• Turkhane Logo

Erdoğan'la görüşen Blinken'den İsveç ve NATO mesajı: Yakın zamanda...

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini yakın zamanda onaylayacağına inandığını söyledi.

14:17 07 Ocak 2024 Pazar
Erdoğan'la görüşen Blinken'den İsveç ve NATO mesajı: Yakın zamanda...
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini yakın zamanda onaylayacağına inandığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiyenin İsveç’in NATO üyeliğini yakın zamanda onaylayacağına inandığını söyledi.

Yunanistanın Girit adasında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile bir araya gelmesinin ardından açıklamalarda bulunan Blinken, Türkiyede, İsveçin önümüzdeki haftalarda NATOya katılımını onama sürecindeki son adımlar hakkında da konuştuk dedi.
Blinkenin bu açıklaması, ilk önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve sonrasında AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumartesi günü İstanbulda görüşmesinin ardından geldi. Erdoğan ile yaptığı basına kapalı görüşmede, Fidanın yanı sıra, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve ABDnin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake de hazır bulundu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşıma göre, görüşmede Gazzedeki savaş, insani kriz, İsveçin NATOya katılım süreci, ikili ve bölgesel konular ele alındı.
Blinken da X hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı ile Gazzedeki çatışmaları, NATO müttefikleri olarak ortak güvenlik önceliklerimizi ve ikili ticari ile yatırım ilişkilerimizi genişletme arzumuzu konuştuk dedi.
ABD İsveç sürecinin uzamasından rahatsızReuters haber ajansına konuşan ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, ABDli yetkililerin İsveçin üyelik sürecinin uzamasından rahatsızlık duyduklarını ancak Ankaranın üyeliği yakın zamanda onaylayacaklarına inandıklarını söyledi.
The Associated Presse (AP) haber ajansına konuşan bir Türk yetkili, Dışişleri Hakan Fidanın Blinkena İsveçin üyeliğinin onayının Meclisin yetkisinde olduğuna dikkat çektiğini ifade etti. Yetkili, Fidanın ayrıca Türkiyenin F-16 filosunu yenileme talebi konusunda ABD Kongresinden yanıt beklediklerini hatırlattığını belirtti. ABD Kongresinde Türkiyeye F-16 satılması mevzusunun görüşülmesi, Türkiyenin İsveçin NATO üyeliğini onaylamasından sonrasına bırakılmış durumda.

Protokol TBMM Genel Kurulunda bekliyorİsveçin NATO üyeliğine ilişkin protokol Aralık 2023 sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonunda kabul edilmesinin ardından TBMM Genel Kuruluna sevk edildi ancak Genel Kurulda ne zaman görüşüleceği konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor.
Rusyanın Şubat 2022de Ukraynaya saldırmasının ardından İsveç ve Finlandiya, NATOya katılım için başvurmuş, Finlandiya 2023te ittifaka katılırken İsveç, Türkiye ile Macaristanın katılımı henüz onaylamaması nedeniyle halen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne üye olmayı bekliyor.

Son güncelleme: 14:17 07.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı