• Turkhane Logo

Esad, Arap Birliği zirvesinde konuşacak

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılacak Arap Birliği zirvesine katılacak ve zirvede bir konuşma yapacak.

10:50 19 Mayıs 2023 Cuma
Esad, Arap Birliği zirvesinde konuşacak
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılacak Arap Birliği zirvesine katılacak ve zirvede bir konuşma yapacak.





Suriye’nin 12 yıl sonra ilk kez temsil edildiği zirvede Sudan’da son durum, Filistin’deki gelişmeler ve Yemen krizi başta olmak üzere bir dizi konunun ele alınması bekleniyor.



Arap Birliği’nin 22 üyesi bulunuyor.



2011’de protestoculara karşı sert tutumu ve ülkede başlayan iç savaş üzerine üyeliği askıya alınan Suriye bu ay örgüte geri kabul edildi.



BM: Suriye yönetimini barış için teşvik edin



Arap Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, 7 Mayıs’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenledikleri toplantıda, Suriye’nin birliğe dönmesi yönünde karar almış, bu kararın üzerine Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud, 10 Mayıs’ta Esad’ı Cidde’de yapılacak zirveye davet etmişti.



Bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) de birlik ülkelerine ‘Suriye yönetimini barış sağlanması için teşvik etmeleri’ çağrısında bulundu.



BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Suriye’de barış için BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının kilit öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, ‘ülkede barış girişimlerinin bu çerçevede yürütülmesi gerektiğini’ kaydetti. Haq, “Arap Birliği üyesi ülkelerin Suriye yönetimini barış sağlanması için teşvik edeceklerini umuyoruz” dedi.



***



Arap Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, 7 Mayıs’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptıkları toplantıda Suriye’nin Arap Birliği’ne dönmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Suriye’nin Arap Birliği’ndeki koltuğuna dönmesini memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud da 10 Mayıs’ta Esad’ı zirveye davet etmişti.



Suriye’de ayaklanmaların başladığı 2011’den sonra Suudi Arabistan ile Suriye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti. Yaklaşık 12 yıl aranın ardından Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad 12 Nisan’da Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti.



Faysal Mikdad’ın Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüşmesi sonrasında yapılan ortak açıklamada, “İki taraf, iki ülke arasındaki konsolosluk hizmetlerinin ve uçuşların yeniden başlatılmasına yönelik prosedürlerin başlatılmasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu” denilmişti.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da 18 Nisan’da, 2011’den beri Suudi Arabistan’dan Dışişleri Bakanlığı düzeyinde Şam’a ilk ziyareti gerçekleştirmiş ve Esad ile bir araya gelmişti.

Son güncelleme: 10:50 19.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı