• Turkhane Logo

Erdoğan ile görüşen AB heyetinden AİHM kararları ve İstanbul Sözleşmesi vurgusu

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi.

19:06 06 Nisan 2021 Salı
Erdoğan ile görüşen AB heyetinden AİHM kararları ve İstanbul Sözleşmesi vurgusu
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi.


Görüşmenin ardından AB liderleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Ankara’da bulunan AB Delegasyonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında liderler, insan hakları vurgusu yaptı.

AB Konsey Başkanı Charles Michel, ABnin stratejik çıkarı, Doğu Akdenizde güvenlik ve istikrar ile Türkiyeyle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir derken, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise Türkiyeyle ilişkilerimize ivme katmak için geldik, iki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük diye konuştu.


Michel, AB, (Türkiye ile) ekonomik iş birliği, göç ve halklar arasında bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazır. ABnin stratejik çıkarı, Doğu Akdenizde güvenlik ve istikrar ile Türkiyeyle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLME KARARINDAN ENDİŞELİYİZ

Komisyon Başkanı Leyen, açıklamasında, temel haklar ve hukukun üstünlüğü vurgusunda bulunarak AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoağan’ın imzasıyla bir gecede İstanbul Sözleşmesinden çekilme konusundaki endişeleri dile getirdi. Leyen toplantıda kendisine sorulan bir soru üzerine İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHMin Kavala ve Demirtaşla ilgili kararları nettir. Türkiyenin AİHM kararlarına uyması önemlidir cevabını verdi.

İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERİLDİĞİ KANITLANMALI

Von Der Leyen, Bir yolun başındayız. Bu yolun bizi nereye götüreceği sadece müzakerelere değil, Türkiyenin olumlu momentumuna da bağlı. Son haftalarda gördüklerimizin sürdürülebilir olduğu kanıtlanmalı. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterildiği kanıtlanmalı. İstanbul sözleşmesi üzerine uzun bir konuşma yaptık. Ayrılmak doğru bir sinyal vermedi diyen Leyen, “AB yanlış gelişmeleri konuşmaktan hiçbir zaman çekinmeyecektir. Bu durum Yunanistan ve Kıbrıs gibi AB üyesi ülkelere yönelik tek taraflı eylemler için de geçerlidir” diye ekledi.

Son güncelleme: 19:06 06.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı