• Turkhane Logo

Erdoğan meydanlarda İsrail'e lanet okudu; Birgün sonra petrol sevketti

AKP yönetimi döneminde İsrail ile artan ticaretine ilişkin bilgiler uluslararası kuruluşların sosyal medyada yaptığı bilgi paylaşımlarıyla çıkmaya devam ediyor. Erdoğan'ın Filistin için mitinginden birgün sonra İsraile petrol gemisi yük taşıdı.

15:28 20 Mayıs 2018 Pazar
Erdoğan meydanlarda İsrail'e lanet okudu; Birgün sonra petrol sevketti
AKP yönetimi döneminde İsrail ile artan ticaretine ilişkin bilgiler uluslararası kuruluşların sosyal medyada yaptığı bilgi paylaşımlarıyla çıkmaya devam ediyor. Erdoğan'ın Filistin için mitinginden birgün sonra İsraile petrol gemisi yük taşıdı.

Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasına Filistin halkının tepkisini kanla bastıran Tel Aviv yönetimi, Türkiye’den sözlü çıkışlar dışında hiçbir tepki almadı. Mecliste İsraille yapılan anlaşmaların iptal edilmesi için verilen önerge AKP ve MHP oyları ile reddedilirken, iki parti 18 Mayıs Cuma günü BBPnin de desteği ile Yenikapıda Zulme Lanet Kudüse Destek mitingi düzenlendi.

Hükümetin yaptırım konusundaki bu sessizliğinin arkasında, İsrail’e verilen gizli petrol desteği olduğu ortaya çıkmıştı. Dünyadaki tüm tanker hareketlerini takip eden TankerTrackers sitesindeki istatistiklere göre, sadece geçen ay Ceyhan’dan İsrail’e 1,5 milyon varil petrol sevk edildiği ortaya çıkmıştı.

/


/


 KINAMAYA DA TİCARETE DE DEVAM
Kudüsün İsrail başkenti ilan edilmesi ve ABDnin İsrail Büyükelçiliğini Kudüse taşıması üzerine başlayan eylemlerde 60ın üzerinde Filistinlinin hayatını kaybetmesi üzerine İsrail Büyükelçisi ülkesine yollanmıştı. Ardından Yenikapıda Cumhur ittifakı partileri (AKP-MHP-BBP) ortak miting düzenlemişti. Ancak Gazze’de Filistin halkı ağır bir ambargo altında acı çekmeye devam ederken, ambargonun kaldırılması konusunda uluslararası toplumu ikna edemeyen Türkiye, İsrail’in petrolde gizli tedarikçisi olmaya devam ediyor. 


/

MİTİNGDEN 1 GÜN SONRA DA İSRAİLE PETROL SEVK EDİLMİŞ!
 TankerTrackers sitesinin yaptığı son paylaşımlar ise, Yenikapıda yapılan mitingden bir gün sonra da İsraile petrol sevk edildiği ortaya çıktı. Sitenin yayınladığı sevkiyat haritasına göre, 19 mayıs günü Ceyhan’dan İsrail’e 1 milyon varil gizli petrol sevkiyatı yapılmış. Yöntem yine aynı. Rotayı Port Said olarak yazan tankerler son anda Aşkelon limanına yöneliyor.


 İKTİDAR MEDYASI KUDÜS NÖBETİ VE TEL AVİV TİTREDİ MANŞETLERİ ATMIŞTI
Ceyhan limanından İsrailin Aşkrlon limanına 1 milyon varil petrol sevkıyatının yapıldığı 19 Mayıs günü çıkan iktidara yakın gazetelerse bir gün önce Yenikapıda yapılan mitingi ve Kudüs nöbetini başlıklarına taşırken, İslam dünyasının ortak tavrı Tel Avivi titretti manşetinin mürekkebi kurumadan Aşkelon limanına sevk edilen petrol İsraile bir kez daha can suyu olmuştu.




CEYHANDAN GİDEN PETROL İSRAİL İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Arap ülkeleri 1973’ten bu yana İsrail’e petrol ambargosu uyguluyor. Dolayısıyla petrol ithalatı İsrail için ulusal güvenlik açısından en stratejik konulardan biri. Uluslararası enerji uzmanlarının hesaplamalarına göre, İsrail’in ihtiyacı olan petrolün yaklaşık 4’te 3’ü Ceyhan’dan tankerlerle sevkedilen petrolle karşılanıyor. Buna Irak Kürdistan menşeli petrol de dahil.
Dolayısıyla Türkiye bu ticarete Dur derse, İsrail üzerinde en çok etkili olabilecek ülkelerden biri.

Son güncelleme: 15:28 20.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı