• Turkhane Logo

Erdoğan tıkandı; ‘sürtük’ siyaseti!

"TDK’nın sitesinde ‘sürtük’ kelimesi şöyle anlatılıyor: Vaktini çok gezerek geçiren, evinde oturmayan kadın. Aynı anda birden fazla kişiyle gönül eğlendiren kadın. Kaba konuşmada Hayat kadını (oros..)."

10:07 02 Haziran 2022 Perşembe
Erdoğan tıkandı; ‘sürtük’ siyaseti!
"TDK’nın sitesinde ‘sürtük’ kelimesi şöyle anlatılıyor: Vaktini çok gezerek geçiren, evinde oturmayan kadın. Aynı anda birden fazla kişiyle gönül eğlendiren kadın. Kaba konuşmada Hayat kadını (oros..)."

KaranlıktakiAydınlıkten İlker doğanın haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayı dinlerken önce ne dediğini algılayamadım. ‘Sanırım yanlış duydum’ diye düşündüm. Youtube üzerinden dinlediğim için biraz geriye aldım, tekrar dinledim… Yanlış duymamışım; Erdoğan, Gezi eylemlerine katılan on binlerce kadına ‘sürtük’ diyor!

Bir ülkenin cumhurbaşkanı kendi vatandaşlarına ‘oros..’ der mi? Erdoğan diyor…

Esasında Erdoğan’ı yakından tanıyanlar onun özel hayatında ‘galiz’ küfürler ettiğini bilir. Ancak milyonlarca kişinin izlediği bir konuşması sırasında bu kadar çirkin bir ifadeyi kullanması akıl alır gibi değil…


BİLİNÇALTI, DİLİNE VURUYOR

Söz konusu ifade muhtemelen konuşma metninde yok… Spontane gelişiyor. Ağzına geleni söylüyor. Bilinç altında düşündükleri diline dökülüyor…

“Bezmialem Camii içinde bu teröristler bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar böyle; bunlar çürük, bunlar sürtük.”

Kaldı ki söyledikleri de doğru değil… Adı geçen caminin imamı Halil Necipoğlu bile cami içinde içki içildiği iddiasını yalanladı. “Cami içerisinde alkol kullanan herhangi birisi görmedim.” dedi. Sürgün edildi sonra…! Kayabaşı’nda bir köy camisine gönderildi…

Velev ki doğru bile olsa bir cumhurbaşkanı, aralarında çocukların, kadınların da bulunduğu milyonların izlediği bir yayında nasıl ‘sürtük’ ifadesini kullanır?

Tayyip Erdoğan’ın son dönemde iyiden iyiye dengesini kaybettiği görülüyor. Psikolojisi hiç iyi değil… Muhtemelen ekonomide yaşanan sıkıntılar Erdoğan’ı bunaltmış olabilir. Dün gece apar topar Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu Saray’ına çağırması boşuna değil…

DERİN YOKSULLUK VE YAŞAM TARZINA MÜDAHALE İTİRAFI

Önceki gün de sigara ve alkol konusundaki açıklamaları kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Erdoğan, “Vergileri devamlı artırıyoruz. Bundan da çok rahatsızlar. Hem suluda (rakı/bira)artırıyoruz, hem kuruda (sigara). Fakat hayret! Aç, sefil geziyor ama rakıyı, birayı almaktan geri durmuyor.” demişti.

Halbuki bu konuşmasından üç gün önce başka bir programda, “Birileri çıkıp ‘aç kaldık’ diyor. Ya vicdansızlık yapma, ne aç kaldın? Aç kalan falan yok.” diyen de kendisiydi. Erdoğan, kendisini yalanlıyor ve derin yoksulluğu itiraf ediyor. ‘Aç, sefil geziyorlar’ diyor… Bu insanlar ‘aç ve sefil geziyorsa’ bunun sorumlusu kim?

Özellikle muhalefet yıllardır alkol ve sigaradaki fahiş vergilerin ‘yaşam tarzına müdahale’ haline geldiğini söylüyor ancak iktidar temsilcileri kabul etmiyordu. Erdoğan, yukarıdaki açıklamasıyla muhalefetin iddiasını da doğruladı. ‘Vergilerin artırılmasının temel sebebinin’ alkol ve sigara tüketimini azaltmak olduğunu resmen itiraf etti. Bu saatten sonra hiç bir iktidar temsilcisi ya da ‘tetikçisi’ yüksek vergilerin sebebinin yaşam tarzına müdahale olmadığını söyleyemez…

ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR

Ekonomi batık… MB rezervleri swaplar hariç -60 milyara dayandı. Yılbaşından bu yana 35-40 milyar dolar rezerv yakılmasına rağmen Dolar 16,45’i gördü. KKM’nin Hazine’ye yükü 100 milyar TL’yi aştı. Enflasyon TÜİK’e göre bile en iyi ihtimalle mayıs ayında yüzde 75’i aşacak. Kasa tamtakır. İnsanlar ‘barınma’ gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak hale geldi.

Sıkıntı anketlere de yansıyor. Cumhur İttifakı’nın oy oranı en iyi ihtimalle yüzde 36-38 bandında görülüyor. Millet İttifakı’nın oy oranı ise en kötü ihtimalle yüzde 42-44 civarında. Altılı masa bileşenleri ve HDP’yi de dahil ettiğinizde muhalefetin oy oranı yüzde 60’ı görüyor. Dolayısıyla sıkıntı büyük… Erdoğan, ‘çözüm’ bulamadığı için agresifleşiyor. Ekonomiyi, asıl sorunları unutturmak için toplumun bir kesimini bir başka kesimine düşman gibi gösteriyor.

Enflasyon tırmanmaya devam ettikçe, Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde benzer ‘galiz’ ifadeleri sıkça kullanacağını söyleyebiliriz…

Son güncelleme: 10:07 02.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı