• Turkhane Logo

Ertuğrul Günay: Muhalefet oylamada fire vermeseydi Egemen Bağış Yüce Divan’a gidecekti

Erdoğan Bayraktar’ın itiraflarıyla yeniden gündeme gelen 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında eski bakan Ertuğrul Günay, Yüce Divan oylamasında fire veren muhalefet vekillerine dikkat çekti.

13:30 04 Eylül 2021 Cumartesi
Ertuğrul Günay: Muhalefet oylamada fire vermeseydi Egemen Bağış Yüce Divan’a gidecekti
Erdoğan Bayraktar’ın itiraflarıyla yeniden gündeme gelen 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında eski bakan Ertuğrul Günay, Yüce Divan oylamasında fire veren muhalefet vekillerine dikkat çekti.



Günay, AKP’li bazı vekillerin oylamaya katılmadığını, bazılarının da Yüce Divan yönünde oy kullandığını kaydetti.

 Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında TBMM’de yapılan Yüce Divan oylamasına bazı muhalefet milletvekillerinin katılmadığını açıkladı. Günay 3 muhalefet partisinin de fire verdiğini bunun tutanaklarda görülebileceğini kaydetti.


‘ERDOĞAN KOMİSYON BAŞKANINI ARADI, TOPLANTI ERTELENDİ’

Halk TV yayınına katılan Günay, “Komisyonun eğilimi vardı. Fakat bir erteleme oldu. O erteleme tam kararın komisyonda çıkacağı gün. O zaman başbakandı sanırım, Erdoğan komisyon başkanını aradı, komisyon başkanı bembeyaz bir yüzle gelip toplantıyı erteledi. O bir hafta içinde yeni birtakım girişimler oldu. Ali Bey (Ali Babacan) ‘sağı solu tehdit ettiler’ derken sanıyorum bunu söylemiş olabilir” dedi.

MUHALEFET PARTİLERİ FİRE VERDİ

Bakanların Yüce Divan’a sevk edilmesiyle ilgili TBMM’de yapılan oylamada hem iktidarın hem de muhalefetin fire verdiğini belirten Günay, “Benim gördüğüm iki taraf da fire verdi oylamada. Komisyonun Yüce Divan’a sevk etmesi ya da etmemesi konusunda Genel Kurul’da oylama yapılırken Adalet ve Kalkınma Partisi’nden bir grup yukarının iradesine rağmen gitmeleri doğrultusunda oy verdi. Ama muhalefetin 3 partisi de fire verdi, gitmesinler diye oy verdi: Tutanaklara bakarsanız görürsünüz” dedi.

BAĞIŞ ÇOK AZ FARKLA YARGILANMAKTAN KURTULDU

Meclis’te Egemen Bağış için yapılan Yüce Divan oylamasında 517 oy kullanıldı. TBMM’de muhalif vekil sayısı 223 idi. Ancak muhalefetten 215 milletvekili salonda hazır bulundu. Bu oyların 255’i ret, 245’i kabul, 7’si çekimser, 6’sı boş ve 4’ü geçersiz olarak açıklandı. Böylece TBMM’deki üçüncü oylamada, ilkinde olduğu gibi salondaki vekil sayısı yeniden 517 oldu. Bağış için yapılan oylamada fire sayısı 48 olarak not edildi.

ÇAĞLAYAN’DA FİRE SAYISI 38 OLDU

Zafer Çağlayan hakkındaki TBMM’deki ilk oylama sonucunda, 517 oy kullanıldı ve bunun 264’ü ‘ret’, 242’si ‘kabul’, 7 çekimser, bir boş ve 3 geçersiz oy olduğu açıklandı. AKP’den en az 27 milletvekili Yüce Divan’a gidilmesi gerektiği yönünde oy kullanmış oldu. Dönemin AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise fire sayısını 38 oy olarak açıkladı.

MUAMMER GÜLER’DE AKP’NİN FİRESİ 48’E ÇIKTI

TBMM’de ikinci oylama, Muammer Güler hakkında yapıldı. Bu oylamada, 513 oy kullanıldı ve bunun 241’i kabul, 258’si ret, 6 çekimser, 4 boş ve 4 geçersiz oy olduğu açıklandı. Bu ikinci oylamada, oy kullanımında 4 kişi eksilmesi dikkat çekti. Bu oylamada AKP’de toplam fire sayısı 48’i buldu.

BAYRAKTAR’DA AKP’NİN FİRESİ AZALDI

Eski Bakan Erdoğan Bayraktar için yapılan Yüce Divan oylamasında ise, 515 oy kullanıldı. Bunun 219’u kabul, 288’i ret, 3 çekimser, 3 boş ve 2 geçersiz çıktı. TBMM’deki Bayraktar için yapılan oylamada AKP’nin fire sayısı 14’e düştü. Böylece AKP içerisinde Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde en çok desteklenen kişi Bayraktar oldu.

Son güncelleme: 13:30 04.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı