• Turkhane Logo

Erdoğan, kendisine Demirtaş ve Kavala'yı soran ABD'li gazeteciyi tersledi

PBS sunucusu Nawaz'ın Demirtaş hakkındaki AİHM kararını hatırlatarak araya girmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan,

12:47 19 Eylül 2023 Salı
Erdoğan, kendisine Demirtaş ve Kavala'yı soran ABD'li gazeteciyi tersledi
PBS sunucusu Nawaz'ın Demirtaş hakkındaki AİHM kararını hatırlatarak araya girmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna katılmak üzere gittiği ABDde PBS kanalından Amna Nawazın sorularını yanıtladı.
Amna Nawaz, röportajın başında Erdoğana Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden vazgeçilebileceğine ilişkin açıklamasını sordu. Erdoğan, AB üyeliğinden vazgeçmeye hazır olup olmadığıyla ilgili soruya, Biz bu konuda ABnin kararlarına önem veriyoruz. AB olumlu bir karar verirse bunu memnuniyetle karşılarız. Türkiye son 50 yıldır ABnin kapısında oyalandırılıyor. Biz her zaman kendi kendine yeten bir ülke olduk. Hiçbir zaman ABnin katkılarına ya da desteğine muhtaç olmadık, buna ihtiyacımız yok yanıtını verdi.
İSVEÇİN NATOYA KATILIMI TBMMNİN GÜNDEMİNİN BİR PARÇASI
Erdoğan, Türkiyenin AB üyeliğiyle İsveçin NATO üyeliğinin bağlantılı oluğunu düşünüp düşünmediğine ilişkin soruya yanıtında ise İsveçin konumu ile Türkiyenin AB üyelik müzakerelerindeki mevcut konumumunun birbirinden farklı olduğuna işaret etti. İsveçin terörle ilgili sözlerini tutması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Hâlâ Stockholm sokaklarında teröristlerin gezdiğini görüyoruz ifadelerini kullandı.
Erdoğan, İsveçin NATOya katılım teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından değerlendirileceğini ve en sonunda onaylanacak yerin burası olduğunu belirterek, Bu TBMMnin gündeminin bir parçasıdır. Meclis kendi takvimi çerçevesinde durumu değerlendirecek. Bu öneri milletvekillerinin oylamasına sunulacak dedi.
Erdoğan şöyle devam etti:
Bunun gerçekleşmesi için İsveçin elbette verdiği sözleri tutması gerekiyor. Terör örgütlerinin Stockholm sokaklarındaki gösterilerini ve faaliyetlerini derhal durdurmaları gerekmektedir. Çünkü bunun gerçekten gerçekleştiğini görmek Türk halkı için çok önemli olacaktır. İsveç mevzuatta değişiklik yapmış gibi görünüyor ama bu yeterli değil.
F-16 SATIŞI VE İSVEÇİN NATO ÜYELİĞİ BAĞLANTILI OLMAMALIABDnin Türkiyeye F-16 satışı ile İsveçin NATOya üyeliğinin birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüp düşünmediğine ilişkin Erdoğan, Bana göre bağlantı olmamalı. Başkan (Joe) Biden, bu konuda kararı Kongrenin vereceğini söyledi. Biz de her zaman diyoruz ki bizim de Türkiye Büyük Millet Meclisimiz var. Yani bu konulara parlamento karar verir. Parlamento bu konuda olumlu bir karar vermezse o zaman bu hususta yapacak bir şey yok dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Kongresinde Senatör Bob Menendez gibi isimlerin Yunanistanın güvenliği gibi bir dizi konuya işaret ederek Türkiyeye F-16 satışına karşı olumsuz yaklaşım sergilemesiyle ilgili ise Bob Menendez, Türkiyeyi tanımıyor. Öyle görünüyor ki Bob Menendez, Tayyip Erdoğanı da tanımıyor diye konuştu.
SİZİ NİYE BU KADAR İLGİLENDİRİYOR Kİ?Türkiyede Sedef Kabaş, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi üst düzey tutuklamalar bulunduğunu hatırlatan gazeteci Nawaz, Cumhurbaşkanı Erdoğana Bu kişileri susturmaya mı çalışıyorsunuz? Söz konusu kişilerden tehdit algılıyor musunuz? sorusunu yöneltti.
Erdoğan, bu soruyu şöyle yanıtladı: Sizi bu niye bu kadar ilgilendiriyor? Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde bu tür kararları yargı verir. Eğer yargı bu yönde bir karar vermişse, o zaman yargının verdiği bu karara saygı duyalım. Ben yargı adına konuşacak durumda değilim. Bahsettiğiniz bu kişi protestoların finansörüydü.
Osman Kavaladan bahsediyorsunuz, değil mi? sorusuna yanıt veren Erdoğan, Evet, Osman Kavaladan bahsediyorum ifadelerini kullandı. Nawazın Peki ya Sedef Kabaş? Birileri size twitleriyle hakaret ettiği için tutuklanmalı mı? sorusuna Erdoğan, Ben onlarla uğraşacak değilim diyerek, kararların yargı tarafından verildiğini söyledi.
KESMEYECEKSİN, SAYGI DUYACAKSINSelahattin Demirtaşın terörist olduğunu ve 200den fazla kişinin ölümüne yol açtığını, bu nedenle yargının bir karar verdiğini savunan Erdoğan, Nawazın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) bu değerlendirmeyle hemfikir olmadığını ifade ederek araya girmesinin ardından, Saygı duymanız lazım. Kesmeye hakkın yok. Kesmeyeceksin. Saygı duyacaksın, yargının verdiği karara saygı duyacaksın sözleriyle tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan yargısı yargı da Türkiyenin yargısı yargı değil mi? Türkiyenin yargısına da saygı duymaya mecbursunuz ifadelerini kullandı.
Türkiyenin en çok gazetecinin tutuklu olduğu dördüncü ülke olduğuna işaret edilerek sorulan soruya da Erdoğan, Eğer teröre destek verdiyseler, onlar terörü destekliyorlarsa, dünyanın neresinde özgürce yaşayabilir veya dolaşabilirler? Bu insanlar terörü destekliyor ve bu kişiler hakkında yargı kararını veriyor şeklinde cevap verdi.

Son güncelleme: 12:47 19.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı