• Turkhane Logo

Erdoğan ve Bahçeli'nin seçim uğruna Öcalan açılımı ve perde arkası

15:28 22 Haziran 2019 Cumartesi
Erdoğan ve Bahçeli'nin seçim uğruna Öcalan açılımı ve perde arkası

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, İmralıya giden bir akademisyen tarafından duyurulan Abdullah Öcalanın 23 Haziran seçimlerine ilişkin mektubunu yorumlarken, Erdoğanın İstanbul seçimi için Öcalanı devreye alma ihtiyacının 31 Mart seçimi ardından aldığı raporlar sonucunda ortaya çıktığı anlaşılmaktadır dedi.
Yetkin, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, seçime saatler kala yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, Yakın zamana dek İmralı canisinin idamı için Erdoğana meydanlarda urgan gösteren Bahçelinin 1999da Bülent Ecevit (DSP) ve Mesut Yılmaz (ANAP) ile koalisyon ortağı kalıp koalisyondaki ağırlığını artırmak adına idam cezasının kaldırılmasını sağladığı unutulmamalıdır ifadelerini kullandı.Yetkinin kişisel blogunda yayımlanan yazısının* ilgili bölümü şöyle:

Aklımızı tamamen yitirmemek için ve biraz da arşivlerimizdeki kayıtlarda yer alsın diye olan biteni başka türlü ifade etmekte yarar var.
1- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başında bulunduğu AK Parti İstanbul belediyesini kazansın diye, hapisteki yasadışı PKK lideri Abdullah Öcalana terörün uzantısı saydığı HDPye mektup yazdırtarak CHP adayı Ekrem İmamoğluna oy vermemelerini sağlamasını istemiştir. Aynı Erdoğan, Suriyede PKKnın uzantısı YPG ile işbirliği yapan ABDye nispet için NATO hasmı Rusya ile silah alımı dâhil stratejik anlaşmalar yapmaktadır. Aynı Erdoğan, ülkenin cumhurbaşkanı olarak, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşeneri sırf –Meclisteki üçüncü büyük parti olan- HDPyi terörist ilan etmedikleri için 31 Mart seçimi öncesi terör destekçisi ilan etmiş, HDP seçmenini de aynı suçlamaya maruz bırakmıştır. 
2- Erdoğanın İstanbul seçimi için İmralı hapishanesindeki PKK liderini devreye alma ihtiyacının 31 Mart seçimi ardından aldığı raporlar sonucunda ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. AK Parti Genel Merkezindeki değerlendirmelerde, Türkiyenin beş büyük şehrinin kaybının nedenleri arasında, MHP lideri Devlet Bahçelinin de etkisiyle seçim kampanyasının Beka üzerine kurulması sonucu Kürt oylarının ya sandığa gitmemesi ya da İmamoğluna kaymış olması yer almıştır.3- Erdoğan yüzde 50 için Bahçeliye, Bahçeli de gayrı resmî koalisyon ortağı kalmak için Erdoğana muhtaç durumdadır. Seçimin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üzerinde baskı kurulmaya başlanmasıyla birlikte, yani Nisan ortalarında, Kürt oylarını almayı hedefleyen yeni strateji Bahçelinin itirazı kırılarak kurulmaya başlamıştır. Yakın zamana dek İmralı canisinin idamı için Erdoğana meydanlarda urgan gösteren Bahçelinin 1999da Bülent Ecevit (DSP) ve Mesut Yılmaz (ANAP) ile koalisyon ortağı kalıp koalisyondaki ağırlığını artırmak adına idam cezasının kaldırılmasını sağladığı unutulmamalıdır.
...
İmamoğlu kazanırsa, İYİ Parti lideri Akşener de kazanmış olacaktır. CHP ile seçim ittifakı İYİ Parti önünde bir merkez sağ partiye dönüşme kulvarını açtı. Akşenerin, bu kulvardan yürüme, kendi deyimiyle şehirli, laik, muhafazakâr ve milliyetçi formülünü güçlendirme imkânı artacaktır.

MHPye ne olacağı konusunda pek bir fikir ileri sürmek mümkün değil; Erdoğanın İstanbul seçimi uğruna Öcalan açılımına destek veren Bahçeliye itaat kültürünün, devlet kademelerinde yer tutmak adına devamı muhtemel görünüyor.

Son güncelleme: 15:28 22.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı