insani felaketle karşı karşıyayız. İsrail’in uluslararası yasaları alenen ihlal eden tutumu durdurulmalıdır”



İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Riyad’a hareketinden önce havalimanında yaptığı açıklamada, Gazze için artık ‘konuşma değil eylem gerektiğini’ kaydetti.  Ayrıca Reisi, Müslüman ülke liderlerine Filistin konusunda kesin bir karara varmaları ve bunu tam olarak uygulamaları çağrısında bulundu.



Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, konuşmasında, “Siyonist işgalciler ve destekçileri bu haksız savaşta öldürülen her çocuk ve kadından sorumludur” ifadesini kullandı. Zirvede konuşan Ürdün Kralı Abdullah, “Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı adaletsizlik 7 Ekim’de değil, yetmiş yıl önce başladı.” dedi.  Ayrıca Kral II Abdullah, “İsrail’in Gazze’ye su, gıda ve ilaç vermemesi savaş suçudur” diye konuştu.



Zirvede İslam dünyasının temsilcilerinin, İsrail Hamas savaşı karşısında atılacak somut adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunması öngörülüyor. Savaş başlangıcından beri bin 200 İsrailli ve 11 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Son güncelleme: 19:50 11.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı