• Turkhane Logo

Erdoğan’ın müteahhidi, kamu ihalelerinin yükselen yıldızı: Rizespor Başkanı İbrahim Turgut kimdir?

Tribünlerdeki "Hükümet istifa" seslerine "Foseptik fareleri" diye tepki gösteren Rizespor Başkanı İbrahim Turgut, bir futbol kulübünün başında olmasından çok daha öte bir profil çiziyor. Turgut Müteahhitlik firmasının sahibi olan Turgut, kamu ihalelerinin yükselen yıldızı olarak Erdoğan neredeyse orada...

21:25 27 Şubat 2023 Pazartesi
Erdoğan’ın müteahhidi, kamu ihalelerinin yükselen yıldızı: Rizespor Başkanı İbrahim Turgut kimdir?
Tribünlerdeki "Hükümet istifa" seslerine "Foseptik fareleri" diye tepki gösteren Rizespor Başkanı İbrahim Turgut, bir futbol kulübünün başında olmasından çok daha öte bir profil çiziyor. Turgut Müteahhitlik firmasının sahibi olan Turgut, kamu ihalelerinin yükselen yıldızı olarak Erdoğan neredeyse orada...

Kronos’tan Zafer Çağrı’nın haberine göre, Maraş merkezli depremlerin ardından Fenerbahçe-Konyaspor ve Beşiktaş-Antalyaspor maçlarında tribünlerden ‘hükümet istifa’ sloganlarının yükselmesi AKP’ye yakın kulüp başkanlarını rahatsız etti. Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor da, hükümete destek furyasına katılırken, kulüpten yapılan resmi açıklamada hakaret dolu ifadeler yer aldı. Açıklamada hükümeti protesto edenler için “uşaklar”, “foseptik fareleri” ve “lejyonerler” gibi ifadeler kullanıldı.



Rizespor’un bu açıklamasının perde arkasında kulübün başkanı İbrahim Turgut ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki yakın ilişki bulunuyor. Turgut Müteahhitlik firmasının sahibi olan İbrahim Turgut, 5’li çete kadar olmasa da şu an Türkiye’de kamu ihalelerinin yükselen yıldızı olarak dikkat çekiyor. Öyle ki, Turgut’un sicilinde halkın kapıları kırılarak ve biber gazı sıkılarak zorla sokağa atıldığı Beykoz Tokatköy’deki kentsel dönüşüm ihalesi de yer alıyor.



RECEP TAYYİP ERDOĞAN İSMİ NEREDEYSE TURGUT ORADA



Rize’de ne kadar kamu ihalesi varsa Turgut’un sahibi olduğu müteahhitlik şirketi orada yer almış. Rize’deki valilik binası, Çayeli Kaymakamlığı Hükümet Konağı, Rize İl Özel İdare Binası, İlçe Emniyet Müdürlüğü binaları, Jandarma Komutanlığı’na bağlı Hizmet ve Lojman Binaları da Turgut’un elinden geçmiş.



Yapılan projelerde dikkat çeken bir başka detay ise, Turgut’un Rize’de yer alan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde (RTEÜ) yaptığı çalışmalar. Şirket, bu zamana kadar RTEÜ kampüs rekreasyon projeleri, yine RTEÜ Geliştime Vakfı’na ait Güneysu Konakları Okul inşaatı, lojman binaları ve sosyal tesislerinin de yapımını üstlenmiş.



KARADENİZ’İN ALTYAPISI ONA EMANET



Bunun haricinde Karadeniz’de yer alan 4 ilin altyapı çalışmaları da İbrahim Tugut’a emanet edilmiş. Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun illerinde yapılan içme suyu projelerini Turgut Müteahhitlik gerçekleştirmiş. Giresun, Artvin, Rize gibi illerde taşkın koruma projeleri, Rize’de şehir içi yol ve cadde düzenlemeleri de bu firma tarafından yapılmış.



İstanbul’un Silivri ilçesinde yapılan “Avrupa Yakası Müteferrik İçme Suyu Projesi” de Turgut’un firması tarafından yapılıyor.



/



ERDOĞAN ‘ALLAH’IN BİZE VERDİĞİ’ DEDİĞİ AYDER’İ TURGUT’A VERMİŞ



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ayder Yaylası’nı kentsel dönüşümle yeniden düzenleyeceklerini açıklamıştı. Erdoğan, “Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olamaz. Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Ayder’i kentsel dönüşümle şanına yakışır bir hale getireceğiz” demişti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin en gözde mekanlarından olan Ayder Yaylası’nı da Turgut Müteahhitliğe peşkeş çekti. Erdoğan, 2019 yılında Ayder Yaylası’ndaki 222 milyonluk kapalı otopark ihalesinin İbrahim Turgut’a verilmesini sağladı. Aynı şirket, otopark ihalesinin üstünden 2 yıl geçtikten sonra 7 milyon TL değerindeki Ayder Yaylası Spor Tesisleri Yapım İşi İhalesi’ne de girdi ve kazandı.



RİZE’DEN ADANA’YA ERDOĞAN TARAFINDAN ÖZEL DAVET



İbrahim Turgut’un şirketi Turgut Müteahhitlik’e sadece Karadeniz bölgesinde ihaleler verilmedi. Adana’daki kentsel dönüşüm ihalesi, rekabete imkan veren açık usul yerine, AKP’nin istediği ihaleyi istediği firmaya verme aracı haline getirdiği 21b-Pazarlık usulüyle gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Yaklaşık 1 milyar 420 milyon 899 bin TL maliyet hesaplanan ve “Adana Yüreğir Şehit Erkut Akbay Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yapım İşi” olarak adlandırılan ihale küçük bir indirim yapılarak Turgut Müteahhitlik’e 1 milyar 417 milyon TL karşılığında verildi.



Bu ihale, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen İbrahim Turgut’un şirketi Turgut Müteahhitlik’e özel davetle verildi.







HALKI RANT İÇİN SOKAĞA ATTI



Halkın günlerce ‘rantsal dönüşüme’ karşı direnmesiyle hafızalara kazınan Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinde de ihaleyi kazanan Turgut Müteahhitlik oldu. 27 Eylül 2022 tarihinde imzalanan proje için evlerinden çıkmayı reddeden vatandaşlar polis zoruyla sokağa atılmıştı. Evlerinden çıkmamak için direnen onlarca mahalleli de darp edilerek gözaltına alındı ve son olarak belirlenen tüm evler zorla tahliye edilip yıkıldı.



AKP’ye ait Beykoz Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından gerçekleştirilecek ’Tokatköy Kentsel Dönüşüm’ projesinde maliyet hesabı da tutmadı. Projenin maliyeti, 376 milyon 429 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Ancak KAP’a yapılan bildirime göre projenin sadece ilk etabı için 879 milyon TL harcandığı ortaya çıktı. Ayrıca evlerinden zorla çıkarılan halka sadece bin 950 TL kira yardımı yapıldı. Yurttaşlar 300 bin ile 700 bin TL arasında borçlandırıldı.



YİNE AKP YİNE TURGUT MÜTEAHHİTLİK



İbrahim Turgut’un firması AKP’nin kupon arazi olarak gördüğü Güngören Tozkoparan’daki kentsel dönüşüm projesine de girdi. Söz konusu bölge, 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te riskli alan ilan edildi. 23 Haziran 2021’de Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgazlar kesildi. Geçen yaz ise polis ve belediye ekipleri defalarca şafak operasyonu yaptı ve evler zorla yıkıldı.



AKP’li Güngören Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından gerçekleştirilen ‘Tozkoparan Kentsel Dönüşüm’ projesinin ihalesini de kamu kuruluşu Emlak Konut düzenledi. Dönüşüm ihalesini Turgut Müteahhitlik A.Ş. 988 milyon 100 bin TL’ye aldı.



class=not-transparent



ERDOĞAN’IN ELİNDEN ÖDÜL ALDI



Şirketin internet sitesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın firmaya yönelik ziyaretleri dikkat çekiyor. Yine sitede, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turgut’un Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman gibi AKP’li isimlerle çekilmiş çok sayıda fotoğrafı sergileniyor.



Turgut, 2016 yılında Rize Ticaret ve Sanayi Odası Ödül Töreni’nde yılın iş insanı ödülünü de Erdoğan’ın elinden aldı.



Haziran 2022 tarihinde Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor’da başkanlık koltuğuna oturan İbrahim Turgut, daha koltuğunu ısıtmadan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yolunu tuttu. Turgut, eylül ayında yani Beykoz Tokatköy ihalesinin gerçekleştiği süreçte Rizespor Başkanı sıfatıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretine gidiyor. Bu ziyaret kulübün resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı.

Son güncelleme: 21:25 27.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı