• Turkhane Logo

Erdoğan ve Aliyev Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 'Şuşa Beyannamesi' imzalandı. Erdoğan Türkiye'nin Dağlık Karabağ'daki Şuşa'da başkonsolosluk açmayı planladığını da açıkladı.

18:38 15 Haziran 2021 Salı
Erdoğan ve Aliyev Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı
Türkiye ile Azerbaycan arasında 'Şuşa Beyannamesi' imzalandı. Erdoğan Türkiye'nin Dağlık Karabağ'daki Şuşa'da başkonsolosluk açmayı planladığını da açıkladı.


AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke arasında Şuşa Beyannamesini imzaladı. Aliyev, Müttefiklik Sözleşmesinde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşmasına atıfta bulunulduğunu söyledi. Dağlık Karabağın Şuşa kentinde düzenlenen toplantıda Erdoğan ise Bugün tabii farklı bir heyecanın, duygunun içerisindeyiz dedi.

44 günlük malum bir savaşın ardından Karabağ sahiplerinin eline geçmiş oldu ve Ermeni mezaliminden, Ermeni işgalinden kurtulmuş oldu ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:


- Kardeşim de fon olarak basın toplantısında gayet anlamlı bir yeri seçmiş bulunuyor. Bir tarafta valilik binası, öbür tarafta da ne yazık ki Ermenilerin adeta yerle yeksan etmek üzere oldukları bir bina. Tabii 15 Haziran Azerbaycan Milli Günü vesilesiyle Haydar Aliyevi rahmetle anmadan geçemeyeceğiz. 

- Kahraman Azerbaycan ordusunun Karabağ sevincini, kardeşim Aliyevle birlikte geçtiğimiz yılın 10 Aralık günü beraberce paylaşmıştık. Altı ay sonra bu defa kadim şehir Şuşada kendisiyle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir kez daha tebrik ediyorum.

- Karabağ tekrar eski ihtişamına ve öz kimliğine kavuşacaktır. Bundan hiç şüphemiz yok. Türkiye olarak azatlık mücadelesinde olduğu gibi yeniden inşa faaliyetlerinde de kardeşlerimize her türlü katkıyı veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz. En kısa sürede evlerine dönmelerini beklediğimiz Azeri kardeşlerimiz için de her türlü çabayı göstereceğiz.

- Ermenistanın kendisine uzatılan bu iyi niyet elini tutmasını, fırsatı iyi kullanmasını temenni ediyoruz. Altılı bir platform dedik. Bu altılı platformda Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran. Bu altılı platformla birlikte artık istiyoruz ki bölge, barış içerisinde yaşanan bir bölge olsun. Biz kardeşimle beraber her türlü fedakarlığa var. Sayın Putin aynı şekilde, bu tür fedakarlıklara var. Bu tarihi fırsatın gerçekçi olmayan hevesler, eylemlerle kaçırılmaması en büyük dileğimizdir. Bölgedeki yeni statüye katkıda bulunmak isteyen herkesin, nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçerek barış ve işbirliğini teşvike yönelmesi şarttır. Böyle bir iklim oluştuğunda Ermenistan ile normalleşme için biz de üzerimize düşeni yapacağımızı her fırsatta söylüyoruz.

- Bugün yeni bir tarihi adımı attık. Bu adım önemli. Bu adımı güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Şuşa beyannamesi ile ilişkilerimizin yeni dönemdeki yol haritasını belirledik. 11 A4 sayfası bu beyanname bugün hayatiyet kazanıyor.  Şuşada en kısa sürede başkonsolosluk açmayı planlıyoruz. Savunma sanayi alanındaki ilişkilerimizi daha da tahkim ediyoruz.

Son güncelleme: 18:38 15.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı