• Turkhane Logo

Erdoğan'dan Koronavirüs açıklaması: 797 kişi tamamen iyileşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki Koronavirüs gelişmeleriyle ilgili son durumu açıkladı. Erdoğan, 53 bin kişinin evlerinde, 8 bin 554 kişinin ise hastanelerde takip altında olduğunu, 797 kişinin ise tamamen iyileşip taburcu edildiğini belirtti. Erdoğan, 4 bin 603 kişiden numune alınarak ileri tetkik yapıldığını, Covid-19 teşhisi konan bin 872 kişinin ise tedavisine devam edildiğini belirtti.

23:40 25 Mart 2020 Çarşamba
Erdoğan'dan Koronavirüs açıklaması: 797 kişi tamamen iyileşti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki Koronavirüs gelişmeleriyle ilgili son durumu açıkladı. Erdoğan, 53 bin kişinin evlerinde, 8 bin 554 kişinin ise hastanelerde takip altında olduğunu, 797 kişinin ise tamamen iyileşip taburcu edildiğini belirtti. Erdoğan, 4 bin 603 kişiden numune alınarak ileri tetkik yapıldığını, Covid-19 teşhisi konan bin 872 kişinin ise tedavisine devam edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koronavirüs konulu yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Türkiyede 53 bin vatandaşın evinde, 8 bin 554 vakanın ise hastanelerde takibe alındığını söyledi.
Erdoğan, Bunlardan 797 kişi tamamen iyileşip taburcu olurken 4 bin 603 kişiden numune alınarak ileri tetkik yapıldı. Covid-19 teşhisi konan bin 872 kişinin tedavisine devam ediliyor” dedi. 
Erdoğan, Türkiyede de görülen Koronavirüs salgınına ilişkin ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. 
Türkiyenin ilk vaka görüldüğü andan itibaren sıkı tedbirler aldığını belirten Erdoğan, Dünya hiçbir şeyin aynı olmayacağı bir döneme gitmektedir. Türkiye olarak yeni döneme avantajlarla ve güçlü altyapı ile giriyoruz. İnşallah aydınlık yarınlar bizi bekliyor dedi.
Bu süreçte evden çıkmamanın salgını önlemek için önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, Kendimizi gönüllü karantina uygulamak ve mecbur kalmadıkça evden çıkmamalıyız dedi.
Erdoğanın açıklamalarından satır başları şöyle:
Türkiye hastalığın ilk ortaya çıktığı günden beri gelişmeleri takip eden, tedbirleri alan ender ülkelerden biridir. Covid-19la ilgili fiili tedbirler 20 Şubattan itibaren alınmaya başlamıştır. Vuhan kentinden getirilen vatandaşlarımız karantina alınmış, hamdolsun 14 gün sonra evlerine sağlıklı olarak gitmiştir. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın tamamı ülkemize girişte sağlık kontrolünden geçirilmiş, durumu şüpheli görünenler karantinaya alınmıştır. Ülkemizde ilk Covid-19 hastası vatandaşımız 10 Martta tespit edilmiştir.
Bunun dışında okulların tatil edilmesi, etkinliklerin ertelenmesi gibi çok sayıda tedbiri uygulamaya geçirdik. İlk tespitten bir hafta sonra hasta sayımız 47ye ulaştı. İlk can kaybımızı verdik. 100 milyar liralık ekonomik destek programını milletimizle paylaştık. Meclisimiz gereken düzenlemeleri yaptı. İşsizlik fonunu güçlendirerek, çalışanlarımızı kredi fonunu güçlendirerek esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olduğunu gösterdik. En düşük emekli maaşını 1,5 milyona çıkardık.
53 bin kişi evlerinde, 8 bin kişiyi hastanede takibe aldık
Sosyal yardımları artıran düzenlemeyi uygulamaya geçirdik. Hastalıkla mücadele ve ekonomik sonuçlarının telafisi ile ilgili ihtiyaç düzenlemeleri peyderpey ilan ettik. Bugün itibarıyla dünya çapında ölü sayısı 19 bine ulaşmıştır. Ülkemizde 53 bin vatandaşımızı evlerinde izlemeye 8 bin vatandaşımızı hastanede izlemeye aldık.
Covid-19 teşhisi konan 1872 kişinin tedavisine devam ediliyor. Tedavi edilen hastalarımızdan 44ünü maalesef kaybettik. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kendimizi gönüllü karantina uygulamak ve mecbur kalmadıkça evden çıkmamalıyız. Vefat eden vatandaşlarımızın tamamında Covid-19un yanı sıra diğer hastalıklar mevcuttu. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızın dışarıya çıkmadan hayatlarını evlerinde sürdürmeleri şarttır. 
Başımızın tacı olan yaşlılarımızı sevgiyle, saygıyla, ihtimamla korumalıyız. Büyüklerimizi incitecek en küçük saygısızlığı kabul edemeyiz. Sağlık hizmetlerinin kalitesi konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Dünyanın en güçlü yaygın sağlık sigortasını uygulamaya geçirmiş, dünyanın en modern hastanelerini inşa etmiş bir ülkeyiz. Ülkemiz Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, özel sektördeki 165 bin doktor 205 bin hemşiresi ve 360 bin destek personeliyle dev bir sağlık ordusuna sahiptir. 32 bin ilave personel alımının ilgili çalışmalarını başlattık.
Geçmişte yardım isteyen ülkeydik, şimdi bizden yardım talep ediliyor
Geçmişte kriz dönemlerinde dünyada yardım isteyen ülke durumundaydık. Bugün dünyanın 69 ülkesi Türkiyeden yardım talep etmiştir, 17sine imkanlar nispetinde yardım gönderilmiştir. Her türlü senaryoya karşı hazırlığımız vardır. İyi bir izolasyonla hastalığın yayılma hızını 2-3 hafta içinde kırarak, olabilecek en az hasarla mutlaka çıkacağız. Aksi takdirde daha ağır sonuçlarla daha ağır tedbirlerle karşılaşmamız kaçınılmazdır. Devlet olarak tüm kurumlarımızla üzerimize düşenleri yaparken vatandaşlarımızdan destek ve anlayış bekliyoruz.
Vatandaşlar, bakanlıkların ikazına uymalı
Sağlık, güvenlik ve tüm birimlerimiz tam seferberlik anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor. Belediyelerimizin gıda ve temizlik malzemeleri tedarik çalışanlarımızın, hizmet sektörlerinde faaliyetlerine devam eden kuruluşlarımızın gayretlerini takdirle izliyoruz. Vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız ve diğer ilgili kurumlarımızdan gelen ikazlara harfiyen uymalıdırlar. Hep birlikte mümkün olan en kısa sürede normal hayatımıza dönme imkanına kavuşabiliriz. 
Her vatandaşımızın canı bizim için aynı derecede önemlidir. Bunun için evde kal Türkiye diyoruz, sosyal mesafeye dikkat edilmesine özen gösterilmesini, temizliğe önem verilmesini, dış temasların ardından ellerimizin  mutlaka yıkanmasını, kolonya ile dezenfekte edilmesini istiyoruz. Yaşlılarımıza ayrı bir ihtimam gösteriyoruz.
Dünya hiçbir şeyin aynı olmayacağı bir döneme gidiyor
Ülke ve millet olarak karşılaştığımız sıkıntının, uğradığımız her saldırının üstesinden birlik, beraberlik ve kardeşliğimize daha sıkı sarılarak geldik. İnşallah bu Koronavirüs tehdidini  de aynı şekilde yeneceğiz. Hiçbir düşman milletimizin birlik, beraberlik, gücünden ve dirayetinden daha üstün değildir.
Bugünler Habiller ile Kabillerin ayrıştığı Hasbiler ile Hesabilerin ortaya çıktığı günlerdir. Biz özellikle bu konuda milletimize güveniyoruz. Rabbimizin yardımının bu sıkıntıda da yanımızda olacağından şüphe duymuyoruz. Rabbimizin Sizin hayır bildiklerinizde şer, şer bildiklerinizde hayır olabilir emr-i ilahisine tüm kalbimizle inanıyoruz.
Dünya hiçbir şeyin aynı olmayacağı bir döneme gitmektedir. Türkiye olarak yeni döneme avantajlarla ve güçlü altyapı ile giriyoruz. İnşallah aydınlık yarınlar bizi bekliyor. Yeter ki ikazlara riayet edelim. Sabırlı, dikkatli olalım. Kendimizin ve çevremizin temizliğine ihtimam gösterelim. Tedbir, mücadele, ferasetli davranmak bizden, takdir Allahtandır. Kalın sağlıcakla.

Son güncelleme: 23:40 25.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı