• Turkhane Logo

Erdoğan’ın akrabasından Ziraat Bankası’na kazık: İki kat zararla lüks AVM satışta

15:50 20 Aralık 2023 Çarşamba
Erdoğan’ın akrabasından Ziraat Bankası’na kazık: İki kat zararla lüks AVM satışta





2019’da kredi borcu karşılığı Ziraat Bankası’na devredilen Ankara’daki Next Level AVM, 1 milyar liraya satışa çıkarıldı. Neredeyse tamamı Ziraat Bankası kredisiyle yapılan AVM’de dolar bazında bakıldığında arada tam iki katı zarar var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açtığı AVM’yi yapan isim de ‘tanıdık.’



Gazeteci Bahadır Özgür, Ankara’daki lüks alışveriş merkezi Next Level üzerinden Ziraat Bankası’nın nasıl iki kat zararı uğratıldığını yazdı.



Gazete Duvar’daki yazısında Özgür’ün aktardığına göre AKP Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan tarafından inşa edilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açtığı, Sedat Peker’in “rüşvetin üssü” dediği Ankara Next Level AVM, 2019’da kredi borcu karşılığı Ziraat Bankası’na devredilmişti.



Neredeyse tamamı Ziraat kredisiyle yapılan AVM için yandaşın 2019’da 412 milyon lira borcu silinmişti. Ziraat, AVM’yi bu ay 1 milyar liraya satışa çıkardı. Dolar bazında bakıldığında arada tam iki katı zarar var.



PASİFİK’E ‘YÜRÜ YA KULUM’ DEDİLER



Özgür, yazısının son bölümünde Erdoğan’ın akrabasının Ziraat’a yüklü borç bırakıp şirketini nasıl büyüttüğünü anlattı: “Ziraat Bankası işe yaramaz AVM’yi bünyesine katarken, Pasifik Gayrimenkul ise bu ilk projelerinden sonra inanılmaz bir hızda büyüdü. Ankara’da Emlak GYO ile beraber Merkez Ankara isimli 15 milyar liralık bir proje, İstanbul Beşiktaş’ta jandarma lojmanlarının yerine yine Emlak GYO ile beraber milyarlık lüks rezidanslar dikiyor. Bunun dışında çoğu kamu ile ortak başka inşaatları da var. Geçen yıl Emlak GYO’nun satışa çıkardığı Bodrum Türkbükü’ndeki 7.7 milyar lira değerindeki araziyi de aldı. Ayrıca Pasifik Eurasia adlı bir lojistik şirketi de kurup, TCDD’nin Bakü-Tiflis-Kars hattında Çin’e kadar uzanan yük taşımacılığında tek operatörü de oldu. Ve bütün şirketlerini art arda borsaya açarak yüklü miktarda fon da topladı.



Kısaca aynı tezgah yine tıkır tıkır işledi: Zarar kamuya, kâr, rant AKP’li sermayeye kalıyor.”

Son güncelleme: 15:50 20.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı