• Turkhane Logo

Erdoğan’a bir Saray daha: Bu kez Ahlat’ta 10 dönüm araziye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkı israftan kaçınmaya ve ayağını yorganına göre uzatmaya çağrırken kendisi için saray üzerine saray inşa ettiriyor. Bunun son örneği Bitlis’ten…

14:06 14 Ocak 2019 Pazartesi
Erdoğan’a bir Saray daha: Bu kez Ahlat’ta 10 dönüm araziye...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkı israftan kaçınmaya ve ayağını yorganına göre uzatmaya çağrırken kendisi için saray üzerine saray inşa ettiriyor. Bunun son örneği Bitlis’ten…




Erdoğan, 26 Ağustos’ta, Malazgirt Zaferi’nin 947. yılı anma etkinliklerinde, “Ahlat’a bir Cumhurbaşkanlığı Köşkü yakışır” demişti. Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun aktardığına göre Bitlis yerel yönetiminin Ahlat’ta yapılacak köşk için bin 71 metrekare yer düşündüğünü belirten Erdoğan, “Dedik olmaz. Bin 71 metrekare oturum alanı olur, en az beş dönüm çevre düzenlemesiyle” diye konuştu. Erdoğan, belediye başkanının da “coştuğunu”, “en az 10 dönüm” dediğini kaydetti.


Eylül ayı sonunda yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı için Ahlat’ta, Van Gölü’nün kıyısındaki Kale Mahallesi’nde yer tespiti yapıldı. Yer tespitinin yapıldığı sırada Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, “Cumhurbaşkanlığı Otağı’nın” 10 bin metrekare, yani 10 dönüm arazi üzerine oturacağını açıkladı.

AKP’nin Meclis’e sunduğu son yasa teklifi ile Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün Van Gölü kıyısında, Kıyı Yasası’nın sınırlayıcı hükümlerinden muaf tutulmasının önü açılacak. Teklifin yasalaşması durumunda saray, Van Gölü kıyısına 50 metreden daha fazla yaklaşabilecek. Duvar, çit, parmaklık, tel örgü gibi engeller oluşturulabilecek. Böylece Kıyı Yasası ile korunan “Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır” ilkesi de çiğnenebilecek. Kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılabilecek. Doldurma veya kurutma yoluyla arazi elde edebilecek.

Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nundaki görüşmeleri sırasında yeni saray ile ilgili bilgiler verildi. Buna göre; Ankara’da AOÇ arazisine yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi, Van Gölü kıyısına yapılacak yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü de tarım arazisi üzerine kurulacak. “Otağ” nitelikli yeni saray, Tarım ve Kredi Kooperatifleri Birliği’ne ait 25 dönümlük araziye yapılacak. Ankara’daki Saray, Temmuz 2015’te muhabirlere açılmış, Cumhurbaşkanlığı Protokol görevilisi Fatih Gürkan, arazinin toplam büyüklüğünün 750 bin metrekare olduğunu açıklamıştı. Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak seçildikten sonra bir süre kullandığı, daha sonra Başbakanlık’a devrettiği, ancak Başkanlık sistemi ile birlikte yeniden kullanmaya başladığı Çankaya Köşkü’nün ise 438 bin metrekare arazi üzerine oturduğu biliniyor.

Van Gölü kıyısında yapılacak Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın mimari projesini ise Hilmi Güner üstlendi. Hilmi Güner, daha önce Ankara Dikmen Vadisi’ndeki kentsel dönüşüm projesinin 3. etabında yapılan süper lüks Park Vadi Evleri, Mogan Gölü Kıyı Düzenleme Projesi ve Mogan Camisi gibi projeleri yaptı. Güner’in, Üçüncü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın projesine ilişkin mimarlık ofisinden, “Mimariye olan ilginizden dolayı teşekkür ediyoruz” yanıtı geldi.

 

Son güncelleme: 14:06 14.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı