• Turkhane Logo

Erdoğan rejimi yargılanıyor: 21 kişilik suikast listesinde benim de ismim vardı

'Türkiye Mahkemesi'nde tanık olarak dinlenen gazeteci Cevheri Güven, "Türkiye’den kaçmamıza rağmen, üzerimizdeki baskı devam etti. Almanya'da 21 kişilik bir suikast listesi yayınlandı bu listede benim de ismim vardı." dedi.

21:10 21 Eylül 2021 Salı
Erdoğan rejimi yargılanıyor: 21 kişilik suikast listesinde benim de ismim vardı
'Türkiye Mahkemesi'nde tanık olarak dinlenen gazeteci Cevheri Güven, "Türkiye’den kaçmamıza rağmen, üzerimizdeki baskı devam etti. Almanya'da 21 kişilik bir suikast listesi yayınlandı bu listede benim de ismim vardı." dedi.


Güven jüri karşısında şunları anlattı;

-Baskı ve hak ihlalleri sebebi ile Türkiyeyi terk etmek zorunda kaldım şu an Almanyada mülteci olarak yaşıyorum. Karşılaştığım hak ihlalleri öncelikle mesleki kariyerimi, özgürlüğümü sonra da benim ve ailemin hayatını tehlikeye atacak türdendi.


-Benimle ilgili süreç 2013 yılında başladı 2013 yılının sonunda, 17 Aralık’ta Tayyip Erdoğan ve hükümeti büyük bir yolsuzluk operasyonu ile karşı karşıya kalmıştı ve bunun neticesinde 4 tane bakan istifa etmek zorunda kaldı çok büyük yolsuzluk operasyonunu, Erdoğan ve iktidar bir darbe olarak adlandırdı.

-Bu süreç içerisinde Erdoğan iktidarını baskısı nedeniyle işsiz kalan çok arkadaşım oldu. Ben de bu süreçte işimi kaybettim.

-Çalıştığım derginin yayınından rahatsız olan Erdoğan Rejimi, sürekli hakkımızda tazminat davaları açtı. Reklamverenlerin üzerinde baskı kurdu en sonunda dergimizin 3 farklı sayısı peş peşe toplatıldı.

-Türkiyede ‘dergi toplatma’ en son 1980 yılındaki cunta rejimi tarafından uygulanmıştı. Erdoğan iktidarı ile geri döndü. Dergimizin 3 sayısı toplatıldıktan sonra 2 Kasım 2015’de ben ve yardımcım Murat Çapan, ‘Erdoğan iktidarını yolsuzluklarını’, ‘Erdoğan iktidarının Kürtlerle süren Barış sürecini çökertip yeniden savaşa dönmesi’ nedeniyle yaptığımız kapak dosyalar sebebi ile kasım ayının başında ve Silivri cezaevine gönderildik.

-Cezaevine götürülürken, polisler tarafından yüksek sesle, Tayyip Erdoğanın seçim şarkısı dinletildi. Tek kişilik hücrelere koyulduk. Birbirimize görüşmemiz, başka tutuklularla görüşmemiz, herhangi bir sosyal ortama girmemiz engellendi. Cezaevinde tamamen izolasyon altında cezaevine tutulduktan sonra, İstanbul 14 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldık.

-15 Temmuz 2016da gerçekleşen darbe girişiminden sonra çıkartılan bir KHK ile dergimiz tamamen kapatıldı.

-Ardından da ben ve yardımcım Murat Kapan’la ilgili yakalama kararı çıkarıldı. O günlerde Türkiye’de çok ağır hak ihlalleri işkencerler yaşanıyordu ve bunlar medyada servis ediliyordu. Erdoğan iktidarı bir korku rejim kurmak için adeta bu işkencelerin görüntülerini sergiliyordu.  Özellikle askerlere yapılan işkenceler…

-Bu ortamda yeniden teslim olmayı göze alamadım. Belki de bir daha hiç özgür olmayacak şekilde uzun yıllar hapiste kalacaktım.

-Bunu göze alamadım ve ailemle birlikte bir mülteci botuna binerek ülkeyi terk edip Yunanistana geçmek durumunda kaldım. Bu hem eşimin hem çocuklarının hayatını tehlikeye atan bir durumdu fakat özgürlüğümün tamamen yok edilmesi işkence görmem gibi durumlar karşısında mecburen tercih ettim.

-Yardımcım Murat Çapan, Türkiyede yakalandı. Bizi serbest bırakan mahkeme heyeti hızlıca değiştirildi. Normalde duruşma savcısı hakkımızda beraat istemişti, hemen duruşma savcısı değiştirilip yeni bir duruşma savcısı atandı ve yeni duruşma savcısı hakkımızda 22 buçuk yıl hapis cezası talep etti.

-Mahkeme çok hızlı biçimde hakkımızda 22 buçuk yıl hapis cezasını verdi. Şu an yardımcım Murat Çapan Türkiyede tutun ve 22,5 hapiste kalacak Şu an 5 yıldır Türkiyede hapis.

-Yunanistan’a geçmemin ardından gazetecilik yapmaya devam ettim. Bu haberler nedeniyle de artık sayısını takip edemediğim kadar çok, yüzlerce yıl istemli davalar açılmış durumda.

-Türkiye’den kaçmamıza rağmen, üzerimizdeki baskı devam etti. Milletvekili Garo Paylan Avrupada yaşayan Gazeteciler ve akademisyenlere yönelik bir suikast timi oluşturulduğunu ve bunun istihbaratı tarafından oluşturulduğunu açıkladı.

-Ben de sürekli olan insan hakları ihlalleri ile ilgili haberler yaptığım için listede olma ihtimalim oldukça yüksekti ve bununla ilgili duyumlar da  almam üzerine, Yunanistan terk etmek durumunda kaldım.

-Yunanistanda ailemle yaşadığım süre boyunca aynı şekilde hükümet tarafından halkın yoğun olduğu meydanlar gibi yerlerden uzak durmamız konusunda uyarılarda aldık.

-Daha sonra can güvenliği sorunu nedeniyle Almanya’ya gelmek durumunda kaldım. Buraya geldikten sonra da benzeri baskılar devam etti. Almanyada 21 kişilik bir suikast listesi yayınlandı bu listede benim de ismim vardı.

-Bu listedeki bazı gazeteciler de saldırıya uğradılar. Ben de Almanyada polis makamları tarafından uyarıldım.

-Başka bir Avrupa ülkesinden de uyarı aldım. Ülkelerine gelmemem konusunda yapılan bir uyarıydı bu. Almanya kadar güçlü bir istihbarat ve güvenlik teşkilatları olmadığını ve ülkelerine gitmem halinde can güvenliğini koruyamayacaklarını belirtiler.

-Avrupada olmamız da bizi baskıdan kurtarmıyor Erdoğan’ın uzun kolları buraya kadar uzanıyor.

-Abim tutuklandı yakın akrabalarım gözaltına alınıp bir süre sorgulandılar.  

-Gazetecilikten kopmama gayret ettim. İnsan hakları ihlalleri ile ilgili, 15 Temmuz darbe girişiminin şüpheli yönleri ile ilgili çok sayıda haber yayınladım ve bu haberlerin hemen hepsi ile ilgili davalar açılıyor.

-Bu yayınladığım haberleri anında erişim engeli kararları getirilerek ulaşması engelleniyor. İktidar medyası tarafından sürekli olarak hedef gösteriliyorum.

-Benim yaptığım haberleri itibarsızlaştırmak için özel çaba sarf ediyorlar.

-Gerek Twitter üzerinden, gerek facebook üzerinden, internet siteleri üzerinden haberler yapmaya devam ettim. Ben haber yapmaya devam ettikçe de Erdoğan Rejimi baskının şiddetini artıyor.

-Erdoğan’ın uzun kollarının tehdidini ve baskısını Avrupada da hissediyoruz.

-Türkiyede pek çok meslektaşım cezaevinde tutuklu durumda. Tahliyesi geldiği halde tahliye edilmeyen gazeteci arkadaşlarımız var ve pek çok gazeteci de yazdığı haberler nedeniyle sürekli olarak gözaltına alınıyor.

-Türkiye’deki mücadelemizi sekteye uğratan sebeplerden biri de bağımsız bir yargı mekanizmasının olmaması.

-Mücadelemi sürdürüyorum.

Soru (Angelita Baeyens): Toplam kaç yıl ceza telebi ile yargılanıyorsunuz?

Cevap: Çok fazla davadan yargılanmakla birlikte 60 yılın üzerinde hapis cezası ile yargılanıyorum.

Soru (Prof. Dr. Ledi Bianku): Haberciliğe devam ediyor musunuz? Devam ediyorsanız hangi mecralarda? Yaptığınız haberler Türk medyası tarafından alıntılanıyor mu?

Cevap: Türkiyeden kaçmak zorunda kalan gazetecilerle kurduğumuz bir internet sitesi ve Youtube kanalı üzerinden gazeteciliğime devam ediyorum. Aynı zamanda kişisel bir YouTube kanalım var haftada haber içerikli iki video yayınlıyorum. İki videonun izlenme sayısı 1 milyon seviyesinde. Haberlerimin ve videolarımın Türkiyede kullanılması neredeyse imklansız. Çünkü bunu yaparlarsa terör örgütü propagandası yapmış sayılacakları bir cezalandırma sistemi var.
 

Son güncelleme: 21:10 21.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı