• Turkhane Logo

Erdoğan-Zelenski-Guterres görüşmesi sonrası ortak açıklama

Üçlü zirve için Ukrayna'nın batısında yer alan Lviv kentine giden AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Potoçki Sarayı'nda bir araya geldi.

20:38 18 Ağustos 2022 Perşembe
Erdoğan-Zelenski-Guterres görüşmesi sonrası ortak açıklama
Üçlü zirve için Ukrayna'nın batısında yer alan Lviv kentine giden AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Potoçki Sarayı'nda bir araya geldi.

Üçlü zirve için Ukraynanın batısında yer alan Lviv kentine giden AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Potoçki Sarayında bir araya geldi.

İkili görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterris’in katılımıyla üçlü görüşme yapıldı. Yaklaşık 40 dakika süren Erdoğan-Guterres-Zelenski görüşmesinin dakikalar önce sona erdiği aktarıldı.

Erdoğanın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandı.

ZELENSKİDEN AÇIKLAMA
Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Lviv’deki görüşme sırasında, Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme olasılığını, Zaporojye NGS etrafındaki durumu değerlendirdik. Ayrıca savunma işbirliği konularına değindik” diye yazdı.

ERDOĞAN: YENİ BİR ÇERNOBİL YAŞAMAK İSTEMİYORUZ
Erdoğan, Bugüne kadar olduğu gibi Ukraynanın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Sayın Zelenskiyle paylaştık ifadelerini kullandı.

Erdoğanın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi Ukraynanın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Sayın Zelenskiyle paylaştık.

Ukrayna tahılının Karadenizden güvenli şekilde dünyaya ihracını mümkün kılan İstanbul Mutabakatının olumlu yansımalarını tüm dünya hissetmeye başladı.

Üçlü görüşmemizde ayrıca, İstanbul Mutabakatının oluşturduğu müspet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi imkanlarını değerlendirdik.

İstanbulda şekillenen parametreler üzerinden müzakerelerin hareketlendirilmesi hedefine yönelik kolaylaştırıcı veya arabulucu rolü oynamaya hazırız.
TÜRKİYE VE UKRAYNA SAVAŞIN TAHRİP ETTİĞİ ALTYAPININ İNŞASI İÇİN İŞ BİRLİĞİ YAPACAK
Ukraynanın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla Türkiye ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından imza altına alındı.

Anlaşmayla iki ülke arasında Ukraynanın yeniden inşası için bir Görev Gücü oluşturulacak.

Görev gücü ile Ukraynada yollar, köprüler, su ve elektrik altyapısı, hastane ve okul gibi sosyal ve ekonomik önemi haiz tesislerin yeniden inşası için çalışmalar birlikte koordine edilecek.

Erdoğana, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın aile şirketi Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik ediyor.

Son güncelleme: 20:38 18.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı