• Turkhane Logo

Erdoğan'ın AB’ye yaktığı yeşil ışığa Yunanistan ve Fransa'dan cevap

Yunanistan, Ankara'dan AB'ye yönelik son dönemde gelen ılımlı mesajlarla ilgili olarak

19:13 24 Kasım 2020 Salı
Erdoğan'ın AB’ye yaktığı yeşil ışığa Yunanistan ve Fransa'dan cevap
Yunanistan, Ankara'dan AB'ye yönelik son dönemde gelen ılımlı mesajlarla ilgili olarak

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiyeye ait sondaj gemisi Oruç Reisin Doğu Akdenizdeki faaliyetlerinin Türkiyenin AB ile yakınlaşma konusunda ciddi olmadığını bir kez daha gösterdiğini belirterek Ankaranın 10-11 Aralıkta düzenlenecek AB zirvesinde Türkiye için olumlu bir karar çıkma şansını ortadan kaldırdığını söyledi.
Türkiyenin Ağustos ayından bu yana yasa dışı faaliyetlerini sürekli genişlettiğini savunan Dendias, AB saf değil. Ankara bu sefer AByi o kadar kolay kandıramayacak ifadesini kullandı.
Türkiyenin tavrını bölgenin güvenliği açısından revizyonist, istikrarı bozucu ve tehlikeli diye nitelendiren Dendias, Ankaranın davranışlarının ABnin ifade ettiği ve savunduğu öncelik ve değerlere de aykırı olduğunu savundu.
ABnin Türkiyeye karşı yaptırım ve cezai önlem kararlarını pozitif gündem oluşturmak ve diyalog adına ertelediğine işaret eden Dendias, burada koşulun Türkiyenin yasa dışı faaliyetlerini tümden sona erdirmesi olduğunu hatırlattı.
Ankaradan gelen mesajlarSon dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ankaradan gelen ılımlı mesajlara gönderme yapan Dendias, Türkiyenin iyi niyet ve olumlu jest sözlerindeki herhangi bir geri adımın Türkiyenin olumsuz imajını daha da kötüleştireceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 10-11 Aralıktaki zirve öncesinde Cuma günü Brükselde temaslarda bulunmuş ve Türkiyenin dostluk eli uzatmaya hazır olduğu mesajı vermişti. Kalın, temasları sırasında Türkiyenin AB üyeliğini stratejik bir öncelik olarak gördüğünü kaydetmiş, bir an önce pozitif gündeme geçilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Fransa: Türkiyeden söz değil eylem bekliyoruz
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Fransız medyasına yaptığı açıklamada Kalının ziyaretiyle ilgili olarak Türkiyeden söz değil eylem bekledikleri mesajı verdi. Fransız Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğandan 2-3 gün yatıştırıcı açıklamalar gelmesi yeterli değil. Bunu çok açık bir şekilde söylüyorum. Eylem gerekli. Benim düşüncem bu ve tabii ki aynı zamanda Cumhurbaşkanı Macronun da tutumu bu. Değerlendirmelerimizi eylemler temelinde yapacağız ifadelerini kullandı.
Ekim ayı başındaki AB liderler zirvesi öncesinde Türkiye Oruç Reis gemisini Antalya limanına geri çekmiş, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Fransanın Türkiyeye yaptırımların derhal uygulanması çağrısı, başta Almanya olmak üzere diyaloğa şans tanınmasını isteyen ülkelerde kabul görmemişti. Bunun üzerine zirvede Türkiyenin Doğu Akdenizdeki faaliyetlerine yeniden başlaması durumunda yaptırımların gündeme getirilmesi ve Aralık ayındaki zirvede ele alınması karara bağlanmıştı. Ancak Türkiyenin zirveden sonra 12 Ekimde Oruç Reis için yeni bir seyir bildirimi (Navtex) yayımlaması gerilimi yeniden artırmıştı.

Son güncelleme: 19:13 24.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı