• Turkhane Logo

Erdoğan protokolü imzalamış; 5 ilde Hazine arazileri Suriyelilere veriliyor

18:25 13 Şubat 2024 Salı
Erdoğan protokolü imzalamış; 5 ilde Hazine arazileri Suriyelilere veriliyor





Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, ilginç bir iddia ortaya attı. Yılmaz’ın anlatımlarına göre ABD destekli proje için 5 il seçilmiş. Yılmaz, söz konusu protokolün Vali tarafından kendisine de gönderildiğini ve imzalamasının istendiğini anlatıyor. Mehmet Yılmaz, “Cumhurbaşkanının himayesinde bir projeymiş. Mevzu şu; Suriyelilere Hazine arazilerinin kalıcı olarak verilmesine dair protokol. 30 dönüm, 50 dönüm falan. 3,8 milyon dolar bağış vereceklermiş! Ben bunu imzalamam dedim. Aydın, Bursa, Balıkesir falan imzalamış…” dedi.



İYİP Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz’ı makamında ziyaret etti. Kameralar önünde gerçekleşen ziyarette Mehmet Yılmaz’ın söyledikleri dinleyenleri şok etti. Yılmaz, kendisine gelen skandal talimatı ‘Cumhurbaşkanının himayelerinde’ olan bir proje diyerek açıkladı. FAO adlı projede 5 vilayetin seçildiği ve kendilerine yapılacak olan bağış ile Suriyelilere Hazine arazilerinin verileceğini anlattı. Mehmet Yılmaz, şunları söyledi:




Burada bir proje, Sayın Cumhurbaşkanı’nın himayelerinde bir proje yapılıyormuş. FAO, işte 5 vilayet seçmişler geldiler buraya. Sayın Vali imzalamış, bizim de partner olarak imzalamamız gerekiyormuş. Birleşmiş Milletlerin Amerikalı bayan bir başkanı.



İşte buyurun ne var? “Efendim mevzu şu, buradaki gelen Suriyelilerin burada kalıcı olarak hazine arazilerinin bunlara verilmesi, 30 dönüm 50 dönüm filan” Evet ne olacak ? Bu işte 3.8 milyon bir hibe , bağış verecekmiş onlar. Sonra işte Yunt Dağı’nda, Recepli, Örselli, Karavelli işte ne varsa orada bunlara yer verecekler.



Dedim, ben bunu imzalamam. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözleri ayet değilki dedim. Sayın Cumhurbaşkanımız söyleyebilir. Bir de öyle bir protokol hazırlamış ki hazırlayan vatandaş, buradaki asli unsurlar diyor.. Türk ve Suriyeliler eşit şekilde bundan faydalanır diyor. Ya dedim bir kere Suriye asli unsur değil dedim. Asli unsur biziz. Bunlar da burada mülteci, misafir statüsünde.



E ne olması lazım. Ben dedim “imzalamıyorum”. Bir kavga, bir gürültü bayağı bozduk. Ya dedim ben size 4 milyon dolar vereyim, alın siz Amerika’ya götürün…




Erdoğan, projeye destek veriyor



İYİP Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, “Suriyeli sığınmacıları Türkiye’de kalıcı hale getirmek için 5 vilayetimizdeki hazine arazileri Birleşmiş Milletlerin fonlarıyla Suriyeli sığınmacılara verilmek isteniyor. Erdoğan buna hem destek veriyor hem de valiler eliyle STK’ları da işin içine sokmaya çalışıyor. Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz gibi bir vatansever sayesinde ise hükümetin desteklediği bu proje Manisa’da hayata geçmemiş.”



İYİP ’den soru önergesi



İYİP Genel başkan yardımcısı Kürşad Zorlu TBMM’ye konu hakkında bir soru önergesi veri. 4 soruluk önergenin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplanması istendi.



Zorlu tarafından verilen soru önergesine Cevdet Yılmaz’ın cevaplanmasının istendiği sorular şu şekilde oldu:



1. Birleşmiş Milletler ve Türkiye arasında bahsi geçen şekilde bir proje yürütülmekte midir?



2. Yürütülmekte ise söz konusu proje ile amaçlanan nedir?



3. Proje hangi illeri kapsamaktadır?



4. Proje çerçevesinde ne kadarlık arazi tahsisi yapılması planlanmaktadır?

Son güncelleme: 18:25 13.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı