• Turkhane Logo

Erdoğan'dan 28 Şubat generallerine af: İki isim cezaevinden tahliye oldu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli generaller İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarının Adli Tıp Kurumunun

17:44 26 Ocak 2023 Perşembe
Erdoğan'dan 28 Şubat generallerine af: İki isim cezaevinden tahliye oldu
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli generaller İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarının Adli Tıp Kurumunun

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan iki emekli generalin cezalarını kaldırdı.

Erdoğan, 87 yaşındaki emekli Orgeneral İlhan Kılıç ve 75 yaşındaki emekli Tümgeneral Kenan Denizin cezalarının Adli Tıp Kurumunun kocama hâli raporu gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.
DW Türkçenin haberine göre Kılıç, 28 Şubat döneminde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteriydi. Deniz ise dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanıydı.
28 Şubat davasını yürüten Ankara 5inci Ağır Ceza Mahkemesince 2018 yılında müebbet hapis cezasına çarptırılan her iki isim de Ağustos 2021den beri cezaevindeydi.
Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası olan 46 yaşındaki bir mahkûm da affedildi. Hakkında, aralarında silahla tehdit, silahlı yağma, kasten yaralama gibi pek çok suçlama ile verilmiş 9 yıl 46 ay 24 gün cezası olan 46 yaşındaki Osman Kartalın cezasının ise Adli Tıp Kurumunun sürekli sakatlık hâli raporu gerekçesiyle kaldırılmasına karar verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu kararları Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104üncü maddesinin 16ncı fıkrası hükmü uyarınca verdi.
Genelgede değişikliğe gidilmiştiAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Anayasanın 104üncü maddesine göre Cumhurbaşkanının sürekli hastalık, sakatlık ve engellilik hâlinde hükümlülerin cezasını hafifletme ve kaldırma yetkisi bulunduğunu hatırlatırken Adalet Bakanlığının bu konudaki genelgede gittiği değişiklikle ilgili bilgi vermişti.
Bozdağ, Genelgenin yazımında birtakım yanlışlıklar vardı. Adli tıbbın uygulamalarında yanlışlıklar vardı. Adli tıp raporlarında, adeta cumhurbaşkanı yetkisini kullanır gibi şu ifadeleri kullanıyorlardı, 104. madde kapsamına girmez, 104. madde kapsamına girer. Halbuki bu konuda kanun ve cumhurbaşkanlığı kararnamesi var, yasalarımız var. Adli Tıp Kurumuna sadece bilimsel ve teknik görüş sorulur diyor. Ama onlar öyle bir yetki kullanıyorlar ki 104. madde kapsamına girip girmeyeceğine karar veriyorlar. Bu kararı verme yetkisi Sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. O yüzden biz genelgemizi güncelledik demişti.
Bakan Bozdağ, Adli Tıp Kurumu, sadece sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hâli olup olmadığına dair teşhis ve tespit yapacak. Derecesini de yazmayacak. Kocama vardır o kadar. Sakatlık vardır o kadar. Sürekli hastalık vardır o kadar. Onun dışında geri kalan konu Cumhurbaşkanının takdirine aittir. Affeder, etmez veya cezasını azaltır, azaltmaz. Onun takdirinde. Şimdi bizim yayınladığımız yeni genelge, bu konudaki kargaşayı ortadan kaldıracaktır. Biz genelgeyi değiştirdik. Şimdi bir bahane kalmamış oldu ifadelerini kullanmıştı.
Bu doğrultuda 28 Şubat davası hükümlüleri Kenan Deniz ve İlhan Kılıç hakkında Adli Tıp Kurumunca kocama hâline ilişkin rapor düzenlendiğini söyleyen Bozdağ, Tabii o, ceza işlerine gelecek, ceza işlerinden Cumhurbaşkanına iletilecek. Bu bir süreç tabii. Yani o yüzden henüz daha tekamül etmiş değil. Süreç işliyor demişti.
28 Şubat davasıAnkara 5inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 28 Şubat davası 13 Nisan 2018de karara bağlanmış, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin simge ismi Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğanın da bulunduğu 21 sanık Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten men suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada, 68 sanığın beraatına karar verilirken ölüm nedeniyle dört sanığın, zamanaşımı nedeniyle de 10 sanığın hakkındaki davanın düşürülmesine hükmedilmişti.
Yargıtay, aralarında Kılıç ve Denizin de bulunduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını 9 Temmuz 2021de onamıştı.
Genelkurmay Personel Başkanlığı aynı sene, haklarında verilen müebbet hapis cezası kesinleşen 14 emekli generalin rütbelerinin söküldüğünü açıklamıştı.

Son güncelleme: 17:44 26.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı