• Turkhane Logo

Erdoğan-Trump arasındaki operasyon görüşmesi basına sızdırıldı

ABD basını, Beyaz Saray’ın Ankara’nın Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon girişimine verdiği onay açıklaması öncesinde pazar gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ayrıntılarını yazdı.

15:25 08 Ekim 2019 Salı
Erdoğan-Trump arasındaki operasyon görüşmesi basına sızdırıldı
ABD basını, Beyaz Saray’ın Ankara’nın Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon girişimine verdiği onay açıklaması öncesinde pazar gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ayrıntılarını yazdı.





Newsweek dergisi ve NBC News sitesindeki haberlere göre ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin operasyonuna onay verme ve Suriye’den ABD askerlerini çekme kararını danışmanlarına ve Pentagon’a haber vermeden aldı.


NBC News, üç yeni ve eski yetkiliye dayanan haberinde “Pazar günü Trump ve Erdoğan arasında yapılan görüşme, Türk liderin geçen ay BM Genel Kurulu sırasında Trump’la yüz yüze görüşme yapamamasına karşı duyduğu öfkeyi yatıştırma amaçlıydı” denildi.

NBC News’a konuşan bir yetkiliye göre “Trump bu durumu tatlıya bağlamak istedi.” 

Telefon görüşmesinin beklendiği gibi gitmediği belirtilen haberde, “Yetkililer, Erdoğan’ın Suriye’ye girmekte son derece kararlı olduğunu söyledi. Trump’ın Beyaz Saray daveti bile onu caydırmaya yetmedi” ifadelerine yer verildi.

Habere göre Trump, Erdoğan’a bir güvenli bölge yaratmak gibi orta dereceli bir harekâtın kabul edilebilir olacağını söyledi. Fakat büyük bir muharebe harekâtına yol açacak geniş çaplı bir istilanın kabul edilemez olacağını da belirtti. Habere göre Trump, Türkiye’nin büyük bir askerî operasyon başlatması halinde ABD’nin Suriye’den tamamen çekileceği konusunda Erdoğan’ı uyardı.

Haberde üst düzey bir Amerikan yönetimi yetkilisinin şu sözlerine yer verildi: 

“Trump telefon konuşmasında Türkiye’nin bir askerî harekât düzenlemesi fikrine karşı ‘çok sert’ baskı yaptı ve Erdoğan’a, bu konuyu iki ülkenin ordularının birlikte ele alması gerektiğini çünkü güvenli bölge anlaşmasının işe yaradığını söyledi. Fakat Erdoğan ısrar etti. Nihayetinde Trump, Erdoğan’a ‘Bunu yapacaksanız, hiç destek almayacaksınız’ anlamına gelen şeyler söyledi.”

Yetkili, “Trump’la anlaşma” olarak algılanan açıklamanın aslında “Türkiye’nin askerî operasyon kararını Trump’ın karşı çıkmasına rağmen aldığı, ABD’nin bunu desteklemeyeceği ve Amerikan askerlerinin arada kalmamaları için çekileceği” anlamına geldiğini ifade etti.

Newsweek dergisinde yer alan haberde ise telefon görüşmesi hakkında ilk bilgi sahibi olan Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir kaynağın anlatımlarına yer veriliyor.

Kaynak, Trump’ın telefon görüşmesindeki müzakerede yenilgiye uğradığını söyledi. Buna göre Trump, ABD askerlerinin çekilmesini sanki ABD de bir kazanım elde ediyormuş gibi görünmek için bu kararı aldı.

Söz konusu kaynak, IŞİD’li tutukluların Türkiye’nin sorumluluğuna geçmesi önerisinin ise Erdoğan tarafından ortaya atıldığını iddia etti.

Haberin ilgili bölümünde şu ifadeler yer aldı:

“Trump, Erdoğan’a Suriye’deki IŞİD tutuklularının sorumluluğunun şu an ABD’de olmamasına rağmen, bu kişilerle hiçbir ilgisinin olmasını istemediğini söyledi. Bu tutukluları Suriye Demokratik Güçleri kontrol ediyor. Erdoğan ise IŞİD üyesi tutukluların gözetimini Türkiye’nin alacağını söyledi.”

Son güncelleme: 15:25 08.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı