• Turkhane Logo

Erdoğan yine RSF'nin 'Basın Özgürlüğü Düşmanları' listesinde

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), basın üzerinde baskı oluşturan liderlere yer verdiği 'Basın Özgürlüğü Düşmanları' listesini açıkladı.

17:51 05 Temmuz 2021 Pazartesi
Erdoğan yine RSF'nin 'Basın Özgürlüğü Düşmanları' listesinde
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), basın üzerinde baskı oluşturan liderlere yer verdiği 'Basın Özgürlüğü Düşmanları' listesini açıkladı.



AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2016 yılında açıklanan listeden sonra bir kez daha Basın Özgürlüğü Düşmanları arasında yer aldı. 

Dünyadan 37 devlet ve hükümet başkanının yer aldığı listede ismi bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan için, Medyanın itaatkar ve uysal olmasını, övgüler yağdırmasını seviyor denildi.


Listede bulunan isimlerin neden listeye alındığına dair bilgiler veren uluslararası organizasyon, Erdoğanla ilgili şu yorumlarda da bulundu: Cumhurbaşkanına hakaret ve her türlü suistimale izin veren geniş terör yasası ile eleştirmenlerine zulmediyor. Çeşitli siyasi ve ekonomik araçlarla önde gelen medya gruplarının neredeyse tamamını (özellikle TV kanallarını) kontrol etmekte. Temmuz 2016daki darbe girişimi ve olağanüstü hal uygulaması kendisine eşi görülmemiş sayıda gazeteciyi tutuklama ve 100den fazla gazete, dergi, TV kanalı ve radyo istasyonunu kapatma fırsatı verdi. Anayasa mahkemesi, Bozulan iklim, gazetecilere yönelik şiddeti teşvik ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın sol görüşlü, Kürt hareketini destekleyen, Gülen taraftarı, seküler veya ulusalcı fark etmeden kendisine muhalif duran tüm kesimlerden gazeteci ve medya organını hedef aldığı belirten RSF, açıklamada keyfi pasaport iptali, kısa süreli de olsa gazetecilerin gözaltına alınmaları ve internet sansürleri gibi örneklere yer verdi.

Ek olarak, Türkiye için “Artık gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi olmasa da bu tür ihlaller halen çok yaygın” denildi. RSF Erdoğanı, 2016’da açıklanan listede de Basın Özgürlüğü Düşmanları arasında saymıştı. 

RSF, Türkiye’de son beş yılda 100den fazla gazetecinin saldırıya uğradığına da değindi. Bursada öldürülen Hazım Özsu’yu örnek gösterdi.

Listede Erdoğanın yanı sıra, Mısır lideri Abdel Fattah el Sisi, Belarusta 27 yıldır iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko, İrandaki en yüksek siyasi ve dini makamın sahibi ‘Ayetullah’ Ali Hamaney, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping gibi isimler de yer aldı.

Macaristan Başbakanı Victor Orban da bu listeye giren ilk Avrupa Birliği üyesi ülke lideri oldu.

Türkiye, RSFnin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 153. sırada yer alıyor.

Son güncelleme: 17:51 05.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı