• Turkhane Logo

Erdoğan'ın kötü mirası ve muhalefetin büyük şansı

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde George Mason Üniversitesi Terör, Organize Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Merkezi'nden Doç. Dr. Mahmut Cengiz, Erdoğan üzerine dikkat çeken bir makale yayınladı.

19:48 20 Mart 2023 Pazartesi
Erdoğan'ın kötü mirası ve muhalefetin büyük şansı
14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde George Mason Üniversitesi Terör, Organize Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Merkezi'nden Doç. Dr. Mahmut Cengiz, Erdoğan üzerine dikkat çeken bir makale yayınladı.

Türkiye 14 Mayısta yapılacak seçimlere kilitlendi. Seçimler sadece iç kamuoyu değil, aynı zamanda dış kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor. Türkiye seçimlerini bu kadar dikkat çekici hale getiren unsurların başında ise neredeyse çeyrek asırdır Türkiyenin yönetiminde tek başına söz sahibi olan AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın kaybetme ihtimalinin hiç olmadığı kadar güçlü olması. 
Böylesine kritik bir süreçte ABDnin Virginia Eyaletinde bulunan George Mason Üniversitesi Terör, Organize Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Merkezinde görevli Doç. Dr. Mahmut Cengizin dikkat çeken bir makalesi yayınladı. Makale Erdoğan’ın Türkiyedeki mirası, yaklaşan seçimler - AB ve ABD Üzerindeki Etkileri” başlığını taşıyor. 


Yazıda, seçimlerde “Nereden nereye” sloganını kullanan Erdoğanın Türkiyeyi ekonomi, demokrasi, bölgesel politik ilişkiler (Rusya, İran, Suriye konuları) yargı bağımsızlığı, suç, terör ve yolsuzluk alanlarında nereden nereye getirdiği ve adeta  bir enkaza dönüştürdüğü anlatılıyor. 
Erdoğanın otoriterleşmesi yolunda köşe taşı sayılan 17-25 yolsuzluk ve rüşvet skandalı, Selam Tevhid davası ve 15 Temmuzun etkilerine  referanslar veriliyor. 
Yazıda dikkat çekilen noktalardan biri de Türkiyede muhalefetin ilk defa bir blok halinde hareket etmesi. Üzerinde durulan teze göre eğer muhalefet stratejik bir hata yapmazsa seçimi kazanmaya ilk defa bu kadar yakın. 
Yazıda muhalif kesimlere, özellikle de Hizmet Hareketine yönelik baskılara da yer verildi. Mevcut baskılar için Bir yerde ülkedeki tüm muhalifler baskılandı ama Erdoğan’ın kişisel  nefreti özellikle Gülenistlere en büyük bedeli ödetti. Hareketin tüm üyeleri çok zayıf gerekçelerle soruşturma geçirdi, onlarcası sorguda işkenceden hayatını kaybetti” ifadelerine yer verildi. 
Yazıda dikkat çeken kısımlardan biri de Türkiye ve AB ilişkileriydi. Türkiyenin tek sermayesinin demokratik değerleri ve batıya yaklaşması olduğu belirtilen yazıda Erdoğan hükümetinin ilk yıllardaki başarısının AB sürecine sarılmasından kaynaklandığı ileri sürülüyor. Doç. Dr. Cengize göre Erdoğan, bunu da aslında AKPin kapatılmasının önüne geçmek için araçsallaştırdı. AB ve ABDnin masadaki daha büyük bir çıkarı tercih eden politikaları ise Türkiyedeki otoriterleşmeyi görmelerine engel teşkil etti. Erdoğan; Suriyeli mülteciler, Rusya ve Suriye kozlarını batıya karşı kullandı. 
Yazıda Erdoğan dönemi ikiye ayrılıyor. 2010a kadarki ilk dönemde, ABye yaklaşma süreci yaşandı. Sonrasında ise otoriterleşmeye geçiş. Yazıda İki dönemin ortak olan ve değişmez gerçeği Erdoğan’ın aç gözlü bir şekilde rüşvete doymaması. Bu ikinci dönemdeki rüşvet, ülkeyi maalesef şimdilerde kleptokratik bir rejime dönüştürdü fikri işlendi. 
Yazının orjinal haline buradan ulaşabilirsiniz. 

Son güncelleme: 19:48 20.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı