• Turkhane Logo

Esad, Şam'da görüşme teklifini reddetti!

İddiaya göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlılar üzerinden Esad’a, Türk yetkilileri görüşme yapmak için Şam’a göndermeyi teklif etti ancak Esad reddetti. Habere göre Esad, üçüncü bir ülkede görüşülebileceği yanıtını verdi.

11:13 24 Kasım 2022 Perşembe
Esad, Şam'da görüşme teklifini reddetti!
İddiaya göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlılar üzerinden Esad’a, Türk yetkilileri görüşme yapmak için Şam’a göndermeyi teklif etti ancak Esad reddetti. Habere göre Esad, üçüncü bir ülkede görüşülebileceği yanıtını verdi.

Associated Press, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İranlılar üzerinden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bir mesaj ilettiğini öne sürdü. Habere göre Erdoğan, Türk yetkilileri görüşme yapmak için Şam’a göndermeyi teklif etti ama Esad bunu reddetti, üçüncü bir ülkede görüşebileceklerini söyledi.

Associated Pressin Ortadoğu muhabiri Bassem Mroue imzalı haberde, söz konusu bilgi Suriyeli yetkililerle düzenli olarak görüşen Lübnanlı bir siyasetçiye dayandırıldı. Kaynağın verdiği bilgiye göre mesajda Erdoğan, Suriye ordusunun Kürtlerin kontrolündeki bölgelere geri dönmesi, Kürt güçlerin Suriye gaz ve petrolünü kullanmasını engellemek için harekete geçilmesi ve Türkiyedeki Suriyeli mültecilerin Suriyeye geri gönderilmesi çağrısında bulundu.
İsmini vermeyen Lübnanlı siyasetçi, İranlılar tarafından iletilen mesajda Erdoğan’ın ayrıca Türk yetkilileri Şama göndermeye hazır olduğunu söylediğini, ancak Esad’ın bunu reddederek üçüncü bir ülkede görüşebileceklerini söylediğini belirtti.

TÜRK YETKİLİ REDDETTİHabere göre üst düzey bir Türk hükümet yetkilisinin ise İran’ın arabuluculuk yaptığı iddiasını reddettiği aktarıldı. Diplomasi konusunda yetkili olmadığı için ismini vermediği belirtilen Türk yetkilinin, Tahranın Suriyede Türkiyeye karşı düşmanca davrandığını savunduğunu, Türkiyeyi uzlaşmaya iten tarafın da Rusya olduğunu söylediği kaydedildi. Yetkili, buna karşın “hiçbir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.
SURİYELİ İSİM: ÇEKİLMEDEN DAHA AZINI KABUL ETMEYİZÖte yandan Suriye için yeni bir anayasa hazırlamakla görevli komitenin Suriyede yaşayan üyesi Mais Kreidi, Suriyenin, ilişkileri düzeltmek için Türkiyenin tamamen çekilmesinden daha azını kabul etmeyeceğini söyledi.
Kreidi, Suriyede kırmızı çizgilerimiz var ve bunlar arasında topraklarımızı özgürleştirmek de var dedi.
ERDOĞAN, GÖRÜŞME YOLUNA GİDEBİLİRİZ DEMİŞTİAKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekim ayında yaptığı açıklamada Vakti geldiğinde Suriyenin Başkanıyla görüşme yoluna gidebiliriz demiş, Türkiyenin önceliğinin Suriyedeki terör gruplarının arındırılması olduğunu söylemişti. Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı: Alışılmış bir siyasetçi değilim. Dolayısıyla bir vakti saati geldiğinde, biz Suriyenin başkanıyla da görüşme yoluna gidebiliriz. Şu an itibariyle zaten alt düzeyde görüşmeler yapılıyor. Fakat bizim bütün arzumuz Suriyedeki terör gruplarının buradan arındırılması.
Erdoğan, dün ise partisinin TBMM Grup Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşülmesinin doğru bir karar olduğunu, hatta Suriyede Beşşar Esad ile de görüşülebileceği yönündeki söyleminin hatırlatılması üzerine Erdoğan, Olabilir, siyasette küslük, dargınlık olmaz. Eninde sonunda en uygun şartta bunun adımları atılır ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 11:13 24.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı