• Turkhane Logo

Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan'ı neden görevden aldı?

Kanal İstanbul'un ilk ihalesinin gerçekleştirilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gece yarısı operasyonu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevden alması soruları da beraberinde getirdi.

17:58 28 Mart 2020 Cumartesi
Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan'ı neden görevden aldı?
Kanal İstanbul'un ilk ihalesinin gerçekleştirilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gece yarısı operasyonu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevden alması soruları da beraberinde getirdi.



Resmi Gazetede yayımlanan atama kararına göre Turhanın yerine eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu atanırken, Turhanın Kanal İstanbul güzergahındaki iki köprünün taşınması ihalesinin yapılmasından bir gün sonra ipinin çekilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de sık sık polemik yaşayan Turhana Erdoğan da ara ara kapıyı işaret eden açıklamalarda bulunmuştu.


Erdoğan, 2019 yılında Sivasta yapımına devam edilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına ilişkin şehirde yaptığı konuşmada Ankara-Yozgat-Sivas yüksek hızlı tren hattı yapımı devam ediyor. Bu hatla Ankara-Sivas- yolculuğu iki saate düşüyor. Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle demişti. 2020 yılı içinde bitirilmesi planlanan proje henüz kullanıma açılmadı.

Öte yandan Süper Ligdeki şampiyonluk yarışı için Trabzonspor inşallah bu yıl şampiyonluk ipini göğüsleyecek. Bütün temennimiz bu ifadelerini kullanan Turhan, Erdoğanın tepkisini çekmişti.

Erdoğan, konuya ilişkin Kalkıp da benim arkadaşlarım Bu sene filanca kulüp şampiyon olacaktır ya da olmalıdır veya temenni ediyorum diye asla söylememelidir. Bizim tarafsızlığımız, burada büyük önem arz ediyor. Biz tarafsızlığımızı korumalıyız. Biz, bu ülkeyi yönetenler olarak tarafsızlığımızı korumalıyız demişti.

CHPli Özgür Özel ise sosyal medya hesabından farklı bir imada bulundu ve, Arkadaşlar; Bu memlekette, bu mevcut düzende Kanal İstanbul İhalesi’ni ertelemedi diye gece 02.00’de bakan görevden almazlar. Büyük ihtimalle ihaleyi alan firmada bir yanlışlık (!) olmuştur ifadelerini kullandı.
  Arkadaşlar;
Bu memlekette, bu mevcut düzende Kanal İstanbul İhalesi’ni ertelemedi diye gece 02.00’de bakan görevden almazlar.

Büyük ihtimalle ihaleyi alan firmada bir yanlışlık (!) olmuştur.

Bu düzende bunun cezasını sabaha bırakmazlar. — Özgür Özel (@eczozgurozel) March 28, 2020
İmamoğlu ile Turhan arasında yaşanan polemiklerden biri de yeğen polemiğiydi. Turhanın Kanal İstanbul projesine, boğazdaki yoğun trafik nedeniyle ihtiyaç duyulduğunu anlatırken verdiği  “Üsküdardan Beşiktaşa geçen yeğenim söyledi. Geçen yıl 15 dakikada geçiyorduk, bu sene yarım saati buluyor karşıdan karşıya geçmek. Çok yoğun deniz trafiği var” örneği uzun süre tartışılmıştı.

Son olarak da bakanlık, koronavirüs salgını nedeniyle kamuda birçok kısıtlama kararı alınmasına rağmen gerçekleştirilen ve büyük tepki çeken Kanal İstanbul güzergahındaki iki tarihi köprünün taşınması ihalesinin yapıldı. Okullar kapandı, sınavlar, duruşmalar ertelendi ancak Kanal İstanbul güzergahındaki iki tarihi köprüyü taşıma işi için açılan ihale iptal edilmedi. 26 Mart günü maskeli ve eldivenli  ihale komisyonu üyeleri tarafından ihale yapıldı. Tahmini bedeli 566 bin TL olan ve dört teklifin sunulduğu ihalenin sonucunun açıklanması beklenirken bakan Turhan görevden alındı. 26 Mart günü gerçekleştirilen ve kamuoyunun tepkisini çeken ihaleden bir gün sonra 27 Mart 2020 tarihinde görevden alındı.

Son güncelleme: 17:58 28.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı