• Turkhane Logo

Erdoğan'ın Akbelen kararsızlığı: Önce kamulaştırdı sonra iptal etti

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Akbelen’deki acele kamulaştırma kararı iptal edildi.

02:19 14 Mart 2024 Perşembe
Erdoğan'ın Akbelen kararsızlığı: Önce kamulaştırdı sonra iptal etti
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Akbelen’deki acele kamulaştırma kararı iptal edildi.

Yeniköy-Kemerköy Termik Santralinin kömür sahasını genişletmek için yüzlerce ağacın yok edildiği İkizköydeki Akbelen Ormanlarının çevresinde yer alan 190 parsellik arazi, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere acele kamulaştırılmıştı.

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, acele kamulaştırma kararı iptal edildi.

Erdoğanın 11 Martta verdiği kamulaştırma kararına İkizköy savunucuları, çevreciler, siyasiler ve vatandaşlar tepki göstermişti.

Akbelen Ormanı, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirlinin imzasıyla Muğla Milas’taki iki termik santrale kömür sağlamak amacıyla 2020 yılında Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) devredilmişti. Özelleştirme kararı sonrası bölgede ağaçların kesildiğini belirten köylüler, duruma itiraz ederek Akbelende nöbet tutmaya başlamıştı.

Temmuz 2021de İkizköylülerin Orman Genel Müdürlüğüne karşı Muğla 1inci İdare Mahkemesinde açtığı yürütmeyi durdurma davası sürerken Akbelen Ormanında yaklaşık yüz ağaç kesildi. İkizköylülerin ve çevre aktivistlerinin protestoları sonrası ağaç kesimi durdu.

1 Mart 2022de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Resmi Gazetede yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik ile “Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri” kapsamında, Akbelende madencilik faaliyetlerinin yapılmasına izin verilmişti.

Bakanlığın bu kararının ardından 2021den beri nöbet tutulan alanda bulunan ağaçların kesimi, 24 Temmuz 2023te yeniden başlamış, köylüler ve çevrecilerin direnişine rağmen binlerce ağaç kesilmişti.

Son güncelleme: 02:19 14.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı