• Turkhane Logo

Ergin Cinmen: Yargı, hak, hukuk ve adalet değil zulüm saçıyor

Türkiye'de yargı pratikleri her geçen daha fazla mağduriyet yaratıyor. Cezaevleri kapasitesinin üzerinde insanla dolup taşarken, hemen her gün yüzlerce yeni kişi ya gözaltına alınıyor ya da tutuklanıyor.

11:26 06 Mart 2019 Çarşamba
Ergin Cinmen: Yargı, hak, hukuk ve adalet değil zulüm saçıyor
Türkiye'de yargı pratikleri her geçen daha fazla mağduriyet yaratıyor. Cezaevleri kapasitesinin üzerinde insanla dolup taşarken, hemen her gün yüzlerce yeni kişi ya gözaltına alınıyor ya da tutuklanıyor.





Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK), yeni operasyon yapılacağı ve 11 bin muvazzaf askerin daha gözaltına alınacağı haberleri dolaşıma sokulurken, yargı bir korku salma mekanizması yayan aparata dönüşmüş izlenimi veriyor.


Yargının tartışmalı uygulamalarını eleştiren avukat Ergin Cinmen, T24teki yazısında, Suç olmayan suçtan hapse girmek başlıklı yazısında, Türkiyenin adaletsizlikler ülkesi olduğuna değiniyor.

Yargı, infaz, hak, hukuk ve adalet değil zulüm saçıyor diyen Cinmen, Siyasi, adli ayrımı yapılmaksızın vitrin cezaevleri dışındaki cezaevlerinde yedi kişi yerine 33 kişi kalıyor. İnanmayan Adalet Bakanı’na sorsun! Bu arada sırf tecrit olsun diye üç kişilik yerde bir kişi tutulduğu da var. Hapishanelerde tam 50 bin kişi kapasite üstü yatıyor. Balık istifi diye ekliyor.

Erginin eleştirdiği bir diğer husus ise, çoğu zaman bir kişi hakkında neler olup bittiğini dosyanın savcısından değil havuz medyasından öğrenme gerçeği. 

Medyada dolaşan af taslağına da değinen Cinmen, yazısını şu satırlarla sürdürüyor:

Önce yararlanacaklar, ceza kanundaki sıraya göre:

Mesela insan ticareti yapanlar,
Organ ticareti yapanlar,
Reşit olmayan çocukla cinsel ilişkide bulunanlar,
Hırsızlığın her türünü işleyenler,
Gaspçılar,
Alaattin Çakıcı ve arkadaşları dahil tüm mafya üyeleri,

Devleti dolandıranların tümü:

Zimmet,
İrtikap
Rüşvet suçu failleri…

Bu suçları işleyenler ve o iddia ile yargılananlar, beş yıllık ceza indirimden yararlanacaklar. Cezanın alt sınırı uygunsa derhal çıkacaklar. Değilse biraz yatıp öyle çıkacaklar.

Cinmen, meselenin can alıcı noktasına geliyor ve aftan yararlanamayacakların kimler olduğuna işaret ediyor ve ekliyor:

Peki, kimler yararlanamayacak? Özetle söyleyelim:  Düşüncelerini açıklamaktan başka bir ‘suç’u olmayanlar yararlanamayacak. Misal olarak bazı isim ve sıfatları belirtelim ki içinde yaşanılan zulüm iyice anlaşılabilsin: Mesela Cumhuriyetçiler yararlanmayacak. Mesela Selahattin Demirtaş yararlanmayacak. Güya meclis dokunulmazlığı var. İçerideki HDP’li tüm milletvekilleri yararlanamayacaklar. Ahmet Altan yararlanamayacak. Yaşı 75’i geçen Nazlı Ilıcak yararlanamayacak. Eren Erdem yararlanamayacak. ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve diğer ÇHD üyesi meslektaşlarım yararlanamayacak.

Çoğu ile ilgili suçlama anlaşıldığı kadarıyla önünde sonunda TCK 220/7. maddenin atıfta bulunduğu TCK 314/2. Maddeye yani;  “Örgüt üyesi olmadan örgüte yardım etmek suçuna” bağlanacak.

Yani tuhaf birisiniz! örgüt üyesi değilsiniz ama her nedense o örgüte yardım ediyorsunuz!

Son güncelleme: 11:26 06.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı