• Turkhane Logo

Erkek çocukların ticaretinde artış var, Türkiye 2. kategoride

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı İnsan Ticareti Raporu, 188 ülkede zorla çalıştırma ve erkek çocuklarının ticaretinde Kovid-19 salgınından bu yana artış olduğunu ortaya koydu. Raporda ise Türkiye ise, 2. kategoride yer aldı.

13:54 18 Haziran 2023 Pazar
Erkek çocukların ticaretinde artış var, Türkiye 2. kategoride
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı İnsan Ticareti Raporu, 188 ülkede zorla çalıştırma ve erkek çocuklarının ticaretinde Kovid-19 salgınından bu yana artış olduğunu ortaya koydu. Raporda ise Türkiye ise, 2. kategoride yer aldı.

Türkiye, ABD Dışişleri Bakanlığının bu yılki İnsan Kaçakçılığı Raporunda 2. kategoride yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığının bu yılki İnsan Kaçakçılığı Raporunda genellikle göz ardı edilen erkek çocuklara yönelik ihlallere ve siber dolandırıcılığa dikkat çekildi.
Gerçek Gündemde yer alan habere göre rapor, bazıları Çinle bağlantılı olan insan tacirlerinin Laostan Türkiyeye, Kamboçya, Malezya, Burma ya da Filipinler üzerinden yetişkin ve çocukları zorla çalıştırma ya da iş bağlantılı kaçakçılığa alet ettiklerini de ortaya koydu.
Raporda, insan tacirlerinin internetteki sahte iş ilanlarını kullanarak düzinelerce ülkede yetişkin ve çocukları işe almak için pandemiden yararlandığı belirtildi.
2023 raporuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Seyşeller, Danimarka ve Hong Kongun insan tacirlerine karşı yürüttüğü mücadeleyi överken, erkek çocuklara ve genç erkeklere yönelik insan kaçakçılığının, genellikle küresel çapta ilgi görmediğini ancak yıkıcı sonuçlara yol açtığını belirtti.
ERKEK ÇOCUKLARIN TİCARETİNDE ARTIŞRapora göre, erkek çocuğu ticaretinde son yıllarda büyük bir artış olduğu görüldü.
Dışişleri Bakanı Blinken, insan kaçakçılığının kurbanı olan erkek çocukları ve genç erkeklerin sayısının aynı dönemde kız çocukları ve kadınlara göre beş kat arttığına dikkat çekti.

Yıllardır kaçakçılığın yalnızca kadınlara yönelik olduğuna dair yanlış bir algılama olduğunu belirten Blinken, Gerçek şu ki, cinsiyet, cinsel kimlik gözetmeksizin herkes insan tacirlerinin hedefi olabilir” diye konuştu.
Blinken ayrıca, Kovid-19 salgını döneminde, insanların zorla çalıştırılmasına yönelik suçlarda artış yaşandığına dikkat çekti.
İNSAN TİCARETİ KONUSUNDA EN DÜŞÜK KATEGORİDE 24 ÜLKE BULUNUYORİnsan ticareti konusunda en düşük kategoride 24 ülke bulunuyor
Raporun en düşük kademesindeki 24 ülke arasında Çin, Kuzey Kore, Beyaz Rusya, Afganistan, Myanmar, Suriye ve İran gibi devletler yer alıyor.
Bununla birlikte raporda notları düşürülen, Cezayir, Çad, Cibuti, Ekvator Ginesi ve Papua Yeni Gine ile Vietnam, Malezya ve Brunei de üçüncü kademeye dahil edildi.
Ayrıca, Somali, Libya ve Yemen, raporda özel vaka olarak belirtildi.
TÜRKİYE, 2 KATEGORİDE YER ALIYORRaporda 2. kategoride yer verilen Türkiye ile Myanmar, Kamboçya, Laos, Malezya, Filipinler, Gana gibi ülkelerde kaçakçıların, Kovid-19 salgını döneminde yaygın işsizlikten faydalandıkları açıklandı. İkinci kategori, hükümetlerin yasanın asgari standartlara tam olarak uymamakla birlikte önemli çaba gösterdiğine işaret ediyor. 
Raporda hükümetin bazı alanlarda asgari standartları karşılamadığına dikkat çekildi. Buna göre daha az insan tacirinin hüküm giydiği, mahkemelerde zanlıların çoğunun beraat ettiği, insan ticaretine dair davaları özel beceri ve bilgi sahibi olmayan genel polis soruşturma dairelerinde yürütüldüğü belirtildi.
Öte yandan hükümetin yerel sivil toplum kuruluşlarını mağdur koruma çabalarında dışladığı ve kolluk kuvvetlerinin zaman zaman insan ticaretini daha az cezayı gerektiren daha hafif suçlar, özellikle de seks ticareti yerine fuhuşa teşvik kapsamında soruşturduğu eleştirisi getirildi.
Hükümetin özel destek sunma kapasitesinden yoksun olduğu, transseksüel mağdurları barınma hakkından mahrum bıraktığı ve mağdurlara yardım fonlarını azalttığı da raporda olumsuz noktalar olarak dile getirildi.

Son güncelleme: 13:54 18.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı