• Turkhane Logo

Erdoğan NATO üyeliği karşılığında İsveç'ten söz almış

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından İsveç’in NATO üyeliği süreci ile ilgili konuştu. Erdoğan,

19:33 12 Temmuz 2023 Çarşamba
Erdoğan NATO üyeliği karşılığında İsveç'ten söz almış
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından İsveç’in NATO üyeliği süreci ile ilgili konuştu. Erdoğan,

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesinin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 2 gün süren NATO Liderler Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin anlaşmanın uzamasından yana olduğunu, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ise konuya ilişkin önerileri olduğunu belirtti.
İsveç’in NATO üyeliği süreci ile ilgili konuşan Erdoğan, “İsveç terörle mücadelede yol haritasını sunacak. İsveç bizim AB’ye ve tam üyeliğimize ve gümrük anlaşmasının yenilenmesine, vize serbestisine destek verecek” dedi.
Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
İlk günden itibaren Montrö Boğazlar Sözleşmesini titizlikle uyguladık, savaş gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedik. Türkiye olarak müttefiklerimizle dayanışma içinde hareket ederken aynı zamanda savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. Savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz.
Dayanışma sadece bizim değil, tüm müttefiklerin içselleştirmesi gereken bir ilkedir. Bazı müttefiklerimizin bilhassa PKKnın Suriyedeki uzantısı PYD/YPG ile kurduğu çarpık ilişki ittifakın bütünlüğüne zarar veriyor. Bu yaklaşımın makul ve mantıklı hiçbir açıklaması yoktur.
Yaklaşık 40 yıldır bölücü terör örgütüyle mücadele eden bir ülkeyiz. Terörle amansız ve amasız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir. Artık bütün müttefiklerimizden kararlı bir yaklaşım bekliyoruz. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağı duyuruldu. Ayrıca aramızda konuşup mutabakat sağlanan pek çok husus var. Bu kararların alınmasına Türkiyenin yürüttüğü çalışmaların büyük tesiri olmuştur.”
İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ SÜRECİ
“Türkiye, ittifakın genişlemesine verdiği ilkeli desteği bir kez daha ortaya koymuştur. İsveçin NATOya katılım meselesi gündemimizde yer aldı. Zirvenin hemen öncesinde Sayın Genel Sekreter ve İsveç Başbakanıyla bir araya geldik. Bu toplantımızda ülkemizin beklentilerimizi, bugüne kadar İsveçin taahhütlerini yerine getirme noktasında güncel durumunu değerlendirdik.
İsveçin üyelik süreciyle ilgili önümüzdeki dönemde atılacak adımları tespit ettik. Buna göre 3lü daimi ortak mekanizmanın yanı sıra İsveçle bakan düzeyinde kurulması belirlenen ikili güvenlik mekanizmasıyla terörle mücadelede iş birliğini artıracağız. İsveç, bir yol haritası sunacak. Ayrıca İsveç, ülkemizin Avrupa Birliğine üyelik sürecine, gümrük birliği anlaşması sürecine ve vize serbestisi sürecine aktif destek verecek.”
RUSYA VE UKRAYNA
Anlaşma, 2025e kadar Rusyanın belirlenen yerlerde bulunmasıdır. Rusyanın bu anlaşmaya sadık kalacağına inanıyorum.
Taraflar kabul ederlerse bizler memnuniyetle böyle bir arabuluculuğu kabul ederiz. Türkiye olarak biz hazırız. Gerek Rusyayla gerek Ukraynayla görüşebilen liderlerden bir tanesi biziz.
Şu anda bir yol haritası mevcut. İsveç makamları pazartesi akşamı yaptığımız görüşme çerçevesinde yol haritasını bize sunacaklar, biz de bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunacağız. Onay makamı birinci derecede Meclistir. Meclisten geçtikten sonra benim onayıma gelir. Bir an önce bu sürecin bitmesini istiyoruz.

Son güncelleme: 19:33 12.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı