• Turkhane Logo

Erdoğan'ın 'denizaltı yaptırmak istiyorlar' iddiasını İngiltere yalanladı

Erdoğan'ın

00:25 21 Nisan 2023 Cuma
Erdoğan'ın 'denizaltı yaptırmak istiyorlar' iddiasını İngiltere yalanladı
Erdoğan'ın

İngiltere Donanması, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın İngilterenin denizaltı yaptırmak için işbirliğine gitmek istediği yönündeki açıklamasına yanıt verdi.

Duvarda yer alan haberde, Breaking Defense sitesine konuşan İngiltere Donanması Sözcüsü, Birleşik Krallık Denizaltı Teslimat Ajansı, Savunma Nükleer Organizasyonu ve gemi yapımcısı BAE Systems ekipleri de dahil olmak üzere bu konudaki görüşmelerden kimsenin haberi olmadığını iddia etti. Sözcü, Kimsenin bu görüşmelerden haberi yok ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Nisanda yaptığı açıklamada, İngiltere’nin denizaltıların yapımı konusunda iş birliğine hazır olduğunu söylemişti.
İletişim Başkanlığının internet sitesinde de paylaştığı açıklamada Erdoğan, Türkiyeden uçak gemileri ve denizaltılar sipariş etmeye hazır ülkeler var. İngiltere, Türk tarafıyla denizaltıların üretimi konusunda iş birliğine hazır demişti.
Middle East Eye haber sitesine konuşan bir kaynak da İngiltere hükümetinin Türkiye ile mürettebatsız denizaltıların ortak üretimiyle ilgilendiğini iddia etmişti.
TÜRKİYEYE ÜST DÜZEY ZİYARETÖte yandan, İngilterenin Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü isimli savunma düşünce kuruluşunda araştırmacı olarak çalışan Sidharth Kaushal, son yıllarda İngiltere savunma yetkililerinin Türkiyeye bir dizi üst düzey ziyaret yaptığı bilgisini paylaştı.
Breaking Defensein haberine göre, Kaushal, İngilterenin kuzeybatı Suriyeye yönelik askeri operasyonları sebebiyle ilk olarak 2019da uyguladığı silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırmasından bu yana savunma işbirliğinin sıkılaştığını aktardı.
KENDİLERİNİ BU ALANDA ÇIĞIR AÇAN AKTÖR OLARAK SATMAYA ÇALIŞTILARSidharth Kaushal, konuyla ilgili açıklamasında, Şaşırtıcı olmayan kısım ise şu: Türkiye, mürettebatsız yetenekler geliştirmekten bahsediyor. Çünkü birçok yönden kendilerini bu alanda çığır açan bir aktör olarak satmaya çalıştılar ve büyük ölçüde Bayraktar TB-2nin başarısını temel aldılar değerlendirmesinde bulundu.
Kaushal, “İngilterenin Türkiye ile ortak üretimle ne elde edeceği konusuna gelecek olursak; Kraliyet Donanması mürettebatsız sualtı gemileri geliştirip tedarik etmek için endüstri ile çalışma açısından biraz mesafe kat ettiğinden, bunu değerlendirmek daha zor görünüyor dedi.

Son güncelleme: 00:25 21.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı